用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有啲人仔女會讀到書?
樓主: asd456
go

點解有啲人仔女會讀到書?   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-1-22 17:34
但你女好似出名叻喎
同真正叻既差太遠……小聰明唔走得遠~考試小心禁嗟~

Soundervolt 發表於 18-1-22 17:41
通常上電視受訪問嘅狀元都話自己唔係太勤力,有打機又煲劇....
的確係煲劇王……上次仲同我講英作入边用左佢煲幾套韓劇情節大雜会……相當嚇人~

artroboy 發表於 18-1-22 17:34
但你女好似出名叻喎
級一......你話叻唔叻? SPCC同DGS都任佢揀

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-22 18:51
俱往矣……中学係另-个世界,唔好睇番轉头~

2jkidsfather    發表於 18-1-23 09:20

Soundervolt 發表於 18-1-22 17:41
通常上電視受訪問嘅狀元都話自己唔係太勤力,有打機又煲劇....
狀元喎⋯⋯梗係咁講啦,唔係點顯得自己天資聰敏,唔通話比你知日日讀書讀到死死下,每日瞓得三四個鐘咩?

2jkidsfather    發表於 18-1-23 09:19

Yanamami 發表於 18-1-22 18:53
俱往矣……中学係另-个世界,唔好睇番轉头~

學其他網友話齋......考第尾都勁過人哋第二間學校嘅級一

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-22 18:57
學其他網友話齋......考幾尾都勁過人哋第二間學校嘅級一
你信?

Yanamami 發表於 18-1-22 19:00
你信?
不要問......只要信

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-22 19:02
不要問......只要信
咁似宗教

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-22 22:25

kirstyau 發表於 18-1-19 23:23
咁我屋企係大人唔睇書,電話不離手,但細路書不離手,出街係一定袋本書。

不過屋企電視只開都係新聞中/英 ...

你的是囡?好難想像6歲男仔家中沒有一件lego以外的玩具

October. 發表於 18-1-22 17:16
同意, 卓越的成績, 離唔開天份 + 勤力.

咁讀書勤力已差不多 = 自律了.

原來以為人定勝天,但越蒲BK就越信一命、二運、三風水……

落地過下就定左是龍是蟲、是勤力還是懶惰、是快是慢,是小心或是粗心,……後天都好似是整定既咁,啊爸是October 還是November,有資源配合既父母或是虐兒致死的父母,有愛閱讀嘅媽媽也有愛打麻雀嘅媽媽,窮家富家……

最終是→ 十隻手指有長短,盡左力但求無愧於心罷了!

人又怎能勝天呢?

回覆樓主:

我兩个仔,一个已上中一,默生字记性好弱,他由小四开始发力中英常,從中游分子,终於考到B1A中学,绝对勤力有回报。细仔小四,默书只用3分钟,各科都不差AB,数学全级2年首名,他靠小聪明,很少温书或者是理解能力比较强,他话要到呈分试才真正发力考好它,全级由小二第六跌到20-30名(180多学生),我有些担忧但没办法,他们最爱打机看youtube. 平日好少看书!

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-22 18:51
厲害

yovin 發表於 18-1-23 02:45
原來以為人定勝天,但越蒲BK就越信一命、二運、三風水……

落地過下就定左是龍是蟲、是勤力還是懶惰、是 ...

我又咁睇, 十分聰穎驚才絕艷既人,畢竟少部份,自問唔夠聰明,經後天努力亦可以幫到一,二既.

我呢幾年同我仔講得最多既就係,讀書冇不勞而獲既, 我哋盡咗力問心無愧就得(唔好以為好老土,我經常講);派咗成績後,我次次擁抱,順便贊埋佢: 你咁勤力,好成績就係回報.

我見到有啲中學生,仲要係B1,好心散, 明天要考試了,都可以搵唔到本書,呢啲同學未必係蠢, 但實在太hea, 咪俾勤力果啲人拋離囉。

神科留俾聰明人讀,我地只要求阿仔可以考到心儀科目就得.

回覆 October. 的帖子

你果句唔係老土, 我都成日講比阿女聽架, 好成績唔會由天而降, 亦不會不勞而獲

October.    發表於 18-1-23 12:31

呢個世界的確有萬中無一既武學奇才,我見過一d人讀一日等於你讀一個月。但呢d野天生無得強求 ,我地大部分人都係普通人,只能靠後天努力!

回覆 小黃豆B 的帖子

我都曾經識一個人, 當年一齊讀中學, 考試時, 個個都溫到死下死下, 返到學校個個都好眼訓, 包括埋依個同學, 我以為佢又係眯書眯到好夜, 原來佢只係因為同屋企人打牌, 打到3點至訓, 但佢一直都係考全級第一, 最後佢會考5A2B, 入埋港大讀醫, 依家都做埋專科醫生了

自己子女的經歷, 小學時級一, 二, 三都試過. 上到中學就見到天外有天, 初中時名次只有3x, 一步一歩上番去 2x, 高中選科後再努力去番1x, 中六前已上到頭十, 最後仲入左中一時我想都無想過的大學學科. 原來這是子女一直的目標, 心態+努力是關建, 得唔得就由上天安排. 現在他們又要在高手林立的環境去成長.

jessimm 發表於 18-1-23 12:08
自己子女的經歷, 小學時級一, 二, 三都試過. 上到中學就見到天外有天, 初中時名次只有3x, 一步一歩上番去 2 ...
你仔女底都好好,加上努力,就一路進步.

我依家最擔心既係高中選科, 唔係驚選唔到, 係驚揀錯, 因為只是讀到中三, 好野好模糊不清.

‹ 上一主題|下一主題