用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖约瑟小學升聖约瑟中學
go

聖约瑟小學升聖约瑟中學  

想問聖约瑟小學的師兄,本人的小兒係聖约瑟小学今年升中,很希望直升入中学,現階段老師只説是屬於第2组別,即不是必收,想知往后學校的安排是如何?是否會安排所有第2組別的面試,定係要揀,几時会有通知?
謝謝

fsm 發表於 18-1-20 11:41
想問聖约瑟小學的師兄,本人的小兒係聖约瑟小学今年升中,很希望直升入中学,現階段老師只説是屬於第2组別 ...

一直小學部升中學部,不設面試,自行有申請都不設面試小學部,現只可等统一派位。

fsm 發表於 18-1-20 11:41
想問聖约瑟小學的師兄,本人的小兒係聖约瑟小学今年升中,很希望直升入中学,現階段老師只説是屬於第2组別 ...
第二組別係band2?

artroboy 發表於 18-1-20 11:49
第二組別係band2?

收纸仔1,就穩陣升中學部,2A都大機會,2B一3直升機會大不

mfwan 發表於 18-1-20 11:53
收纸仔1,就穩陣升中學部,2A都大機會,2B一3直升機會大不
咁有d危⋯

爭取呈三考好

但係收紙仔時呈二都未考喎,請問如何知道穏陣升中學部?跟據以往經驗?謝謝!

大抽獎乙一,B2A、B2C既機會無差別。

王家爸爸 發表於 18-1-20 12:28
大抽獎乙一,B2A、B2C既機會無差別。
都係唔得......

收紙仔2 在呈一, 呈二追返1就收

Band 2 頭中尾係乙一時機會均等

artroboy 發表於 18-1-20 11:49
第二組別係band2?

問題係SJPS既Band 2究竟係咪真既B2,據以前有網友分享,SJPS 官方係以~30%係B1生,事實,SJPS 不可能只有30%係B1生吧。

至於直屬位,若校方公佈B2A生係穩升中學部,大機會呢批係真正B1生,除非,SJPS 係用自行位去收,確保佢地唔會係乙1抽輸未能直升。

真正B2組別,無論ABC,都係公平機會係乙1抽輸未能直升,除非有往例B2A係乙部抽輸,否則SJPS B2A生係B1生機會極大。

2jkidsfather 發表於 18-1-20 12:31
都係唔得......

SJPS 有99個直屬位,約佔60%,係灣仔強校林立,而女仔成績又佔優下,SJPS 不可能有60% B1生吧,又即係直升一定有B2生~~~

mcl203 發表於 18-1-20 19:40
問題係SJPS既Band 2究竟係咪真既B2,據以前有網友分享,SJPS 官方係以~30%係B1生,事實,SJPS 不可能只有 ...

SJPS最多考頭40個收1纸,考41一6o開始嗰個係收是2A纸,61一8o收2B纸,學校band1學生是唔會得40個梗少啦!只係學校唔想比太多1纸較保守。其實收2A纸好多都喺band1生,所以好大機會抽入的。

flyda 發表於 18-1-20 12:24
但係收紙仔時呈二都未考喎,請問如何知道穏陣升中學部?跟據以往經驗?謝謝! ...

考完呈三,會再派一張比你

mfwan 發表於 18-1-20 23:21

真係B1生,應該唔使抽啦,穩入,SJPS要有60% B1生,係灣仔強區係有難度~~~

mcl203 發表於 18-1-20 19:40
問題係SJPS既Band 2究竟係咪真既B2,據以前有網友分享,SJPS 官方係以~30%係B1生,事實,SJPS 不可能只有 ...

你呢個懷疑係合理, band one學生唔止30個percent, 好多家長都係覺得學校特登咁保守.  即係可能學校特登排一批 band 2a ,等啲家長唔好太過進取, 但其實呢一批 有很大可能最後 都係band 1。

mfwan 發表於 18-1-20 23:21

根據你嘅意思 , 即係排頭60名 其實都係band1 ,只係學校 早期時間 唔想 太過進取。 60名band 1學生 即係等於大約40個percent 係band one, 呢個 百分比 都係合理範圍內. eg 中西區某 band 1c 男校 , 佢哋都有 45 percent係band one.  早幾年 啲人講 般官 ,直情有一半以上係band one.

mcl203 發表於 18-1-20 23:39
真係B1生,應該唔使抽啦,穩入,SJPS要有60% B1生,係灣仔強區係有難度~~~
...

SJPS band1生最少應該都有50個位,一啲都唔難。我估學校纸仔最多派頭40個是1,之後就派2A,收2A紙考最前10個其實都屬係band1成績,所以穩入,學校當然知邊10個屬於band1成績啦。最後10個2A就真要靠運氣跟2B同3一齊抽入。所以2A抽入機會係大過2B和2C的。因為有一半2A屬1成績穩入,一半2A靠運氣。所以以往2A派入多於2B和2C。3不用睇冇機。除非自行已收。

2jkidsfather    發表於 18-1-21 11:29

mfwan 發表於 18-1-20 23:31
考完呈三,會再派一張比你
哦,原來如此。謝謝!