用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那一間津校可令你放棄SFA 和 APS
樓主: maggie268
go

那一間津校可令你放棄SFA 和 APS   [複製鏈接]

maggie268 發表於 18-1-20 20:40
那一間津校可令你放棄SFA 和 APS
男仔(九龍除了喇沙,香港除了聖若瑟外)
大家有什麼意見?以下的津校可以媲美 ...

同意 軒小值得放棄兩私小。

主要係簡單D 跟免費。

見過有讀軒銅既小朋友,日日由上水番學,真心替佢辛苦。。。

Toeyyipbb 發表於 18-1-22 17:40
原來沙田兩間呂明才咁出名咁直資王錦輝同兩呂大家又點簡呢?(真心請教) ...

兩呂同黃錦輝完全唔同既學校,兩呂較傳統因此較谷有聯繫中學(成績要中上先入到)所以派位好,相反黃錦輝係活動教學有函接既中學,視符家長要求

回覆樓主:

有直屬B1中學的小學、 自己個區的ㄧ缐學校

hamsubbb 發表於 18-1-21 20:14
唔覺得Aps 同 Sfa 有幾巴閉囉
大把人放棄呢兩間啦

個人喜好唔同,小朋友性格唔同,spcc都有人放。aps,sfa都唔係我杯茶

adriantai 發表於 18-1-22 20:49
有直屬B1中學的小學、 自己個區的ㄧ缐學校

1998Ruby1998 發表於 18-1-22 16:57
回覆 yuyu222 的帖子

冇直屬關係的話,好難做到 60%。之前統計過,就算係兩間呂明才,都係 56% 左右,軒小 ...

新基灣咪有6成以上

PCMW 發表於 18-1-22 15:52
你講果幾間都值得喎!地區津校慳返學費請鬼佬回家補英文都得啦!

純請教:想問鬼佬上門教英文,預最少$500/hr ?一星期兩日 一個月都最少$4000,是否真的一樣(以私校每日都是net)?

Muigg 發表於 18-1-22 22:23
純請教:想問鬼佬上門教英文,預最少$500/hr ?一星期兩日 一個月都最少$4000,是否真的一樣(以私校每日 ...

但你請鬼佬上門是一對一喎!

回覆 Muigg 的帖子

新基灣 16-17 年有 79% 係第一志願,但係計返,得 63 個入到 Band 1 英中(唔計 d 邊緣 Band 1C-2A 學校),即係得大約 52% 左右。15-16 有 64%,14-15 同 13-14 有 61%。唔知點解上年突然大跌,要睇埋今年派位。不過學校都做得好好。

私校冇錯係按道理可以日日 NET,但係課堂一個 NET 對起碼 20-30 個小朋友。如果你小朋友係表現型,英文好好,咁就當然 very good。但係如果小朋友係怕醜,英文又唔夠好,咁同普通上英文堂真係冇咩分別。上門 NET 就肯定 1:1,點都一定迫到你小朋友講野。

Muigg 發表於 18-1-22 22:23
純請教:想問鬼佬上門教英文,預最少$500/hr ?一星期兩日 一個月都最少$4000,是否真的一樣(以私校每日 ...

唔係間間私校都係Net 教

不是每間私校都有NET

上年荃灣浸聯 vs APS都引起過廣泛討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3460967

1998Ruby1998 發表於 18-1-22 22:51

新基灣 16-17 年有 79% 係第一志願,但係計返,得 63 個入到 Band 1 英中(唔計 d 邊 ...

又係喎 之前一路都係咁上下,上年跌左,轉左正副校長唔知有無關

1998Ruby1998 發表於 18-1-22 22:56

私校冇錯係按道理可以日日 NET,但係課堂一個 NET 對起碼 20-30 個小朋友。如果你小朋 ...

咁又係

其實有邊間學校係非讀不可? 如果SFA / APS嘅學費對我嚟講係一個負擔, 任何一間津校都足以令我放棄佢.

SFA 一班45人以上, 大班到唔大班,
學校唔會有支援,考試出範圍外野,見家長話一定要外補唔係的話唔會識(現時的SFA用家講的)

大家唔好神化名津但亦都唔好神化私小

Toeyyipbb 發表於 18-1-22 17:40
原來沙田兩間呂明才咁出名咁直資王錦輝同兩呂大家又點簡呢?(真心請教) ...

睇成绩同升中,一定揀兩呂。
王錦輝優勝係個校舍。

醒目開學勳章 貢獻勳章

小一呢兩三年都唔係45人一班,我仔嗰年先有45人,好多開學前放棄,所以開學無45人。
之後一年年少人,小二/三已經少過40人一班

我地小一嗰班,小一時無乜人補習,補嘅多數去佐敦補,補唔補係睇家庭支援同孩子自己能力SFA考試係跟教過嘅野,範圍會多 (連校本課程嘅notes)
SFA無補底,但資優教育好出名,我唔會話SFA無支援,只係無"補底"嘅支援,資優嘅支援會比津校好好多!

選孩子適合嘅學校就好~

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題