用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那一間津校可令你放棄SFA 和 APS
樓主: maggie268
go

那一間津校可令你放棄SFA 和 APS   [複製鏈接]

maggie268 發表於 18-1-20 20:40
那一間津校可令你放棄SFA 和 APS
男仔(九龍除了喇沙,香港除了聖若瑟外)
大家有什麼意見?以下的津校可以媲美 ...

其實看看SFA/APS最愛插班到哪些官津,就知道哪一間官津可以令人放棄SFA/APS我估有人插班軒尼詩道官立小學,其他就。。。

回覆 ccfa_hp 的帖子

你孩子是宣小學生?

連報都無報算唔算放棄???

backto16 發表於 18-6-3 17:22
請問有冇人準備放sfa? 你們揀了邊間學校?

我地準備放SFA,  因派到一呂, 都考慮左好耐先決定

chiichib 發表於 18-7-4 18:13
我地準備放SFA,  因派到一呂, 都考慮左好耐先決定
可以講下咩原因嗎? 因為有細佬妹?

pancake5354 發表於 18-7-4 17:09
"如果孩子是優秀的,在這些一線津小,也同樣可以擠身入band 1英中" , 非常同意你這一句。特別作為SFA的用 ...

十分贊同!

醒目開學勳章 貢獻勳章

kiukiuma~ 發表於 18-7-4 23:24
可以講下咩原因嗎? 因為有細佬妹?
一呂,唔考慮細佬妹,都應該同SFA有得比啦!
恐龍家

"如果孩子是優秀的,在這些一線津小,也同樣可以擠身入band 1英中" , 非常同意你這一句。特別作為SFA的用 ...

好正確呀!

刨咗幾年EK見過最中肯的comment,獲益匪淺,由衷地多謝你。

小曳人 發表於 18-7-5 09:30
一呂,唔考慮細佬妹,都應該同SFA有得比啦!
一呂確係間好學校, 不過有好多人派位入, 唔知學習進度會唔會因此慢左/ 或學習範疇比 SFA (or 三谷) 少左一D 呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

kiukiuma~ 發表於 18-7-5 12:01
一呂確係間好學校, 不過有好多人派位入, 唔知學習進度會唔會因此慢左/ 或學習範疇比 SFA (or 三谷) 少左一D ...
我剛巧有朋友抽入,並於早前參與學校聚會後分享:無想過學校為學生安排如比多課外活動!
她當刻計算所需$$

相對,SFA所提供的活動真係好有限,所以,我見到的是多,並沒有少到

恐龍家

WinnieCatCat 發表於 18-1-23 20:19

由上水返軒銅?唔係化
元朗都有

一呂曾成功插班, 呢間係唔錯既.

課程未有詳細研究, 但當時人話插班試好淺.

pancake5354 發表於 18-7-5 13:49
我們當初考慮津校定直資私校, 其中一個討論點就是你所講津校 "好多人派位入" 的問題。或者你會覺得, 有一 ...
贊同你的看法! 我也認為普遍在津小的生存之道(爭取較前的名次) 相對在大部分的直私也是較容易!

坦白講, 如果難聽啲講想搵人"墊底", 津校一定必勝.

仲有, 好多家長因為津校係免費, 同埋擔心課程淺, 所以好捨得補習.

中文/英文係靠語文底, 越高年級越難追.

最好搵返合符自己要求/適合小朋友.

我都曾經建議身邊朋友, 揀優質津校,最重要係"適合".

大家的討論集中在學習、爭取名次成績方面,但我家小孩在九龍塘宣小六年中,最深印象和難以忘懷的反而是運動團隊、學校樂團在全港性的比賽中如何和同學們一起艱苦訓練、一起歡笑或痛哭

IYY    發表於 18-7-5 15:12

pancake5354 發表於 18-7-5 13:49
我們當初考慮津校定直資私校, 其中一個討論點就是你所講津校 "好多人派位入" 的問題。或者你會覺得, 有一 ...
其实真的是看家长本身的取态。我认识有家长有两个孩子,一个读一吕,一个读3大私小,小女儿因为比较aggressive, 既然考进, 就让他读,所以很多东西都可以直接比较。
论workload,一吕 vs 3大私小  1 : 1.5.  
论教学深浅,3大肯定深
学校人情味,家长很满意一吕
中学派位,家长满意吕中,大女应该问题不大。小女儿就看她自己的造化,她想去女拔,协恩之类的,就让她自己努力,家长配合就是了,但当然配合得很累。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

元朗都有,好似仲好快返到屋企。大把住九龍,有校巴到九龍,我又覺得ok,將校巴錢當讀私校,起碼小班教學,雞精班最多人也是28。又吾谷。
‹ 上一主題|下一主題