用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關中學收自行申請表問題
go

有關中學收自行申請表問題 [複製鏈接]

想問吓有關中學收自行申請表問題,如果各位前輩知道的請解答,謝謝!
(1)請問中學收自行申請表時要核對申請表資料&證書時,係學校職員核對還是老師核對的?  

(2)通常最後校長凈係睇佢要面試嘅申請表還是全部睇哂(校學想收嘅合資格學生)?

0    0    0    0

我用舊年經驗答第一題。我申請的兩間中學,交表都係交去校務處,資料全部係學校職員核對的。佢哋核對時,只對表格﹑身份證副本﹑教育局畀既文件同表﹑成績表齊唔齊,無對過證書。

yee8001 發表於 18-1-19 08:31
想問吓有關中學收自行申請表問題,如果各位前輩知道的請解答,謝謝!
(1)請問中學收自行申請表時要核對申 ...
間間學校做法唔同。

1)校務处職員收……

leafun 發表於 18-1-19 09:04
我用舊年經驗答第一題。我申請的兩間中學,交表都係交去校務處,資料全部係學校職員核對的。佢哋核對時,只 ...
我去其中一間中學核對正本證書嘅職員佢哋個樣似係老師(可能我覺得佢哋似)。我就好奇有關中學收自行申請表問題奇中學收表程序,我估中學係咪收齊表,負責老師再分組選擇申請表(跟申請表&證書資料評分),最高分數嘅就選出來安排面試,初步校長唔駛負責選人呢? 佢駛唔駛睇哂所有合資格嘅申請表呢?……

回覆 yee8001 的帖子

要睇你申請既中學係全in定揀嚟in,我揀既兩間係全in,所以無即場分排名。

yee8001 發表於 18-1-19 08:31
(1)請問中學收自行申請表時要核對申請表資料&證書時,係學校職員核對還是老師核對的?  
(2)通常最後校長凈係睇佢要面試嘅申請表還是全部睇哂(校學想收嘅合資格學生)?

(1) 對嘢係 "疑似" 學校職員, 因為佢哋唔似老師, 但心口又無掛 pass.
(2) 唔知, 但估多數唔會睇晒

yee8001 發表於 18-1-19 09:29
我去其中一間中學核對正本證書嘅職員佢哋個樣似係老師(可能我覺得佢哋似)。我就好奇有關中學收自行申請表問題奇中學收表程序,我估中學係咪收齊表,負責老師再分組選擇申請表(跟申請表&證書資料評分),最高分數嘅就選出來安排面試,初步校長唔駛負責選人呢? 佢駛唔駛睇哂所有合資格嘅申請表呢?……
你驚老師唔識貨有 漏網之魚/蒼海遺珠 ?

正路應該有晒 marking scheme, 呢種quaification幾多分, 嗰項活動又幾多分,  RO 呢個名次又幾多分, 加埋用 excel 一 sort 就得了. 校長為表中立可能無份揀都未定.

某啲強校多人報, 對嘢工作量都幾大時間又長, 搵老師做成本太高唔化算. 校務處啲書記又未必夠人手.
其實外判俾其他人做都唔奇.

os_ecu 發表於 18-1-19 11:39
你驚老師唔識貨有 漏網之魚/蒼海遺珠 ?

正路應該有晒 marking scheme, 呢種quaification幾多分, 嗰項活動 ...
因為我唔知道學校運作係點? 佢哋點選法? 揀選程序係點? 自已有聯想吓程序,我諗如果老師只係核對一部分申請表只睇部分會唔會有D老師評分鬆D有D冇咁鬆手或者有D係識人? 因為如果有同學仔話有親戚係某學校教書,我係覺得老師會唔會主觀地抽起同學仔A嘅申請表(但同學仔無論成績&獎項都比其他同學差),係咁嘅情況下如果校長睇唔到比較唔到其他同學嘅資料,對其他同學咪唔公平>.<

正常老師平日要上堂,收表是校務署文員好合理。另外,有冇睇漏同學邊個叻個邊個,個人覺得係控制範圍之外的東西。不過學校年年都做,應該有套機制的。

yee8001 發表於 18-1-19 12:24
因為我唔知道學校運作係點? 佢哋點選法? 揀選程序係點? 自已有聯想吓程序,我諗如果老師只係核對一部分申請表只睇部分會唔會有D老師評分鬆D有D冇咁鬆手或者有D係識人? 因為如果有同學仔話有親戚係某學校教書,我係覺得老師會唔會主觀地抽起同學仔A嘅申請表(但同學仔無論成績&獎項都比其他同學差),係咁嘅情況下如果校長睇唔到比較唔到其他同學嘅資料,對其他同學咪唔公平>.<
如果係咁, 校長自己都可以因私人理由抽飛.  只要有統一既 marking scheme , 呢啲不公先可以避免.

諗嚟都於事無補, 因為你係無從得知內裡係點運作, 亦無得 challenge 學校既決定.
‹ 上一主題|下一主題