用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學  

mimibama 發表於 18-1-20 08:19
借位一問, 如果系 Paul boys vs St Stephen 呢? [/smi

Must be SPB, no doubt

MrBeast 發表於 18-1-20 09:33
龍校的好處,一句講哂學生/父母唔洗追數,環境容許父母更全面培養小朋友各方面興趣和發展,for me its a bi ...

其實最大既問題,反而係身在龍校既家長,不少都放唔低名次同競爭,人補佢補,唔爭學業爭課外。。。

“覺悟” 要睇自身。。。

retriever 發表於 18-1-20 11:41
其實最大既問題,反而係身在龍校既家長,不少都放唔低名次同競爭,人補佢補,唔爭學業爭課外。。。

“覺 ...
Hmm...我可以話家長唔會想滿足現狀,坐亞望冠,每年呢d龍校都至少有10%自我選擇流失。

artroboy 發表於 18-1-20 11:45
Hmm...我可以話家長唔會想滿足現狀,坐亞望冠,每年呢d龍校都至少有10%自我選擇流失。 ...

聽過余德醇既錄音講座,佢話D 呀媽講既野好得人驚,譬如:“余生,余生。。。 我個仔而家考第三,係咪應該點樣谷下佢,唔好嘥左佢D 料。。。”

retriever 發表於 18-1-20 11:41

“覺 ...
好似買樓花咁,一窩蜂衝入場個氣氛令人唔買唔安樂

retriever 發表於 18-1-20 11:52
聽過余德醇既錄音講座,佢話D 呀媽講既野好得人驚,譬如:“余生,余生。。。 我個仔而家考第三,係咪應該 ...

呢個topic 令我諗起考band 1 A 定band 1B 係唔係真咁重要。

大學時,記得有幾個first hon畢業的,in名牌公司唔請,反而2nd hon 的就好多請左。。。

其實all round 才最重要,我覺得band 1 龍校更好幫助小朋友all round development

janelle427 發表於 18-1-19 15:13
你咁講有以偏概全之嫌,地區因素可以接受,但你話入到嘅小朋友多數都係冇Offer係手嘅情況底下先揀,就唔係 ...
我前文已講,在揀小學之時,係中學部成績最差之時(網上評band 2a)當時識得入既學生情況的確如此。

此話令人反感,我在此道歉!

不過,我也知道神校男拔小,每年也會收一些只有呢個offer既學生。
可能代表學校收生重視揀某一些特質的學生。

我欣賞好多學校,神津不用說
同為男直,DBS已加重成績比例,眼見特異功能人士都因成績而望門興歎!
英華小學在林校長領導下,辦得非常出色!

其他如九龍塘兩大私小,尤其學樂器8級又要顧成績,真的不易!
TSL,學費平,語景好!
禮賢,老師有愛心,升中不錯又唔谷!
出名活動教學的港同,我都推介俾親人。

以上幾間,都可以比SFA更好,我唔止一次講,反對電子教學。

識到啲義工媽媽,其實好多地區一線津校也好,所以唔一定要付學費的。

回覆樓主

路過,真係忍唔住要出聲,係EK,有d學校fans真係特別多,所以fans少既學校就乜都唔好,fans多既學校就乜都好,明明SFA同SPC都係谷既學校,但係SFA就接受唔到,係SPC就係變左"雖然多功課多默書,但我覺得谷係好既,犧牲d玩樂時間都值得"。
另外每次見fans話SPC係真•男校,兄弟情,嗰d我每次見到都真係笑出聲,咩有一間男校唔係真男校既咩?男拔,LS,YW,St Jo就係假男校?佢地就冇兄弟情?Fans講到冇野好講就用呢d不值一提既野做賣點,真係笑死我。
而且兄弟情既野唔一定係男校先有,只要幾個男仔係啱傾,性格又夾,男女校都可以有終身既好朋友,我老公讀普通男女校,到而家仲係同佢d小學同學好好兄弟架
另外B1ABC嗰d仲搞笑,一方面話覺得小學唔好分B1AB,但如果有人話SPC係B1C,fans就會跳出黎護航,
我仲係另一個post見過有個住係平行時空既SPC舊生跳出黎話SPC每年出2x個醫科生添,佢仲係咁狂踩其他學校,但呢個post又話SPC學生唔會踩其他學校喎,真係龍門任你搬

我出得呢個post預左比人插,oh no,唔記得版主都係SPC fans添,(例如其他學校如果要開私group一定會deleted post and warning,但SPC另一個post開到1x頁叫人add 私group,版主都冇做野),所以版主可能好快會封我acct喇,bye bye

ok3 發表於 18-1-19 16:50
有時真係覺得ek啲家長好利害. 小朋友細細個就知佢係人中龍鳳, b1a材料. 有間唔係頂級中學backup嘅小學都不 ...
我都唔知,不過,我肯努力!之前放棄有band1a中學既聯繫小學(抽中),放棄直資正取生,仲放棄埋插班...
我全因為揀一所最合適的小學,呢度既家長咪經常提倡此點嗎?

siden 發表於 18-1-19 13:50
其實我想講

SFA有幾多個入St Joe? 十幾個好未?
非常感謝您的善意提點!
我曾經安排轉校,當然並非覺得SFA最好

純按標題作出分析,比較兩校

relaxd 發表於 18-1-20 13:35
路過,真係忍唔住要出聲,係EK,有d學校fans真係特別多,所以fans少既學校就乜都唔好,fans多既學校就乜都 ...

其實你又講得好啱喎。

利申,係SPB fans

路過,真係忍唔住要出聲,係EK,有d學校fans真係特別多,所以fans少既學校就乜都唔好,fans多既學校就乜都 ...

真係有 “唔多真既男校” 架喎。

你講果D 幾個男同學好FRIEND 果D 唔係講緊 “男校” 果種兄弟情。

不過女士唔明亦係好正常不過。。。

我都係路過,用你既內容回應St Stephen vs St Paul Boy, 我會投St Stephen 一票。因為我覺得兩者中學差不多,SSCPS 語文更勝一籌,加上讀得輕鬆一點;點解唔比個仔有個輕鬆愉快既童年呢?

係香港讀書,國際學校學生好多都補習,仲要補返本地課程!

輕鬆愉快既童年,邊間Top School真係俾到!
除非唔係Top...
純對香港的名校有感而發!

mimi222shi 發表於 18-1-20 19:57

有日同朋友傾開,佢仔讀星展,話玩玩玩唔太辛苦,不過又有人質疑是否still top school.
愉快童年,睇下乜時段,都有fd 在sfa, 放暑假就喪玩,eca/補習還是繼續上但應該都happy, especially if compared to term time.

Prefer SPCPS

retriever 發表於 18-1-20 17:52
真係有 “唔多真既男校” 架喎。

你講果D 幾個男同學好FRIEND 果D 唔係講緊 “男校” 果種兄弟情。

老實講我都唔係好明你講乜嘢係SPC真男校,DBS, LSC, SJC, QC, KC, YWC, WYK, WYHK呢啲都係假男校?

mimi222shi 發表於 18-1-20 19:57

香港真係無輕鬆學習mode既名小學? 可能,要先解釋下你心目中邊D先係名小學,會令網友易於暸解你睇法~~~