用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有啲人仔女會讀到書?
樓主: asd456
go

點解有啲人仔女會讀到書?   [複製鏈接]

asd456 發表於 18-1-19 20:49
好怕上中學跟唔上,大家中學仲跟唔跟到小朋友學術方面的嘢 ...
上到中学仲点会跟?都唔知佢学紧乜、幾时要做乜……所以要細細个就开始train好,升上中学就自动導航了……至於跟唔跟得上,語文能力高差極有个譜。

Charlotte_mom 發表於 18-1-19 20:52
咁我用第一身身份話你知唔一定岩
我都係第一身感受,自己愛閱讀,兩個小朋友都愛閱讀,而且成績十分好,所以我說個人認同。

YDLFATHER    發表於 18-1-19 22:28

Yanamami 發表於 18-1-19 21:11
上到中学仲点会跟?都唔知佢学紧乜、幾时要做乜……所以要細細个就开始train好,升上中学就自动導航了…… ...

Agree!

身邊朋友 d 媽媽都好有修養,睇好多書,但係 d 仔女讀書成績差。

我阿爸鍾意睇書,但係我中學成績差。

另外我幾個同學成家人都係鍾意睇電視,臨考試前幾天先溫書,但係佢地成績排全級 20 內。

asd456 發表於 18-1-19 20:19
真的嗎?
我認為係是有個果,所以認同個因,自己自小愛閱讀,直到現在都keep 住每天看書,子女可能十分自然看到家長看就跟著看,很多知識,寫作手法(尤其金庸小說那類),令到同學很自然對中文有更深入的認識,中文底子自然打好了。好像剛剛看電視節目內有一場戲是兩人在馬上對戰,我和小朋友自然討論起來,由用的兵器講到土耳其戰役和三國的八陣圖等,大家是互動,不是家長單向輸出的,因為在某年某月大家都曾經看過,大家才能討論起來。所以,我認為書本對自己和家人來說真不可缺少的精神食糧。

Yanamami 發表於 18-1-19 18:56
根底唔好?語文基礎差?学習态度不正確?
態度決定一切。

Yanamami    發表於 18-1-19 22:30

RiboMM 發表於 18-1-19 20:24
建議去讀一本大陸很受歡迎的書《好媽媽勝過好老師》,裏面講了區別在於細節。重點是,你是天天罵,還是天天 ...
低年級就係。

王家爸爸 發表於 18-1-19 22:02
態度決定一切。
《態度,決定你的高度》😄

王家爸爸    發表於 18-1-19 23:08

關鍵係有個身教既母親做榜樣

YDLFATHER 發表於 18-1-19 22:36
關鍵係有個身教既母親做榜樣
要有個讀得多書既阿媽。

生不教, 母之過

little_yolky    發表於 18-1-22 11:30

回覆樓主:

咁我屋企係大人唔睇書,電話不離手,但細路書不離手,出街係一定袋本書。

不過屋企電視只開都係新聞中/英, 96台既節目 /masterchef/AGT.....,TVB都會睇學事學非個類。

但我唔睇都有由細培養小朋友睇書,點讀筆都有3支,書籍最捨得買,6歲後玩具只留Lego, 依家任何人話送禮物比佢地,佢地令願去書局都唔去Toysrus(有比佢地選擇)。

結論:暫時成績好好,2個都在上遊。

王家爸爸 發表於 18-1-19 22:03
低年級就係。

睇完先講啦,終生有用噶,我阿媽識得g話,我都會進步

1998Ruby1998 發表於 18-1-19 21:42
身邊朋友 d 媽媽都好有修養,睇好多書,但係 d 仔女讀書成績差。

我阿爸鍾意睇書,但係我中學成 ...
我媽小學都唔知有無畢業... 年年考尾個3名... 佢從來唔跟我返學嘅野...但係我由細到大都無補過習,最差考級19,絕大部分時間考級5內。我哥從來唔溫習,係真係零溫習,但都考班10以內

每一個小朋友都係不同獨立個體,有不同性格,好難有一個必然方法。但係小學階段,家長係小朋友模仿對象,所以身教係好重要,例如我地要求小朋友的,我地本身做唔做到,等於童話故事中螃蟹問兒子點解唔打直行。

有時多參與小朋友學習,從中觀察有咩問題,想方法解決(當然唔係浄係叫佢勤力d) ,小朋友覺得你幫到佢肯聽你講,就會造成一個良性循環。當然一個良好學習環境和令小朋友有明確目標去努力亦很重要。

kirstyau 發表於 18-1-19 23:23
咁我屋企係大人唔睇書,電話不離手,但細路書不離手,出街係一定袋本書。

不過屋企電視只開都係新聞中/英 ...
我屋企設計行去邊最順手就係取到書,有個好舒適的讀書角落。書既內容無限定。事實上習慣影響,佢地一見到書局同圖書館,自然就行入去聞書香。去到台灣入得最多既又係書局。明明附近有幾個遊戲攤位都先入書局先。將來讀書叻唔叻我覺得無乜所謂,只覺得有睇書習慣/嗜好的,衰極有譜,而慢慢肚內墨水自然會多。

王家爸爸 發表於 18-1-19 22:03
低年級就係。

正經些講,
這位家長如此提問,以及在貼中的各種回復,其實已經顯示了在教育上缺乏許多認知和方法,自身多讀書再提高些青少年行為心理學基本知識是當務之急。
一個家庭的環境對孩子的三維度學習能力極其重要:知識、意願、技巧,以及三象限交叉最終獲得的是 習慣。

人云亦云不可取,只看表面流于市井之説也是無助于自己孩子的成長。大部分時候,要家長反思,好像比要孩子們反思,難得多啦。

RiboMM 發表於 18-1-19 20:24
建議去讀一本大陸很受歡迎的書《好媽媽勝過好老師》,裏面講了區別在於細節。重點是,你是天天罵,還是天天 ...

侄仔讀書好叻, 我向佢媽媽取經, 佢話多睇課外書成績唔會差得去邊, 我囡由細到大KEEP住每日睇課外書, 有時幾佰頁既書一日可KO, 所以, 囡成績確不錯. 其實, 唔好計成績好唔好, 多睇書眼界真係遠好多, 我囡成日講每件事都可以講到背後既故事/起源, 有根有提的, 不得不配服.

回覆 Anniemun 的帖子

睇得書多對中英2科是有幫助。但理科,例如數學,生物,化學,物理,並唔是簡單睇下書就會叻。除非小朋友將來選定左,只讀文科

October.    發表於 18-1-20 09:09
‹ 上一主題|下一主題