用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:應否放棄福小,搏抽獎呢?
樓主: dragonhorse
go

真心請教:應否放棄福小,搏抽獎呢?   [複製鏈接]

siden 發表於 18-1-21 06:50
我係你

一係乙1抽沙田二線如梁小蕭小

這方法也可行.

dragonhorse 發表於 18-1-20 23:04
如果福小喺沙田我會好甘心,吾博。但而家吾上吾落,唉..

正路黎講(我回想番我上年嘅經歷),考到一間直資就會take,如果有校車就最好,冇就會搵保母車,點都唔會走回頭路去抽獎,因為考嘅時候已經諗過,仲要in兩次,理應諗清楚,勿忘初衷。況且,而家只係遊戲中段,仲有其他機會,有乜理由反而比機會自己中寶?校車撘一小時係長,但你未必會抽到間响正屋企樓下。如果抽獎中寶仲要係區外,豈不是捉蟲?我明白福小並唔係名校,所以你嘅唔甘心可能只係覺得小朋友應該可以有更好offer,實力差小小也希望用運氣撘夠,會唔會係咁? 我去年8月第4星期才收到兩個offers,一間現在讀緊,另一間係德望,而我當時係有四間私校offer都而冇參加抽獎(有d冇reg)。當時我都係因為reg左褔小放棄抽獎。

teambuilder 發表於 18-1-21 08:38
正路黎講(我回想番我上年嘅經歷),考到一間直資就會take,如果有校車就最好,冇就會搵保母車,點都唔會走 ...

十分同意樓主的說法。
真的認同理念後,就很易揀。

teambuilder 發表於 18-1-21 08:38
正路黎講(我回想番我上年嘅經歷),考到一間直資就會take,如果有校車就最好,冇就會搵保母車,點都唔會走 ...

你個囡囡好叻吖,有咁多個私校offer可以揀,我地有兩個私校waiting,又吾知最後會點!其實福小嘅教育理念我都好認同,係路程比較遠令我好難決定。

回覆樓主

要福小
唔會搏抽獎
太高風險

回覆樓主

沙田區好多好學校,留返兩個鐘比小朋友做功課好過

回覆樓主

我認為小朋友嘅身心發展同樣重要,一個五六歲嘅小朋友每日坐兩三小時嘅車去返學放學我認為有小小殘忍,如果樓主無考慮過搬屋不如比佢嘿附近返果6年學啦

Munma 發表於 18-1-22 08:30
我認為小朋友嘅身心發展同樣重要,一個五六歲嘅小朋友每日坐兩三小時嘅車去返學放學我認為有小小殘忍,如果 ...

好多謝大家意見,如果最終都係讀嘅話,我應該會盡量安排自己接送,將對小朋友嘅影響減到最低,我都吾忍心來回咁耐車程。除非學校今個學年校車路缐有改動。
(但一諗起六年要來來回回沙田,油塘有啲滴汗

希望會收到其他call  waiting啦

Munma 發表於 18-1-22 08:30
我認為小朋友嘅身心發展同樣重要,一個五六歲嘅小朋友每日坐兩三小時嘅車去返學放學我認為有小小殘忍,如果 ...

每日多2至3個鐘車程,一日返學已用了用了12小時,餘下只有12小時,要訓覺、做功課、食飯、冲凉、温習,樓主你覺得夠用與否?夠小朋友亦很倦,影響讀書質素!

除非學校無功課,亦不谷,不用温習默書和無評估。否則真係好辛苦。講真,如果抽到寶校,小朋友不差,要叩二線小學好多都收。

dragonhorse 發表於 18-1-20 20:40
己註冊福小,但住沙田,返學都幾遠,但又冇其他offer(emoji),91網又驚抽吾中心儀,龍年大家都知學位緊張, ...
如果你目標係一線津小, 應該留福小去等叩門

如果二線津小你都OK, 咁無謂要福小

不過如果二線都接受, 之前又何必去考福小呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dragonhorse 發表於 18-1-21 12:51
你個囡囡好叻吖,有咁多個私校offer可以揀,我地有兩個私校waiting,又吾知最後會點!其實福小嘅教育理念 ...

如果有2個私校Offer 又唔係咁計啦喎...

你似乎唔搬+油塘遠, 想駁一線津校

我先前都係有間唔鍾意既直資註冊左,  不過其後收到私校offer 時, 我地決定同教署取消返註冊.

雖然手上offer 地點都離家很遠. (我地都唔搬)

不過我地決定一試抽一抽 (抽唔到就私)

我都識人上年免年叩89,91+九龍名津, 都好難叩, 你要睇返自已小朋友係乜類型

btw   通知教署唔係要12月前咩?

hkpapa852 發表於 18-1-22 09:04
如果你目標係一線津小, 應該留福小去等叩門

如果二線津小你都OK, 咁無謂要福小

你睇得好透徹講得啱
如果係二線津小,我會揀福小多啲。所以先喺到掙扎如果放棄福小抽吾中一線津校,派去寶校,都係會去叩門。
請問你知吾知如果冇參加抽獎,仍然可以叩門嗎?

dragonhorse 發表於 18-1-22 15:17
你睇得好透徹講得啱
如果係二線津小,我會揀福小多啲。所以先喺到掙扎如果放棄福小抽吾中一線津校 ...
除咗兩呂叩門比較多要求, 其餘學校都無乜問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dorothy8 發表於 18-1-22 13:10
如果有2個私校Offer 又唔係咁計啦喎...

我地私校只係waiting咋,未有消息。
我諗教育署二月交表前應該仲可以改意願掛?

福小真係遠左D。我家住大角咀都冇去考福小,也是因為太遠的問題。

唔要福小,我包你六年後悔都暈,你知唔知想升福中有幾困難…?
六年後仲要勁多小朋友考中學,有B1中學BACKUP唔要好傻瓜。

讀完六年的福小學生出去搵中學都易些,因為本身小學課程已經深,而且英文比官津好好多。福小學生出去見中學全部都可以全英文同埋普通話對答,唔需要在家練習。
希望幫到你。

asd456 發表於 18-1-24 17:13
唔要福小,我包你六年後悔都暈,你知唔知想升福中有幾困難…?
六年後仲要勁多小朋友考中學,有B1中學BACKUP ...

好多謝你意見聽多啲大家嘅分析希望做到正確嘅決定。

福小有教深嗎 ?

dragonhorse 發表於 18-1-20 20:40
己註冊福小,但住沙田,返學都幾遠,但又冇其他offer(emoji),91網又驚抽吾中心儀,龍年大家都知學位緊張, ...

樓主,由沙田經大老山去油塘都係大約30分鐘,應該可以接受。

留福小,再扣沙田心儀小學門。
‹ 上一主題|下一主題