用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 雅思7.5分
樓主: eehhmm
go

雅思7.5分

shadeslayer 發表於 18-2-15 13:52
你知問題係邊就講,唔使人睇咁多野。
咁有啲人會享受過程,有啲就享受結果。
我習慣左咁。

快餐都唔好食咁多。

ANChan59 發表於 18-2-15 12:44
應該不用考IELTS ,特別是 Eng and Eng Lit A*.

如果有其事,間大學的收生辦又真係好唔夠班。我睇HKU網 ...
我都咁同人講過係唔使,咁人地係海外嗰邊講到實牙實齒話要,咁我又擺出嚟睇下有無人同我認知一樣我周不時畀人話有認知障礙。低學歷係蝕少少。

shadeslayer 發表於 18-2-15 13:55
點解你咁肯定沒有足夠數據做 statistics?
我唔係肯定,只係懷疑要信幾多成,感覺係無咩好解釋。

shadeslayer 發表於 18-2-15 13:57
key word 係你說「可唔可以」,唔使問 statistics, 一定「可以」。
有你咁[肯定], 我好開心,唔係得我自己一個FF.

回覆樓主

非三大既學生英語水平不佳好普遍,你睇佢地同英文做presentation會好想叫佢用番母語。

Ielts 最近考過兩次,第一次只練了listening and reading, 狀態普通,overall banding 8

隔月再考,零預備,只訓了四小時,開考前一秒還在「中眼訓」, overall banding 係 7

點都好, ielts 係好可以操作既考試,要考高到8.5都唔難,但主辦機構為賺錢,聽聞會「壓低成績」(你報考時會問你為咩去考)

結論係:叻既學生英文能力叻過前輩,但平均水平無好到;而ielts係一個可操練既考試,參考一下好了

ANChan59 發表於 18-1-21 19:08
我只是用劍橋作參考,兩者的考試時間是有四年差異!

即係,香港大學畢業生,水平比人地高中畢業生還差,好醜囉。

( 人地也是以英語為外語的學生,才要考 IELTS。)

其實真係自暴其短,取消算啦。

babycatrina 發表於 18-2-20 00:50
聽聞會「壓低成績」

呢 D 人姓頼

Ielts 最近考過兩次,第一次只練了listening and reading, 狀態普通,overall banding 8

隔月再考,零預備,只訓了四小時,開考前一秒還在「中眼訓」, overall banding 係 7

有 8 分已經夠入 99% 大學,考多一次浪費時間,成績唔掂,IELTS 有 9 分都冇用。
其實每份卷唔同,某些文章題材是某學生喜歡的,也可能令這學生答得好些。
唔會考多次就一定高分 D。

nintendo 發表於 18-2-20 12:54
有 8 分已經夠入 99% 大學,考多一次浪費時間,成績唔掂,IELTS 有 9 分都冇用。
其實每份卷唔同,某些文 ...

//"有 8 分已經夠入 99% 大學" ?
也可以說IELTS7分已經夠入 99% 大學.
其實仲要睇細分.

cow 發表於 18-2-20 13:19
//"有 8 分已經夠入 99% 大學" ?
也可以說IELTS7分已經夠入 99% 大學.
其實仲要睇細分.

不用在細節討論,總之夠分就得,大分細分也是。
就算 9 分又點?冇大用途。
最重要 DSE / AL / IB 成績。
我個 point 係,IELTS 只係一個普通 second language 試,大部分大學只要求 7 分,部分甚至 6.5 分,不值得花太多時間心思,更唔明咁多人爭坳乜。
IELTS 不能和 SAT 比,SAT 就真係越高分越有用。

nintendo 發表於 18-2-20 12:54
其實每份卷唔同,某些文 ...

唔駛咁大反應
我考試非為考入大學
大學畢業已經n年了(emoji)

我個post只係想分享ielts 都只係考試,有可操作地方,唔駛太認真(emoji)

nintendo 發表於 18-2-20 12:46
呢 D 人姓頼

你研究下有幾多間centre 提供考試服務同佢地每年賺幾多錢,另外幾多國家幾多機構只接受ielts成績(如移民),你可能明白點解咁多人「轉姓」(emoji)

非三大既學生英語水平不佳好普遍,你睇佢地同英文做presentation會好想叫佢用番母語。

Ielts 最近考過兩次 ...

阿仔話復活節報3星期IELTS班
希望操練有幫助
估佢今年年尾報考 !

babycatrina 發表於 18-2-20 20:45
唔駛咁大反應
我考試非為考入大學
大學畢業已經n年了(emoji)

你 post 得出來,又唔比人回覆咁得意?似乎大反應的是你。

babycatrina 發表於 18-2-20 20:48
你研究下有幾多間centre 提供考試服務同佢地每年賺幾多錢,另外幾多國家幾多機構只接受ielts成績(如移民),你可能明白點解咁多人「轉姓」

呢個試有幾難?大把香港本地高中生有起碼 7 分。冇 7 分,連英美中游大學都入唔到。自己考得差,可以努力少少 prepare,而唔好頼。如果大學畢業都考得差過高中生,就要努力加油。

nintendo 發表於 18-2-21 02:44
呢個試有幾難?大把香港本地高中生有起碼7分。冇7分,連英美中游大學都入唔到。自己考得差,可以努力少少  ...

9分最多,但7.5都幾好