用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢學校受歡迎原因
樓主: happygirl1284
go

九龍禮賢學校受歡迎原因

回覆 karen55407 的帖子

數據係用家講返裡,當然我知首三更高。

回覆 karen55407 的帖子

個數字係用家講返黎,當然首三個數字會更高。

禮賢和崇真小學,那間優勝呢?
考小一心路歷程 : 曾踏遍 刺腳的彎路 疲倦了 誰來傾訴 遇過幾多癡情(對神校) 怎會不知道 但我深知 總有一日 定會找得到最好

karen55407 發表於 18-1-25 18:14
係入頭三志願率高,並非入band one中學率高

早幾年,係學校官網自己公佈百分比,B2 60 幾,B2 20幾,加埋係過90的。

近兩年好似無左官方公佈。

星星的後裔 發表於 18-1-21 13:54
唔該,我小朋友未到這階段,但我又想知"深",“淺" 的定義去到邊。

那題目是一(上)的數學

Binlojai 發表於 18-1-19 17:46
家長自谷~
開放日見到小六生, 問有無補習, 佢話有, 跟住仲補多句大部分同學都有...
...

你去邊間升中好ge小學問小六生有冇補習,其實個答案都一樣,除左有D話學phonics唔算補習果D囉

hkpapa852 發表於 18-1-25 08:56
另外三間係 1 近九成

又神化了某些學校

KTS从來band1都無近九成……

tkinwong 發表於 18-1-21 01:44
禮賢係愛心學校,但唔代表學校唔谷,讀禮賢唔好認為好輕鬆。

禮賢小學我冇發言權,因為不是用家,但小朋友 ...

請問禮幼有無教英文phonics?

路過
我都想問各位禮賢小學只有3班,但升中offers共 45間咁多?
即是每間中學只收1至2位禮小生?和見大部份不是深水涉區(用數據計是否對?謝謝各位)

apple2015 發表於 18-12-26 07:32

有,但英文方面其實係預左要家長出手在屋企溫,或在出面再學,相對於其他私立幼稚園,佢英文資源係有限制。但以佢的學費水平,這樣也無可厚非。

tkinwong 發表於 18-12-26 13:22
有,但英文方面其實係預左要家長出手在屋企溫,或在出面再學,相對於其他私立幼稚園,佢英文資源係有限制 ...

明白,謝謝您

taxibird 發表於 18-1-19 12:40
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

可以睇睇舊生升讀的中學是否自己 ...

路過的,是否無列出人數,甘好難估有多小百分比入band1

angiehouse 發表於 18-12-26 17:49
路過的,是否無列出人數,甘好難估有多小百分比入band1

所以禮小個stat一直都係比較取巧,因為佢一直無公佈入每間學校人數,大家都係估佢幾成入band one, 只係估佢最高有七成入band one, 但大家就當咗真係七成。

睇返HKpapa 最新個stat, 禮小入b1-b2a係38-91%, 個range超大,如果佢只係38%, 其實入b2a-b1比唔係太高,但學校唔公佈實際人數,咪可以令人可以估佢好高入band one %囉。

apple2015 發表於 18-12-26 07:32

有,K1上學期開始由淺入深咁教

lazycat317 發表於 18-12-26 22:01
有,K1上學期開始由淺入深咁教

Thanks
請問學校係教邊種phonics?
Jolly phonics or letterland?

magnitique 發表於 18-12-26 20:24

佢前幾年好似有列人數,亦有寫幾多% 入到band 1 中學。之前聽出面收費私小分析講座,說女仔 80% 入 band 1, 男仔 63%, total 70%。

但近年收起左每中學入讀人數及幾多人入band 1, 只留番幾多人入到頭三志願。

carol818 發表於 18-12-27 00:06
佢前幾年好似有列人數,亦有寫幾多% 入到band 1 中學。之前聽出面收費私小分析講座,說女仔 80% 入 band 1 ...

聽小六家長講,有7成入band 1

carol818 發表於 18-12-27 00:06
佢前幾年好似有列人數,亦有寫幾多% 入到band 1 中學。之前聽出面收費私小分析講座,說女仔 80% 入 band 1 ...
至少係過去6/7年,校網都無公佈過升讀各間中學既人數

Lingfung813    發表於 18-12-27 11:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。