用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有啲人仔女會讀到書?
樓主: asd456
go

點解有啲人仔女會讀到書?   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 18-1-20 15:00
回覆 crazyhippo 的帖子

有個奇怪現象。要理科好top既人文科好,唔難。要文科好top既人理科好是好難。其實 ...
同我觀察及體會到既一樣。

父母身教相當重要! 小學皆段要陪作戰!

回覆樓主:

我覺得每人性格同能力都唔同,後天努力培養,但未必可以得出相同結果。

我本身極愛睇書,大女被我熏陶成愛書之人,書不離手,但細仔就麻麻。至於成績,兩個分別都大.....大既由細到大唔駛點理,細既要緊貼mon住。

不過我又咁睇,肯努力的話成績一定唔會太差。但每人能力真係唔同,千祈唔好強求,壓力太大小朋友讀得唔開心,成績事培功半,得不償失。

回覆樓主:

對於我地死讀書家族黎講,會慨歎點解人地既仔女入水能游出水能跳?

greentea000 發表於 18-1-20 20:02
對於我地死讀書家族黎講,會慨歎點解人地既仔女入水能游出水能跳?

可能人哋讀到到半夜,操到傷晒,我哋唔知呢。

我仔都係花好多時間讀書類型,冇辦法天份唔夠,就要勤力搭夠,又一樣OK.

October. 發表於 18-1-20 11:37
父母自幼着緊、關注仔女學業,家中營造安定、寧靜的環境俾孩子讀書,對仔女成績有合理要求,讓孩子自幼感受 ...

贊同. 凡事順其自然, 不要隨波逐流, 人生路會有崎區, 讀到書只是條路會平坦D, 並不是理所當然及必定優越.

October. 發表於 18-1-20 20:16
可能人哋讀到到半夜,操到傷晒,我哋唔知呢。

我仔都係花好多時間讀書類型,冇辦法天份唔夠,就要勤力搭 ...

點會唔知,唔想承認/面對之嘛!

自己年青時每逢考試死鋤爛鋤,但見啲同學好輕鬆,因此覺得書唔應該咁讀,太冇效率。阿仔出世後訂立培育方針,從幼稚園開始培養中英閱讀興趣,提倡廣泛閱讀。因為是中文小學,所以加咗個英語授課的文法班。從來唔預課唔温習,小學考試前2週開始温習和做補充練習,成績中上。剛剛中學期考超Hea温,仍然係中上。小學初中唔使拉咁緊,到高中先開始操練。

如果孩子本身有少少聰明,好嘅方法可令讀書容易一些,多閲讀可以加強理解能力,詞彙累積,我孩子特別喜歡閱讀理解和unseen dictation,因為唔使温又可保障成積。有理解能力和語文能力,文科唔會有問題。

數學最緊要係明白原理,唔明要講到明,識就多操都無謂。初小時careless mistakes 唔會做多啲就冇,一般高小或初中會覺醒,考試前提下覆卷及小心就算。

但如何開心讀書都好,求學就是求分數,要教孩子考試技巧,如何揾出課文重點,要温番錯咗嘅功課或測驗,所以我從來唔主張改孩子功課,圈住試卷題目重點,以防答錯或離題。。等等。

暫時孩子沒有重蹈自己的覆轍,輕鬆上學。

回覆 October. 的帖子

我有一個同學 A,佢真係明顯唔夠人「醒目」,有少少反應吸收遲鈍,佢自己都話要笨鳥先飛,將勤補拙。另一個同學 B,佢醒目邏輯好,亦好緊張成績,所以成日溫書,中六果年壓力大到喊。
另外三個同學 C、D、E,一個就不斷睇 TVB(佢講得返所有情節、對白),另一個就咩都唔理,日日訓覺。E 就日日煲韓劇追星,會為接機、演唱會而請假。

結果同學 A 5 科 20 分、 BCDE 30 分。大家都係聯繫小學派位上。有天資真係慳返唔少。以前班入面有好多同學都好似同學 A 咁,不斷讀書,諗住以勤搭救但係都唔得。望住同學咩都唔做就可以平步青雲,自己多少心裏都唔舒服,只可以話鬼叫自己冇資質。

我覺得自己都算係比同學 A 果類同學好彩。唔多溫書,半放棄狀態,都可以有兩三科 5。我班同學真係死操爛操都係得個 3、4。

YDLFATHER    發表於 18-1-21 18:31

以前一位大學同學, 吾洗點讀, 大學最後一年到大陸攪生意, 最後First Hon 畢業!  

1998Ruby1998 發表於 18-1-21 02:23

我有一個同學 A,佢真係明顯唔夠人「醒目」,有少少反應吸收遲鈍,佢自己都話要笨鳥 ...

讀書有天份真係輕鬆好多。你ABCDE同學,佢哋讀咩科(大概就行),可分享下嗎?

