用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有啲人仔女會讀到書?
樓主: asd456
go

點解有啲人仔女會讀到書?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-1-25 09:30
...........你真係未卜先知嚟................

阿大今次考試英文係91, 我「心裡」真係黑面。因為今次份卷 ...

72>>>91,飛躍進步呀!
你女又點會唔知你心果面呀,我對我媽對分數既解讀都好心水清架!
90頭:哦,都有9字頭,叫做有個A!
95:幾好喎,下次再努力拎埋果幾分!

98、99:差一、兩分都唔執埋佢,98、99咁激心,係就100啦!

greentea000 發表於 18-1-25 14:27
72>>>91,飛躍進步呀!
你女又點會唔知你心果面呀,我對我媽對分數既解讀都好心水清架!
9 ...
唔係72 >> 91, 72係阿細, 91係阿大......................

little_yolky 發表於 18-1-25 14:36
唔係72 >> 91, 72係阿細, 91係阿大......................

咪即係細女宜家72,到家姊果級就會有91囉~~~

little_yolky    發表於 18-1-25 15:00

mcl203 發表於 18-1-25 14:58
咪即係細女宜家72,到家姊果級就會有91囉~~~
其實我要求唔高, 有80分保住個B2位就得, 但佢居然中英數常有2科唔達標, 真係氣死我。

回覆 Lindytiger 的帖子

我有妙計就不用上BK呻!  

Yanamami 發表於 18-1-25 12:39
Yeah游走於6x~7x之间~
正常範圍

呢個帖非常好!

前文講先天/後天, 家庭培養全部都好重要!

優良基因遺傳
長輩級親人夫婦均是教授, 5名子女現在全都在大學任教.
他們說一定要培養子女愛閱讀.

勤奮學習態度
身邊有N個碩士, 利用工餘時間進修.
他們年約3X-4X, 以往讀中小學都係靠自己努力, 父母支援不多, 很少補習(有幾個補都係公開試前才有)

同現在幼稚園已補全科的風氣, 相差甚遠!(唔係唔勤力, 而是太依賴補習, 沒有自學能力)

N年前在工作上, 接觸過很多社會上的學者名人, 他們對求學問的態度(文化交流)非常認真, 令人欽佩!

根據成功人士的經驗, 愛閱讀/對學習的態度/求學問的精神係非常重要!
‹ 上一主題|下一主題