用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應該點樣開始操中英數呢三科?
樓主: chelsea_jbb
go

應該點樣開始操中英數呢三科?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-1-23 13:41
嗱,我見你細女同我細仔同類,我先咁介紹,其他人唔一定啱用架!揀練習真係要度身訂造架!
我用呢本,一星期 ...

咁你大仔係咪都係用呢個系列既書?是用book 5嗎?之前書展買咗book 4 呢本同writing,  因為深我教唔到佢,怕自己讀錯,鼓勵佢查字典抄下好句,都未盡用本書。
見新加坡五年級用到咁多生字既書(應該本地英文小學也一樣),呀仔要急起直追。

IloveJJ 發表於 18-1-23 13:41
嗱,我見你細女同我細仔同類,我先咁介紹,其他人唔一定啱用架!揀練習真係要度身訂造架!
我用呢本,一星期 ...
點解書局無? 你响邊間買架? 同埋你阿細成績好D喎, 阿妹會唔會太深呀?

回覆 retriever 的帖子

我中學會考, 寫作拎A; D同學個個覺得考官錯, 無可能, 佢地覺得平時我寫野好淺白,而家都覺得佢地好膚淺....

回覆 little_yolky 的帖子

我而家每日比遍好淺的COMPREHENSION佢, 當故事咁睇, 由淺開始, 希望有成效啦!

poodlema 發表於 18-1-24 09:36

我而家每日比遍好淺的COMPREHENSION佢, 當故事咁睇, 由淺開始, 希望有成效啦! ...
我都買咗3A練習(因為唔知點解無晒3B)俾佢, 希望淺D, 佢有動力睇。

little_yolky 發表於 18-1-24 09:40
我都買咗3A練習(因為唔知點解無晒3B)俾佢, 希望淺D, 佢有動力睇。

我試過買啲正常同深,佢唔想做又唔識做,而家買啲淺,每日都自動自覺想做。

little_yolky    發表於 18-1-24 09:50

書展賣新加坡作業見過。又或者,如果你去開黃埔,去大眾書局,果間大眾有星州出既作業,未必係IloveJJ果本,但程度差不多的。

little_yolky    發表於 18-1-24 09:51

回覆 IloveJJ 的帖子

我估我細女英文程度同你小朋友相約,又係睇書睇到ORT L6,佢啲同學係已經睇harry potter。雖然我真係唔想將佢同佢同班小朋友比較,但相差太遠,怕對佢上五年級考呈分試有影響。好矛盾呀!

其實,響屋企做練習,我已經見到佢有進步,開始去估內容同答題開始近磅,但都係未到學校份卷水平。

leafun 發表於 18-1-24 11:42
回覆 IloveJJ 的帖子

我估我細女英文程度同你小朋友相約,又係睇書睇到ORT L6,佢啲同學係已經睇harry pot ...

我見我小朋友同學 好多已睇 chapter book, 冇人睇ort, 真勁
‹ 上一主題|下一主題