用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家的小朋友有什麽專長?强弱項?會怎樣安排時間保持或改 ...
go

大家的小朋友有什麽專長?强弱項?會怎樣安排時間保持或改善 [複製鏈接]

我小朋友今年小一,剛完成一個學期,學校派了成績表,各科表現平均,沒有什麼特別强或弱,參加一體一藝,已經要用2~3日,想學精一點就要加練,但小學返全日已經好忙,大家怎樣分配時間,可均衡發展或要犧牲取捨?

請前輩分享一下經驗,謝謝!

7    0    0    0

capricornbb 發表於 18-1-20 21:18
我小朋友今年小一,剛完成一個學期,學校派了成績表,各科表現平均,沒有什麼特別强或弱,參加一體一藝,已 ...

一体, 一藝是平衡学習, 有好成績當然好, 但升中主要是看成績, 時間分配家長要平衡。我小朋友在初小, 主要是打好中, 英, 數能力, 体/藝放時間不算多。

回覆樓主:

同小朋友商量星期六日去那玩,家庭樂就足夠,小朋友要開心快樂童年

小-唔忙了……高小先忙~叻既小朋友唔需要擺太多时间係学习上,上堂專心,認真做好功課就掂,唔洗補习,唔洗曰曰做補充,唔洗日日温書,自然大把时间擺去体藝。

回覆樓主:

我不同意強制的體藝政策,早在選擇小學的時候就避開體藝強校。也因為到了高小成績變的更重要,難以兼顧體藝,沒讓女兒參加任何校隊,不必為校爭光失去太多自己的時間。我安排女兒校外學中樂器,自娛足夠。運動方面也只是強身健體,不拘哪一樣,也不參加訓練/比賽。

ahnew    發表於 18-1-21 21:33

醒目開學勳章 貢獻勳章

我家容許孩子自選活動項目,包括一體一藝都係自己話事

一般暑期會安排唔同活動,多d體驗,然後鍾意想繼續學就再傾
活動盡可能安排响星期六,或平日在家/學校,減少交通時間

恐龍家

Yanamami 發表於 18-1-21 11:36
小-唔忙了……高小先忙~叻既小朋友唔需要擺太多时间係学习上,上堂專心,認真做好功課就掂,唔洗補习,唔 ...

asweetmom 發表於 18-1-21 14:52
我不同意強制的體藝政策,早在選擇小學的時候就避開體藝強校。也因為到了高小成績變的更重要,難以兼顧體藝 ...

如果只讀,沒有其他德智體群美的配合,咁上補習社可以了,不用上學。

HK-MAN    發表於 18-1-30 16:00
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

一般津小課程不深,各科平均地好重要過只某一科好。
小一二學業上最輕鬆,可試不同興趣班,小三cut啲,留低最感興趣又不太佔時間的。

大仔小三時有一樂器一運動一童軍&返教會。同意唔參加要一星期幾日操練的運動,升中主要睇成績好及各樣能力平均。

小學我自己認為唔需要補習,週末一日做功課&上興趣班,一日返教會&玩,多户外活動叉叉電。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

brother4 發表於 18-1-21 10:52
同小朋友商量星期六日去那玩,家庭樂就足夠,小朋友要開心快樂童年
...

雙職家長,平日就真係無咩時間玩(晚上只玩30分鐘)/親子閱讀時間也是盡量抽出來,我們星期六下午&星期日全日玩樂,親子活動,所以才問問大家平時時間表是否也相若,參考一下
謝謝分享

assado 發表於 18-1-21 06:37
一体, 一藝是平衡学習, 有好成績當然好, 但升中主要是看成績, 時間分配家長要平衡。我小朋友在初小, 主要 ...
謝謝前輩分享

ar_mak 發表於 18-1-21 11:13
其實你小朋友已經’不錯’,但係你想要’更好’,然後成為’最好’。
世界上最好既,就只有係按照自己選擇 ...

其實每個小朋友在家長心中的地位,一定是最好的(當然小女臭脾氣,懶惰無計在內啦~),撫心自問小朋友各方面只是平均,沒有專長,如要有1,2樣專項,就要花時間分配,所以才問問前輩們有沒有心得分享

Yanamami 發表於 18-1-21 11:36
小-唔忙了……高小先忙~叻既小朋友唔需要擺太多时间係学习上,上堂專心,認真做好功課就掂,唔洗補习,唔 ...
所言甚是,謝謝分享

asweetmom 發表於 18-1-21 14:52
我不同意強制的體藝政策,早在選擇小學的時候就避開體藝強校。也因為到了高小成績變的更重要,難以兼顧體藝 ...
嗯,這正是我認為可能要面對的難題,小女本身比較活躍,所以已玩了幾年同一類活動,我沒有讓她參加任何比賽,主要讓她多舒展身心,只是升小後,要兼顧學業,當曾經花了相當多時間在這項活動,要停比較可惜,同時又兼顧學校一體一藝,覺得時間真的已消耗很多,可能高小就真要暫停了。

shadeslayer 發表於 18-1-21 17:19
如果只讀,沒有其他德智體群美的配合,咁上補習社可以了,不用上學。
謝謝,其實我都欣賞一體一藝,平衡發展,只是,時間真的不夠去專精,所以問一問前輩們平時怎分配學習時間。

Honey 發表於 18-1-21 17:33
一般津小課程不深,各科平均地好重要過只某一科好。
小一二學業上最輕鬆,可試不同興趣班,小三cut啲,留低 ...
多謝分享,我現在就是這樣分配時間,平日學習/興趣班,放假親子玩樂,戶外活動。

capricornbb 發表於 18-1-20 21:18
我小朋友今年小一,剛完成一個學期,學校派了成績表,各科表現平均,沒有什麼特別强或弱,參加一體一藝,已 ...

其實強弱項唔係睇成績表現,而係細路既基本能力,譬如:邏輯,表達,專注等。

如果要培養,應該要基於這些方面。

課外活動最重要省錢省時間,所以學校學最合算。

大部份八公八婆話邊處“山神廟”最靈,實際係差異太少睇唔到,或補償唔到所消秏既時間金錢。

capricornbb 發表於 18-1-21 23:29
其實每個小朋友在家長心中的地位,一定是最好的(當然小女臭脾氣,懶惰無計在內啦~),撫心自問小朋友各方 ...
我當年幼稚園、小一時係俾佢哋學多D嘢, 然後觀察佢哋鐘意乜, 邊瓣表現好, 然後就集中栽培。至於玩下、娛樂下果D, 就一般暑假先玩。

但其實都唔少嘢架:
1. 強身健體既運動一項
2. 培養才藝一項
3. 學校迫學樂器一項
4. 培養氣質跳舞一項
5. 外籍英語課一項

數數埋埋都真係唔少嘢了。
‹ 上一主題|下一主題