用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長面試
go

家長面試

請問各位:面試見埋家長通常會問家長乜嘢問題,kick 手嗎?

admiral1008 發表於 18-1-19 18:01
請問各位:面試見埋家長通常會問家長乜嘢問題,kick 手嗎?

個人覺得最click 手係全程老師同家長用流利英文對答。睇家長英文能力

admiral1008    發表於 18-1-19 18:42

asd456 發表於 18-1-19 18:29
個人覺得最click 手係全程老師同家長用流利英文對答。睇家長英文能力
...

边间禁巴閉?SPCC DGS唔洗见家長,SPCS GH HY唔洗家長用英文~

Arabellahk    發表於 18-1-19 22:26

Yanamami 發表於 18-1-19 20:15
边间禁巴閉?SPCC DGS唔洗见家長,SPCS GH HY唔洗家長用英文~
GHS 如果遇上校長落場係用英文的!校長係外國人,咁用英文都正常!SPCS如果校長interview, 聽聞都係用英文in 家長,就個就唔知真確與否了!

bettyay 發表於 18-1-19 20:39
GHS 如果遇上校長落場係用英文的!校長係外國人,咁用英文都正常!SPCS如果校長interview, 聽聞都係用英文 ...
SPCS用中文……而且唔係倾好多,-句起两句止。

通常都是小朋友平日做咩, 希望佢將來點呢些.  最難的問題可能是對本校有咩問題想問, 老實說我有興趣的都已了解得差唔多, 好少有咩唔明要係呢度問, 最唔知是收唔收啦.. 所以問得差又唔係, 問得少又唔係... 其它的我成日in 人, interview 都冇咩難度.

Yanamami 發表於 18-1-19 20:15

剛剛最近試咗,但唔知係老師隨意用英文問家長問題定咩原因,全程英文同家長溝通,但老師是中國人。

Yanamami 發表於 18-1-19 20:42
SPCS用中文……而且唔係倾好多,-句起两句止。
我只是從上年係EK 有網友分享,佢係話校長用英文跟家長interview !但我自己經驗係:我只是「佈景板」,陪女兒一起面見老師!當中並沒有問題問家長的。

bettyay 發表於 18-1-19 21:08
我只是從上年係EK 有網友分享,佢係話校長用英文跟家長interview !但我自己經驗係:我只是「佈景板」,陪 ...
咪係!我大女同学當年-样……父母只係佈景板。

我女升中時,學校問: 對學校有咩認識?點解報讀我地學校?對女兒既學校生活有咩期望?

謝謝你們提示,thx a lot

in HY 時,問我有咩問題想問,我就問學校有冇打算開IB課程
老師好認真咁答我,就唔記得再要問我問題

Dean2013    發表於 18-1-20 11:32
HaYi    發表於 18-1-20 05:36

asd456 發表於 18-1-19 20:52
剛剛最近試咗,但唔知係老師隨意用英文問家長問題定咩原因,全程英文同家長溝通,但老師是中國人。:laugh2 ...
請問是那間用英文問家長問題? Thanks

ahnew 發表於 18-1-19 22:39

未必關收唔收學生事,可能只是咁啱英文同家長溝通下啫。

ahnew 發表於 18-1-19 22:39

暫時,試過德信中學同啟思中學係全程英文對答。
可能係英文中學,想睇家長跟唔跟到佢哋小朋友英文學術能力掛。
但當然小朋友英文能力及成績大過父母英語能力了。

asd456 發表於 18-1-19 18:29
...

唔識喎!我都驚緊

回覆 asd456 的帖子

Thanks!

asd456 發表於 18-1-19 22:50
暫時,試過德信中學同啟思中學係全程英文對答。
可能係英文中學,想睇家長跟唔跟到佢哋小朋友英文學術能力 ...
就算简介会或迎新日,DGS校長反而用广東話同家長講~話英中本來乜都係用英文流,不过入黎讀書既係班女,唔係家長,唔洗考家長英文,所以用广東話(後來其实佢係丽音,因有部位外籍家長)。中学啦!仲expect家長去跟学习嗎?学生自己搞掂囉~

LS 2nd in 都係用英文 in 家長..
因為係 Brother 負責 in,全程英文是理所當然...
.
我就問 Brother 知唔知 碧咸 幾時再黎教 喇沙仔 踢波? .