用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 幾歲明白簡單問句?
go

[其他] 幾歲明白簡單問句?

bb 2歲7個月大,問佢知唔知道,明唔明白等問題佢會回答知道明白,但我們發覺其實佢不明白問緊乜。是否正常?會否理解能力有問題?

回覆樓主

咁要睇下果條明唔明白係明啲咩,不過兩歲半,我小朋友明白簡單咩邊個,邊度,咩嘢,點解等等,當然內容唔會太深,但佢分到以上問題詞。

回覆樓主

2歲半,除咗理解問題,都要睇理唔理解常見物品名稱、簡單句子指令、簡單概念如有冇、大小、顏色之類。

weddingdudu 發表於 18-1-18 20:30
bb 2歲7個月大,問佢知唔知道,明唔明白等問題佢會回答知道明白,但我們發覺其實佢不明白問緊乜。是否正常 ...

家長問:「知唔知道?」
通常小朋友都會回答:「知道」
但實際上未必是「知道」的

如果兩歲幾小朋友要check佢明唔明白,直接問佢會好啲,例如:

「過馬路要拖住,知唔知道?」
改為
「頭先媽咪話過馬路要點做呀?」

feifei_baby 發表於 18-1-20 10:24
咁要睇下果條明唔明白係明啲咩,不過兩歲半,我小朋友明白簡單咩邊個,邊度,咩嘢,點解等等,當然內容唔會 ...

謝謝! 邊個/邊度/咩黎呢d 佢都識,不過問佢知唔知道呢d, 發覺佢答完明白但係其實不理解,有d擔心

feifei_baby 發表於 18-1-20 19:47
2歲半,除咗理解問題,都要睇理唔理解常見物品名稱、簡單句子指令、簡單概念如有冇、大小、顏色之類。
...

"有冇"都唔明, 顏色大小都識,係問題性質有得揀慨就唔理解。

icanhear 發表於 18-1-21 21:05
家長問:「知唔知道?」
通常小朋友都會回答:「知道」
但實際上未必是「知道」的

好,謝謝!

https://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/ ... eDelay_Chi_text.pdf

呢個係醫院管理局兒童體能智力測驗中心嘅資訊啊
小朋友兩歲半其實係要明白有無 係唔係呢啲問句,

denwwm 發表於 18-1-21 23:12
https://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/files/SeriesI_LanguageDelay_Chi_text.pdf

呢個係醫院管理 ...

Thanks ! 我就係想知道呢類問題幾歲應識答

weddingdudu 發表於 18-1-21 22:50
謝謝! 邊個/邊度/咩黎呢d 佢都識,不過問佢知唔知道呢d, 發覺佢答完明白但係其實不理解,有d擔心
...

「知道」同「明白」比較抽象,講開我記得阿女細啲歲零兩歲,問親佢都係答「知」,但其實係應咗就算。

weddingdudu 發表於 18-1-22 08:58
Thanks ! 我就係想知道呢類問題幾歲應識答
不過呢個係bottom line 即係如果唔識就有可能遲緩架啦 家長要睇埋表達 睇下有冇問題,有需要就快啲尋求協助啦