用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應該點樣開始操中英數呢三科?
樓主: chelsea_jbb
go

應該點樣開始操中英數呢三科?   [複製鏈接]

siden 發表於 18-1-20 20:35
呢個題目究竟有乜問題?

所有可以考試嘅野都有得操架la,考車牌都有得試前操練
中英文都有得操?!

chelsea_jbb 發表於 18-1-21 21:18
小朋友冇補習呀,主要得我同佢溫習。成績中遊算差了,所以都唔知可以點谷下佢好
...
既然係傳統名校, 反而易辦, 因為一定有專校專操既補習社喎。你直接去補習社操穩陣D。

IloveJJ 發表於 18-1-22 10:31
悶架,但佢想攞數學9字頭呀嘛!佢自己話要去的。間補習社係補星期6日,如果補4日就平$100,但我話我唔去咁 ...
去6日咁誇張?

chelsea_jbb 發表於 18-1-22 07:22
你小朋友好勁呀!平時放學見佢都冇哂電咁,所以平時我地唔溫習架。
吓? 平時點可以唔溫習架? 我阿女二線學校, 佢平時响屋企都有做預習同整理筆記架。唔可以唔做嘢架。

IloveJJ 發表於 18-1-22 12:17

因為佢哋嗰間其實係功課輔導班,每日係先做功課,跟著溫默 ...
可能係屋企無工人既課後託管班? 我實在無辦法理解屋企有人睇住, 但又要去功課班既小朋友。自己老老實實做, 咁咪可以响屋企舒舒服服囉。

IloveJJ 發表於 18-1-22 12:33
我肯定我街坊個女係有工人有長老,但佢自己响屋企唔想做功課,唔肯溫書,去過其他補習社都係咁,但去呢間 ...
睇嚟, 我都唔好話阿細咁多, 佢都唔算好差了。

IloveJJ 發表於 18-1-22 11:08
Btw,數學點分浸同操?中英文就話睇書寫野係浸,做練習係操;咁數學係咪都係做練習,點分浸同操呢?
...

我理解大眾對操數既需求,但我認為佢既好處抵唔上長遠既壞處。當然每個人有唔同既客觀環境。

至於數係咪要浸?應該唔係咁講。

數最緊要明。學習方面,個人覺得,第一最緊要細路感覺到數既趣味,第二最緊要生活化。

丘成桐話佢學時“幾何”感覺數學既美。究竟點樣引起細路對數學既趣味,咁肯定唔會係操題,亦唔應該係分數。

早兩日跟同事聊,佢細路入左某極競爭名津小,小一幾科主科都不合格。

佢跟我話,教細路數學最好方法就係 “記左佢”: 左邊掉去右面,加變減 。。。

我不至可否,但呢D 教細路數學 “符號化” 我唔認同係好方法。

教細路數,我唔覺有太多深淺考慮,反而係咪生活化最重要。

譬如:高小時我可能教細路 “微積分” 都得。

如果你認識中學物理科,裡面唔少課題可以用來 “生活化” 教數學。

poodlema    發表於 18-1-24 09:33

IloveJJ 發表於 18-1-22 13:14
關於操數,我其實同好多人充分討論過,包括我兩個數學博士(教大學既細佬同教中學既親戚)。我個細佬,當年 ...

你講既大部分同意,例如要緊關頭要點準備。

但你話細路唔諗著讀數,所以唔介意操數呢個理解實係誤解。

正如學好“數學” 既好處不止數學,操練 “數學” 既壞處,甚至壞腦,當然也不止數學。

retriever 發表於 18-1-22 13:03
我理解大眾對操數既需求,但我認為佢既好處抵唔上長遠既壞處。當然每個人有唔同既客觀環境。

至於數係咪 ...

何止數學,乜野科都操得,不求甚解最緊要快,操左先算。無人諗操左多幾分對細路的長遠影響係乜。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 18-1-22 13:28

你講既大部分同意,例如要緊關頭要點準備。

好多人唔明,採用錯一罰十的方法,用操練的方法,係鼓勵緊一種思考行為模式。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-1-22 13:32
因為第一,我唔覺得我仔而家咁做數(唔知係咪你講既操),有令佢壞腦。

第二,佢將來讀咩我唔知,佢如果對 ...

討論 如何算“操題” ,定義可足深究,因為唔會為大家細路增加 “分數”, 哈哈。

不如話說回頭,講下祈許細路成為哪類型的人?

譬如,思考多角度,人生不止於求己。。。 我所謂“壞腦” , 正係有窒礙這方面的發展。

shadeslayer 發表於 18-1-22 13:45
好多人唔明,採用錯一罰十的方法,用操練的方法,係鼓勵緊一種思考行為模式。
...

嗯。

老兄,不止“大環境”不由我哋掌握,有時 “小環境”我哋亦無甚力量。

所以,與其不能斷絕一面,不如多多助長另一面,譬如: 我希望細路多看雜書。。。

IloveJJ 發表於 18-1-22 14:18
咁你想細路成為邊類人呀?我好似講過了!

我咪譬如左囉。。。

‹ 上一主題|下一主題