用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢學校受歡迎原因
go

九龍禮賢學校受歡迎原因

看報導九龍禮賢算是熱門的私校嗎?吸引之處是什麼?請指教! 

老師出名有愛心, 課程唔太谷, 升中唔錯.

出名有愛心,功課測驗量正常而且測考範圍清晰。有接近 7 成人入 Band 1 英中,不少學生係自行已經成功。

happygirl1284 發表於 18-1-19 08:16
看報導九龍禮賢算是熱門的私校嗎?吸引之處是什麼?請指教! 

宗教氣氛濃。

1998Ruby1998 發表於 18-1-19 10:18
出名有愛心,功課測驗量正常而且測考範圍清晰。有接近 7 成人入 Band 1 英中,不少學生係自行已經成功。 ...

但禮賢又不似其他名校勁重學術個種,係點做到咁高入band 1率呢?

happygirl1284 發表於 18-1-19 12:24
但禮賢又不似其他名校勁重學術個種,係點做到咁高入band 1率呢?

http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

可以睇睇舊生升讀的中學是否自己杯茶,我認為同sfa, kts, aps都幾大距離

b3410    發表於 18-1-25 18:33

happygirl1284 發表於 18-1-19 12:24

我也有相同的疑問

家長自谷~
開放日見到小六生, 問有無補習, 佢話有, 跟住仲補多句大部分同學都有...

回覆樓主

禮賢係愛心學校,但唔代表學校唔谷,讀禮賢唔好認為好輕鬆。

禮賢小學我冇發言權,因為不是用家,但小朋友讀緊禮幼,其實都重學術,例如
- K1 下學期開始寫字;
- K3 每日平均都有3至4樣功課,中文已要做選擇題形式的閱讀理解;
- 老師睇寫字很認真和嚴。
-有啲數學我覺得係一年級先學

總之,我覺得禮賢係暗谷,唔好以為它只是一間happy school.

tkinwong 發表於 18-1-21 01:44

禮賢小學我冇發言權,因為不是用家,但小朋友 ...

“-有啲數學我覺得係一年級先學〞可以分享具體例子嗎?

星星的後裔 發表於 18-1-21 06:51
“-有啲數學我覺得係一年級先學〞可以分享具體例子嗎?

文字題:

比100少的最大單數是(     )。

tkinwong 發表於 18-1-21 01:44

禮賢小學我冇發言權,因為不是用家,但小朋友 ...

係,其實好多家長以為禮小係活動教學潻!
禮小係傳統教學,升中考得好,家長助力不少。

tkinwong 發表於 18-1-21 12:20
文字題:

比100少的最大單數是(     )。

唔該,我小朋友未到這階段,但我又想知"深",“淺" 的定義去到邊。

taxibird 發表於 18-1-19 12:40
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

可以睇睇舊生升讀的中學是否自己 ...

當然。禮賢 1+2 近九成。

另外三間係 1 近九成。

不過禮賢係教過 “愛主既乖仔” 俾你。

睇想要咩。

回覆 retriever 的帖子

1,2 ,3係指咩?

Luktaitai 發表於 18-1-25 08:19
回覆 retriever 的帖子

1,2 ,3係指咩?

意思應係
"當然。禮賢(band) 1+(band) 2 近九成。

另外三間係 (band)1 近九成。

不過禮賢係教過 “愛主既乖仔” 俾你。

睇想要咩。

retriever 發表於 18-1-25 07:57
當然。禮賢 1+2 近九成。

另外三間係 1 近九成。

另外三間係 1 近九成

又神化了某些學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

星星的後裔 發表於 18-1-25 08:43
意思應係
"當然。禮賢(band) 1+(band) 2 近九成。

應該只有APS Band 1近9成。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

rhung 發表於 18-1-21 12:34
係,其實好多家長以為禮小係活動教學潻!
禮小係傳統教學,升中考得好,家長助力不少。
...

但係佢website post的訪問係話自己是一半活動教學一半傳嘅?

1998Ruby1998 發表於 18-1-19 10:18
出名有愛心,功課測驗量正常而且測考範圍清晰。有接近 7 成人入 Band 1 英中,不少學生係自行已經成功。 ...

係入頭三志願率高,並非入band one中學率高