用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1 / B2 邊緣人,自行陳瑞祺喇沙,入讀機會大嗎? ...
go

B1 / B2 邊緣人,自行陳瑞祺喇沙,入讀機會大嗎? [複製鏈接]

B1 / B2 邊緣人,自行陳瑞祺喇沙,入讀機會大嗎?學術程度合適嗎?

王家爸爸    發表於 18-1-19 23:10
   0    0    0    0

小王子popo 發表於 18-1-19 18:31
B1 / B2 邊緣人,自行陳瑞祺喇沙,入讀機會大嗎?學術程度合適嗎?

機會大,程度適合

機會大

謝謝回覆。小兒本屬黃大仙區,熱愛運動。普通小學成績BBAA,老師說是B2,但我覺得老師估算保守。
如呈3保持到的話,有可能上B1,到時可派到B1學校。
又因 「陳瑞祺」交通較不便,考慮去唔去面試。

可以幫我分析一下嗎?

機會很高

小王子popo 發表於 18-1-20 16:45
謝謝回覆。小兒本屬黃大仙區,熱愛運動。普通小學成績BBAA,老師說是B2,但我覺得老師估算保守。
如呈3保持 ...

自行入机会大,咁你们喜不喜欢CSK?如果呈三追到B1你果区又有冇心仪的B1?大吉利是若呈三仍是B2抽奖又有乜揀?会吾会差过CSK?

如小兒肯定是B2,就疊埋心水心去考「陳」,但如果是B1,當然希望派到B1學校。
老師答案好奇怪,話就算B1,都要B1a才有機會攪珠派到協和,都唔知信唔信好。
黃大仙區B2都無咩英中了。

小王子popo 發表於 18-1-21 13:29
如小兒肯定是B2,就疊埋心水心去考「陳」,但如果是B1,當然希望派到B1學校。
老師答案好奇怪,話就算B1, ...
如果係BBAA, 學校85分係A的話, 老師話係B2都好正常。記得自行係全港次第計, 所以係咪真係老師保守你就要自己諗真D了。因為就算係真正B1, 黃大仙都似乎唔係咁多B1學校, 況且in this moment你無辦法知道阿仔呈三後可唔可以係B1。所以, 你係咪小學响黃大仙但校網响九龍城果兩間? 否則, 大抽奬就算係B2都無辦法揀CKS的。

小王子popo 發表於 18-1-21 13:29
老師答案好奇怪,話就算B1, ...

如果令朗呈一呈二都只係B2, 就算呈三去到級一, 都未必可以做到B1生 (除非呈一呈二都B2A)

而且, 黃大仙區B1位不足, 男仔又係重災區, 加上區內較好既B2中學, 亦只係女校, 所以無乜可能去放棄CSK.

需知道黃大仙區大部份小學, 都只有~1/3既B1學生, 部份應只有20%以下.

估錯Banding, 派位會好大件事

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝分析!

如果呈三和期尾考得好,CSK可以去叩門都有機叩得番。
呢個睇你對小孩子的信心去到幾大
‹ 上一主題|下一主題