用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教vs 聖保羅堂
go

高主教vs 聖保羅堂

小兒嚟緊升K1, 高主教同聖保羅堂,想請教大家點揀?

高主教

SandyNg52 發表於 18-1-19 16:55

1. 高幼半龍,有60%幼稚園生可上高小。高幼課程偏深,學術ok。St Paul church 無
2. 高幼學費約4k, St. Paul church 有學券

當年我都有呢2個offers,我prefer龍校所以選高主教。

SandyNg52 發表於 18-1-19 16:55

看看高小是否你杯茶,如果ok, 高幼升小的確有保障,如果順利考上高小,進可攻退下守搏更好的直私小學。
我仔是高幼畢業生,中途插班,班主任十分關顧我仔適應的問題,又給予我仔不同表演及比賽的機會,讓我仔入學不到幾天便融入了高幼的大家庭。
接觸過校長及主任,她們均是有教育熱誠的教齟工作者,本人十分欣賞及敬重她們兩位。
活動方面,課堂上學校設計不同的學習活動,夏天玩水、秋天看風、冬天吃火鍋,學校有露天操場和一個大禮堂,小朋友絕對有足夠活動空間!
此外家外合作好,透明度高,全年有數個活動誠邀家長出廣參觀,絕對能感受高幼全體上下一家親的感覺!
老師方面,有些學生較年輕似經驗不足,但我又不覺得,至少我的小朋友回家後天天班主任前班主任後,說起學校的老師便興奮不已。

對不起,我不清楚聖保羅堂的情況,但希望以我的經驗讓你知道高幼是怎麼的一所學校好能比較及作適當的決定。

回覆樓主

Typo: 老師較年輕,不是學生較年輕

Thanks for your comment! Anyone had any experience in SPC?

SandyNg52 發表於 18-1-19 22:04
Thanks for your comment! Anyone had any experience in SPC?

Spc 十分重德育,訓練學生解難,鼓勵學生親身探究經驗,引發學習興趣好奇心。

Thanks Kukarma! Your kid is studying there?

SandyNg52 發表於 18-1-20 19:42
Thanks Kukarma! Your kid is studying there?

我有offer所以問過若干用家同做左research (emoji)

Oh really? Then will you take the offer?

SandyNg52 發表於 18-1-20 20:42
Oh really? Then will you take the offer?

讀聖保羅堂 如考st Paul boys 有沒有優勢?

回覆樓主:

不保証

回覆樓主

聖保羅堂重德育,老師也很好,課程適中。
有幾個朋友的小朋友讀完考入聖保羅書院,有無關聯就不得而知了。

回覆樓主:

聖保羅堂和聖保羅書院小學係同一個辦學團體,但並不保証一定可升去該小學的。

suzuki12 發表於 18-1-20 22:57
讀聖保羅堂 如考st Paul boys 有沒有優勢?

睇學校公布既數字,上年15x個畢業生得5個考到 Paul Boys, 數字睇唔出兩間學校有關連,反而有成11個上到聖彼得小學 ,當然11個有幾多個自行同大抽獎都唔知,但我估有一定數目,可能係幾個叩去的, 所以再推斷既就係聖保羅堂幼稚園校長封推薦信去到聖彼得小學係有力既,我相信

高主教

回覆 lokkayung 的帖子

why?

回覆樓主

聖保羅堂上年有7人入港同,都唔錯喎。係唔係教學模式與港同相近?

請問大家知唔知高小每班幾多人? 之前聽其他媽媽講高小係私校每班有40人, 相比津校每班32人明顯多好多利申: 有高幼上午班offer

lamseesee 發表於 18-1-23 13:37
請問大家知唔知高小每班幾多人? 之前聽其他媽媽講高小係私校每班有40人, 相比津校每班32人明顯多好多利申:  ...

係,高小每班40人,我仔上到小二37人,上珧小六我見淨番32人左右