用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一上学期考试成绩单
樓主: Hoho8
go

中一上学期考试成绩单  

Hoho8 發表於 18-1-22 18:00
我个仔就是这样和我说,还有其他同学比他差,哎!

樓主你可以答佢,的確有其他同學比你差,但亦有其他同學比你好喎,咁就証明你仍有很大進步空間啦。引導佢思考中三靠成績選科,有能力就你揀先,成績差就人地揀完先到你,叫佢自己定下目標,自己諗諗。

Hoho8 發表於 18-1-21 09:36
考试成绩出来,大部分都是5和6字头,阿仔说他还好,起码没有不合格,真是无语!
...
中學通常都比較低分,始終啲卷唔係小學咁淺。

October. 發表於 18-1-21 20:56
我見過一間B1中學成績表,考班一果位同學平均分係88.5,間中學冇分精英班。 ...
一般前幾名都可以好叻,好多時真係有八字頭。

回覆樓主

Chowying 發表於 18-1-22 21:58
依家重派緊卷,各科都不太差,不過,中文仍然唔掂,唉,mean 都唔到

小學時已補足六年,睇怕又要追過, sa ...
中文真係好重要㗎,Dse 炒中文其他科5星都入唔倒大學。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-22 18:48
樓主你可以答佢,的確有其他同學比你差,但亦有其他同學比你好喎,咁就証明你仍有很大進步空間啦。引導佢 ...

有说呀!不过阿仔满不在乎,真是不知道怎样教。

keep4life 發表於 18-1-23 10:18
我個仔已經好鍾意睇書, 但中文都係唔合格, 好難攪
我聽我仔講,中文好多需要分析.

Chowying 發表於 18-1-23 09:45
其實真係唔想去補習,不過,正路既方法一直都做緊,睇書呀認字呀之類,小學由唔合格變成 有 7x 分,依家睇 ...
其實冇話想唔想嘅,補習睇須要啦,有部份家長好强調子女冇補習,全部自己教,但嚴格黎講咪又係補,只不過父母做了補習老師啫。有人為補底而補,亦有人為更上一層樓而補,有乜所謂,只要能達到目的,有須要咪去囉。
學好中文離不開睇多啲課外書,但越高年级,只睇書當然並不足夠,詞語運用、寫作技巧、理解語意、培養思维、説話技巧都須要時間慢慢學。

回覆 October. 的帖子

中文要睇係白話文定文言文,如果係文言文,問題會比較淺,主要考理解文章。但如果係白話文的,就分析為主。我見我大女既白話文課文,係用兩篇差不多主題既文章作對比,相同/不同之處,同一情景兩篇文章既描寫手法等等。

我大女第一次測驗閱讀理解係炒白話文,反而佢係文言文拉高分數,到考試就兩者差不多分數啦。

leafun 發表於 18-1-23 14:21
回覆 October. 的帖子

中文要睇係白話文定文言文,如果係文言文,問題會比較淺,主要考理解文章。但如果係 ...
難怪啲人對DSE中文嗌救命。

阿女作文成績好差,有冇好方法見議下?

女女中一第一次考試不過不失啦,我收貨,尚有大把進步空間。但我認為態度比分數更重要,佢地學習態度唔認真,只希望愈大愈識諗啦

我小朋友中作都吾多好. 於是我到二手書店找到了一本書是講DSE中作要求及好文分享. 有得著. 但小朋友跟書本談及的種種距離很遠, 遠得似乎一輩子也觸摸不到. 但我一要講比佢聽好文章(5**)的定義是什麼, 萬事起頭難, 一步一驚心, 但也要前進, 先不要求合格, 先求進步因有進步才會合格!

你地買本睇下就知, 一般書局有售. 無須問書名因本本講既差吾多. 要中作好, 真係要下苦苦苦苦功和喜歡"中文"!

王家爸爸    發表於 18-1-25 23:51
洋蔥頭媽咪    發表於 18-1-24 18:26

回覆樓主

我仔Maths 拿177/200 , 我覺得都好不錯啦,點知佢今日同我講,隔里班有人200/200 , 嚇 c 我,勁成咁。

回覆 sammag 的帖子

就算卷深都有人拎好高分, 佩服!! 叻就係叻! 難吾到佢