用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

keep-calm 發表於 18-1-25 16:54
請問冇學生資料表係咪連報名直私都唔得?定係資料表只在直資確認收學生時才收?
...

其實無學生資料表一樣可以報考直資, 私立中學, 甚至官津中學, 不過學校如果著重成績, 就會跟據學生資料表既資料, 去EDB申請查核報名學生既全港相對排名..... 如果無咁即係無得查無得比較, 咁學校呢方面會點俾分呢? 咁就要視乎個別學校了.

連DBS今年都將學生學術能力既收生比重上調到佔60%, 如果無成績俾人睇, 咁要諗吓仲有咩可以俾人睇了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-25 07:51
大家睇睇直升協議再諗諗

有點混亂
請問香港爸爸,這份直升協議是講緊SPC定YW?

lovelinda 發表於 18-1-26 14:03
有點混亂
請問香港爸爸,這份直升協議是講緊SPC定YW?
不是指 SPC.

回覆 lovelinda 的帖子

如果係 SPB,我估計上面一兩位家長反應未必咁熱烈。

JKR 發表於 18-1-26 14:04
不是指 SPC.

謝謝解答

manmonster 發表於 18-1-26 14:04

明白了,thx

lovelinda 發表於 18-1-26 14:08

明白了,thx

我又想問吓, 如果早知某校有類似既升中限制, 又會否影響你考小學既選校取態呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-26 15:08
我又想問吓, 如果早知某校有類似既升中限制, 又會否影響你考小學既選校取態呢?
...

如果你是問我,我個人會在選校的時候硏究埋其直屬中學。
我會選擇自己覺得滿意的學校(包括中學部),原無意外亦打算直升,所以我估你的問題應該唔會適用在我身上

siden 發表於 18-1-25 15:56
我一直都話Ek嘅GH家長修養一流

粉還粉,但唔係盲粉鐡粉
GH 家長唔得閑上EK,因為太繁忙...自己朋友亦是GH家長,對學校非常有保留.

manmonster 發表於 18-1-26 14:04

對唔住各位唔知大家會不會覺得係我激動咗,如果係我有必要講清楚,我不是英小家長由頭到尾我都冇理會過什麼升中協議,英小升中完全唔關我事。

我其實係想對呢度個文化作出不滿,並唔係什麼所謂鐵粉唔鐵粉,我知道得罪方丈唔會有好結果,如果你有相反意見必定係搞事,什麼鐵粉、謢主這些名詞是從哪時開始?

呢度本來我覺得得閒可以吹下水地方,現在變為小圈子,山頭文化都好可怕,我對幾位長老尤其數據王所付出都好尊重。

以上只代表本人立場

kctsang 發表於 18-1-26 16:38

對唔住各位唔知大家會不會覺得係我激動咗,如果係我有必要 ...

就算話各有山頭都要有實力既,呢批學校確實辦得比較出色,各有成功之道,容易引人關注,成為焦點,其實都係平常不過的事。英華係老牌名校,歷史更是悠久,喜見近年小學亦越來越好,校長功不可沒。
問我既話,無一間學校係完美,我比較希望繼續有討論,才可以聽到不同的聲音,更深入了解學校及才可以督促學校去改善教學模式。

當然我都好欣賞你敢言。

artroboy 發表於 18-1-26 18:07
就算話各有山頭都要有實力既,呢批學校確實辦得比較出色,各有成功之道,容易引人關注,成為焦點,其實都 ...
我好多謝數據王無私奉獻架,大佬,又唔係打工,做乜做咁多啫。
老實說講我已經好耐無上EK, 係因需要先死死氣入返黎,抱著懷疑態度攞下料(我覺得ek 以前一直好多學校打手),我主要係睇佢分析,點解?因為有數據就呃唔到人,好壞容易見到。
當然唔係乜都由人地喜好而幫自己決定啦。睇完數據再睇下自己小朋友性格,自然知要點揀,好過瞎子摸象,人云亦云。

artroboy 發表於 18-1-26 18:07
就算話各有山頭都要有實力既,呢批學校確實辦得比較出色,各有成功之道,容易引人關注,成為焦點,其實都 ...

我敢言不過EQ低

見到係呢個post有位版友只係講咗一句‘兄弟幫’就比人圍但係都仲可以好淡然面對,我平時做野都係好易著火,見到呢版友真係要學下

kctsang 發表於 18-1-26 18:55
我敢言不過EQ低

見到係呢個post有位朋友只係講咗一句‘兄弟幫’就比人圍但係都仲可以好淡然面對,我 ...
你唔係EQ低,係抱打不平。

回覆 kctsang 的帖子

欣賞你敢言!的確這裡是特別針對某幾間學校。

artroboy 發表於 18-1-26 19:06
你唔係EQ低,係抱打不平。

我自己做人同教仔都係一樣又唔可以講到抱打不平咁偉大,盡做啦

novelle 發表於 18-1-26 19:09
回覆 kctsang 的帖子

欣賞你敢言!的確這裡是特別針對某幾間學校。

居然有位GH有修養家長欣賞

我都欣賞你肯雪中送炭

kctsang 發表於 18-1-26 16:38

對唔住各位唔知大家會不會覺得係我激動咗,如果係我有必要 ...

“兄弟幫”? 邊度講?

論壇本來係咩意見都OK 既,只要唔好粗言穢語並保持禮貌。

但唔知幾時開始,有什麼用家非用家,跟住又有人話論壇係用來搵資料,唔應該個人意見云云。跟手又有D 陰陰濕濕,單單打打。。。

但整體係有D 學校家長較敏感。 無啦啦話人唱衰,我都俾人屈,話講野有“葡萄味”。。。
‹ 上一主題|下一主題