用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:應否放棄福小,搏抽獎呢?
go

真心請教:應否放棄福小,搏抽獎呢?  

己註冊福小,但住沙田,返學都幾遠,但又冇其他offer(emoji),91網又驚抽吾中心儀,龍年大家都知學位緊張,宜家心大心細到底放吾放棄而去搏抽獎呢?

咁遠,唔抽獎,比錢讀福小,甘唔甘心?

放棄福小,抽唔中心儀學校,有幾唔開心?

想清楚upside和downside,就容易决定。

dragonhorse 發表於 18-1-20 20:40
己註冊福小,但住沙田,返學都幾遠,但又冇其他offer(emoji),91網又驚抽吾中心儀,龍年大家都知學位緊張, ...

沙呂有冇, 100 ? 如有可試叩。PKC 冇考?

Jane1983 發表於 18-1-20 21:13
咁遠,唔抽獎,比錢讀福小,甘唔甘心?

放棄福小,抽唔中心儀學校,有幾唔開心?

吾抽真係有啲吾甘心,但萬一到時抽吾中入左寶校就真係...所以,我呢一刻真係好掙扎

assado 發表於 18-1-20 21:22
沙呂有冇, 100 ? 如有可試叩。PKC 冇考?

冇考Pkc,自行填左沙呂

dragonhorse 發表於 18-1-20 21:34
冇考Pkc,自行填左沙呂

有100 沙呂會選來見。福小有校車沙田去。

回覆樓主

培僑同福小分別好大嗎?

住沙田都唔考PKC, 但去考福小?

如果有PKC offer,但冇私校在手,我會建議你去PKC。

但福小咁遠,如果校車時間ok就還好。校車時間差的話,真係麻煩。沙田唔中乙1,有機會唔知去咗邊。

siden 發表於 18-1-20 21:47
培僑同福小分別好大嗎?

住沙田都唔考PKC, 但去考福小?

當初係有報PKC,不過因為吾舒服冇去考,跟住又冇再特別去問學校有冇得補考。
沙田有校車去福小,實際時間仲未有,但都應該幾早下,所以令我更加十五十六覺得去到咁遠讀其實會吾會搞到小朋友好辛苦呢(emoji)

dragonhorse 發表於 18-1-20 22:06
當初係有報PKC,不過因為吾舒服冇去考,跟住又冇再特別去問學校有冇得補考。
沙田有校車去福小,實際時間 ...

你打去福小問下今年校車時間作參考,如果車程太耐就放棄

抽獎就一定要做好叩門準備,無backup乙一心頭唔好太高

回覆樓主:

比著我如果是沙田網考到直資就唔會博而且好甘心。九龍塘網就博。

回覆樓主

除非甘心抽間二線因為近,如果想抽3大熱門機會可能得1/3-1/4

回覆樓主

我會㨂穩陣。況且福小不錯又有中學 back up。沙田乙一唔得都唔知會去邊。
有打算叩門嗎?如果唔係太喜歡福小,會試下揸福小去叩門嗎?

little12 發表於 18-1-20 22:56
我會㨂穩陣。況且福小不錯又有中學 back up。沙田乙一唔得都唔知會去邊。
有打算叩門嗎?如果唔係太喜歡福 ...

但得一個‘1’,吾知到時有冇得扣?

pekovian 發表於 18-1-20 22:30
你打去福小問下今年校車時間作參考,如果車程太耐就放棄

抽獎就一定要做好叩門準備,無backup乙一心頭唔 ...

車程應該over 1hr(emoji)

teambuilder 發表於 18-1-20 22:44
比著我如果是沙田網考到直資就唔會博而且好甘心。九龍塘網就博。

如果福小喺沙田我會好甘心,吾博。但而家吾上吾落,唉..

dragonhorse 發表於 18-1-20 23:01
車程應該over 1hr(emoji)

咁就去抽獎吧,來回兩個幾鐘讀六年太辛苦

dragonhorse 發表於 18-1-20 23:04
如果福小喺沙田我會好甘心,吾博。但而家吾上吾落,唉..

但沙田學校唔錯,只係人太多。

回覆樓主:

只要承受得到博唔到的結果,就可去博。

至於一個小時車程,就睇家長點睇。將軍澳都唔少人係出九龍返學。有啲學校校車要7點半左右返到學校,學生要六點過少少就上車。這的確係辛苦,但亦有一定數目的學生係咁返學和放學。

另外,樓主也要諗下心儀學校仲有幾多位比大抽獎,今年好多學校自行超收都算嚴重。

坦白說,我就唔會博了。

tkinwong 發表於 18-1-21 01:13
只要承受得到博唔到的結果,就可去博。

至於一個小時車程,就睇家長點睇。將軍澳都唔少人係出九龍返學。有 ...

早返辛苦,夜返到屋企重要做功課及温書更辛苦。所以樓主自己諗下!畢竟要涯六年。會否搬?

回覆樓主

我係你

一係乙1抽沙田二線如梁小蕭小

一係照讀福小,俾心機讀將來插班入沙田區小學,包括考埋PKC