用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國補習?
樓主: kit2004
go

英國補習? [複製鏈接]

katrinafu 發表於 18-1-20 16:42
我女 Y7 入學 ,之前都是在港讀中文小學 , 頭兩個term 學校(EAL 老師 )要求每星期加多一堂EAL , 老師和 ...

學校安排得好好,可分享那一間學校嗎?

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 18-1-21 01:41
剛剛阿女打番來把聲都變埋,又係病了,傷風 咳喎,剛出了倫敦返緊學校,叫她快點吃藥探熱 或者找學校護士  ...
真係好多學生病左.流感唔只香港爆發

papaof2 發表於 18-1-22 13:51
香港流感或英國流感嚴重些?學校會點處理?

英國有 Aussie Flu 爆發,新聞有講。

Zenia 發表於 18-1-22 18:50
英國有 Aussie Flu 爆發,新聞有講。

所以今次Half term 返來香港 睇下打唔打到流感疫苗(香港缺貨) ,打唔到或者要等3月 。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 18-1-22 20:02
所以今次Half term 返來香港 睇下打唔打到流感疫苗(香港缺貨) ,打唔到或者要等3月 。
...
流感同香港一樣嗎? 我都想同佢打

kit2004 發表於 18-1-22 21:52
流感同香港一樣嗎? 我都想同佢打

英國和香港都是打北半球疫苗 ,但香港現在有四價疫苗, 以我之前上NHS 網睇, 當地都是用緊三價疫苗 , 而 NHS 免費打是 2-8歲和65歲人士 ,所以學校都沒安排打 , 反正自費返香港打也一樣 。
不過2月Half term 一返來2日我們又飛去旅行 , 費事打完有 side effect . 她之前打完HVP 針當晚睡覺時都發燒 ,低燒了3天 。

這是網上找到資料 :

三價及四價流行性感冒疫苗有何分別:

相較三價流感疫苗,四價流行性感冒疫苗對於預防乙型流感,覆蓋範圍更廣。四價流感疫苗可覆蓋兩種甲型流感型號﹝德州H3N2,H1N1﹞及兩種乙型流感型號(麻薩諸塞、布里斯班)。相反,三價流感疫苗只包括甲型加利福利亞H1N1、甲型德州H3N2及乙型麻薩諸塞。
‹ 上一主題|下一主題