我仔中三,佢話級一(一年兩次計,試過級二)位同學,考試溫到9點就結束,但我仔就要溫到滾瓜爛熟半夜三更先擺休,我幾次叫佢停都唔肯停,但係,佢都做唔到級一, 呢哋就係分別。

但今次有個發現,中三唔知係唔係要選科了,M1/M2要一定名次選有得讀,數學明顯深咗,見平時好好既同學分數都有哋跌,但我仔保持穩定,佢自己話做咗好多書內邊既練習,我就醒起勤力補救。

A 讀 Poly Design,B 讀中大 Quantitative Finance,CD 讀港大 Law+Finance 雙學位,E 讀港大物理治療。雖然大家都係首志願入(A 本來想讀中大 Arts,但係奈何唔夠分),但係 A 同 B 條路相比之下行得辛苦得多。
我讀左 BAFS 同 Econ,兩科半桶水都冇,我操 5 年試題都不及我同學操兩題。一題 BAFS 小則 10 分鐘,大則 45 分鐘,「浪費」左嘅時間其實可以去溫其他科。C 同學日日到廣告時間就 WhatsApp 我 TVB 劇情內容,我之前自修堂同佢玩「猜猜明星」,講藝人做過嘅兩套戲,佢即刻估中曬。同學D 就會半夜訓醒 message 我,問我聽日有咩測驗、功課要交,然後我可以呢段時間「問功課」。E 同學坐我後面,因為坐後排,上堂佢開電話睇 MV,然後係度「還原重整」舞蹈。

BCDE 全部都考級 20,而我永遠都係望塵莫及,不過我都算好彩暫時付出同收穫都係成正比,甚至更好。大學就更加見到邊 d 同學真係天資「贏在起跑線」,出席率一半都冇,都可以文科攞 First。自己教學生都見到,同樣年紀同教法,一個 10 分鐘已經上手,另一個就要用 2-3 堂嘅時間去消化,仲要係不斷 trial and error 慢慢學。

可惜的是,天資聰穎果堆,有一半都會為爭第一而勤力,資質唔夠果班,要出再多一倍力先追得上。

RiboMM    發表於 18-1-22 11:00
YDLFATHER    發表於 18-1-21 18:32

GreenMaDad 發表於 18-1-20 15:49
"就算讀書叻唔代表一切","每人都有自己叻的地方"之類的說話,自己明白也堅信,但見到人地仔女讀書成績好( ...

你有呢個諗法,潛移默化自然影響到小朋友,覺得自己就算努力多幾多都唔會夠人叻,慢慢佢會放棄自己(青春期果段時間更加要小心處理),  唔好同人比較,每個孩子都有自己的路。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我算讀書快上手,中學時曾經攪喊同學,因為佢用我兩倍三倍時間但成績同我相近。仲俾同學寫紀念冊話大家好朋友唔好咁傷感情(怨枉啊大人,我係有求勝心就唔係咁分數啦)
我女腦筋似男家,蠢!睇得出佢花左時間但成效唔顯著
教佢數學幾乎打仔咁滯,講極都唔明
讀書成功所以真係先天後天缺一不可

1998Ruby1998 發表於 18-1-21 11:59

A 讀 Poly Design,B 讀中大 Quantitative Finance,CD 讀港大 Law+Finance 雙學位 ...

多年前中大Arts係超級水泡科,今時真係唔同往日。

1998Ruby1998 發表於 18-1-21 11:59

A 讀 Poly Design,B 讀中大 Quantitative Finance,CD 讀港大 Law+Finance 雙學位 ...
天份高以及資質差果啲,都係佔小數,平凡人佔大多數,所以,冇人哋咁聰明、冇人哋咁有錢(出國留學), 就唯有比人哋更努力。

S1Parents2017    發表於 18-1-22 17:39

Charlotte_mom 發表於 18-1-21 13:43
教佢數學幾乎打仔咁滯,講極都唔明 ...
數學core 比較有得救,要加賠努力操卷,肯去下功夫,取5還是可以做得到。

取* 就真係要睇資質了。

回覆 Soundervolt 的帖子

今時今日,Engineering 係水泡科(然後好似班教授話班同學程度太差)

古語云:學業進步 , 有進步就足夠. 名列前茅的同學可能是狀元級數, 做比較會好危險.

1998Ruby1998 發表於 18-1-19 21:42
身邊朋友 d 媽媽都好有修養,睇好多書,但係 d 仔女讀書成績差。

我阿爸鍾意睇書,但係我中學成 ...

小朋友讀書態度好重要。以我家姐個女同我個女就知差別。我家姐個女好緊張學校d 野,要佢溫書俾好用心。佢都係測驗考試前幾日先溫書,但可以好高分由小一到小五都考全級3名內。久而久之溫書好快默書前一二日溫可以一百分。但我女完全相反,默書早二星期溫都係九十幾,點都要錯。
‹ 上一主題|下一主題