用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

有時真係覺得ek啲家長好利害. 小朋友細細個就知佢係人中龍鳳, b1a材料. 有間唔係頂級中學backup嘅小學都不肖一顧

siden    發表於 18-1-19 17:04

ok3 發表於 18-1-19 16:50
有時真係覺得ek啲家長好利害. 小朋友細細個就知佢係人中龍鳳, b1a材料. 有間唔係頂級中學backup嘅小學都不 ...

唔..... 其實咩叫B1A無官方標準, 任何人都可以自定準則, 亦可以隨時搬籠門

IYY    發表於 18-1-19 18:41
ok3    發表於 18-1-19 17:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-19 17:05
唔..... 其實咩叫B1A無官方標準, 任何人都可以自定準則, 亦可以隨時搬籠門
...
其實我一路都覺得一個banding仲要分ABC已經有D無謂. 見D人宜家仲要玩到b1aa, b1ab......! 真係9品都唔夠, 要玩到27品

ok3 發表於 18-1-19 17:14
其實我一路都覺得一個banding仲要分ABC已經有D無謂. 見D人宜家仲要玩到b1aa, b1ab......! 真係9品都唔夠,  ...

仲可以學埋D 木液,B保,分前景正/負面,變成54個,用住先~~~

mcl203 發表於 18-1-19 17:46
仲可以學埋D 木液,B保,分前景正/負面,變成54個,用住先~~~
跟住ek會有好多2流分析員湧現

janelle427 發表於 18-1-19 15:13
你咁講有以偏概全之嫌,地區因素可以接受,但你話入到嘅小朋友多數都係冇Offer係手嘅情況底下先揀,就唔係 ...

其實版友講既係有D 岩架。

PAUL BOY 收人唔多,而且傾向揀乖仔。

佢哋收既人唔多其他OFFER,唔係咩野出奇事。

根據我嘅理解其實響 EDB 不論中小學校都係冇分 band 㗎。只係升中嘅學生先有分 Band。

但坊間就會話一間中學如果絕大部分收嘅學生係 band 1 學生,咁佢就係 band 1 中學。間中學嘅成績做得好,升中時就會多 band 1 學生揀,只是如此。如果我有誤解請多多指教,謝謝!

flyda 發表於 18-1-19 19:40
根據我嘅理解其實響 EDB 不論中小學校都係冇分 band 㗎。只係升中嘅學生先有分 Band。

但坊間就會話一間中 ...
正確。所以如果升band1中学率高既小学,坊间亦因而評為强小学或所謂band1小学禁解啫~

flyda    發表於 18-1-19 21:34

每間小學均有捧場客,大家各有所好,無話邊間一定好過另一間,更加無謂踩另一學校來抬高自己喜歡的學校。甚麼入得SPB多數無其他offer,真的可笑。如果不是認識大半SPB生,下如此武斷的判斷實在是信口雌黃。

ok3 發表於 18-1-19 16:50
有時真係覺得ek啲家長好利害. 小朋友細細個就知佢係人中龍鳳, b1a材料. 有間唔係頂級中學backup嘅小學都不 ...

嗰個勢係勁到好似今期六合彩中二奬但唔要,因為覺得下一期自己一定可以有份中頭獎一樣

ATMW227 發表於 18-1-18 19:42
一間傳統龍校(中學又BAND 1B - 1A)
一間學術好升中叩門入BAND 1又高的祌級小學
大家會怎樣選擇,可否分享一 ...

SPC

retriever 發表於 18-1-19 19:11
其實版友講既係有D 岩架。

PAUL BOY 收人唔多,而且傾向揀乖仔。

我仔當年考6間有5個Offer1個waiting.
咁對比起人哋考20間有8個Offer可能係小offer.

同埋我哋 Paul boys 家長唔會踩低人哋學校去提高自己,所以有呢啲嗜好㗎家長入唔到係好事

catcle 發表於 18-1-19 13:57
龍年人多, 6年後又要和同一班人升中, 讀SFA, 係預6年不停作戰, 但成績如何無人知, 仲要呈分試唔好有差池,  ...
分析的好好

回覆樓主:

借位一問, 如果系 Paul boys vs St Stephen 呢? [/smi

janelle427 發表於 18-1-19 23:12
我仔當年考6間有5個Offer1個waiting.
咁對比起人哋考20間有8個Offer可能係小offer.

其實唔駛太介意人地講嘢既。

我個人鍾意PAUL BOY, 不過咁岩標題既兩校亦在我喜歡之列。

保羅男既氣質,並唔係呢代大多數媽媽既心頭好。同樣地,SFA 既課業要求,亦有唔少媽媽聽到都掉頭走。

mimibama 發表於 18-1-20 08:19
借位一問, 如果系 Paul boys vs St Stephen 呢? [/smi

俾我都係揀 PAUL BOY喎。

見到你們傾得咁興奮,又參與下,身邊有一例子,有sfa, tsl, yw offer 就是冇spc,咁代表咁,nothing other than 學校覺得唔 match

回覆樓主

當然係SPC, 任何一間band 1 龍校都不會再考慮SFA

龍校的好處,一句講哂學生/父母唔洗追數,環境容許父母更全面培養小朋友各方面興趣和發展,for me its a big plus。父母較重視academic excellence 亦無可厚非,人各有志,升中入到名校,身邊亦有成例子,值唔值見仁見智

mimibama 發表於 18-1-20 08:19

SPC > SSC, 但 SSC 應該讀得仲輕鬆D~~~
‹ 上一主題|下一主題