用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-1-22 18:00
呢句確係反映現實。

但呢個年代揀學校方面,媽媽真係聲音大過以前好多。
俾學費, 一定係男家話事.  

我地一家三口, 抽中獎/插班的事從來無對男家講, 自己度掂佢. 外人唔會理何為合適學校, 只睇重名校!

mimi222shi 發表於 18-1-23 09:04
我自認對SPC認識唔深, 所以真心同虛心請教各位高人.  我講左可能係睇升中版被誤導, 懇請各位指教!
舊年係可以的,叩門只睇成績,之前收咗唔報去咗大抽獎衰咗的。其實之前幾年亦不難入,始終要比學費加上DSE 成績未見起色,中西區band 1仔主要眼望KC , 保險線係聖類斯。中游又唔想去聖類斯既會以spc 做後備。
但隨住上升人數上升,地鐡開通引來其他區band 1生申請,加上新校長雄心壯志,成績開始見效(特別舊年),相信越來越多競爭者加入。過多幾年未必可食回頭草。

mimi222shi 發表於 18-1-23 08:53
此成績實屬Band 幾水平?

我在升中版成日見家長講, 要用成績計入咩中學最合適

除非兩校BANDING 差很多,如果唔係,咁最重要你個仔係咩BANDING,唔係學校。

假設你仔昇中考到聖祖,咁佢就算去左保羅男,將來成績都唔會差左喎。

兩校比較係學校文化及費用。

呢方面當然係你揸主意。

如果想讀男校,偏向斯文、喜音樂既讀書型,幾啱spc . 反之YW、DBS , st.Jo , LS ..呢d男校啱全能發展 ,特別係運動方面。(個人觀點)

甘恩 發表於 18-1-22 23:36
不好意思,誤會了。對於真男校,兄弟情,我認為不可能是幾個同學仔比較熟絡一起玩的那種,而是指整個學校 ...

甘恩你跟ABC 在演譯這方面得很好啊!

artroboy 發表於 18-1-23 09:31
舊年係可以的,叩門只睇成績,之前收咗唔報去咗大抽獎衰咗的。其實之前幾年亦不難入,始終要比學費加上DSE  ...
前輩, 你分析得非常中肯!

正常人都係睇返往績來評價學校, 預計既野誰可以肯定.

依前輩所言, 我在升中版既資料應該無錯, 我都係根據此等資料來作出分析, 免費中學也很吸引.

Ryan_baba 發表於 18-1-23 08:59
如果你認為小學部係行精英制,相信你對SPC真係認識唔深。
很想了解小學部精英制, 希望各位高人作出指點!

retriever 發表於 18-1-23 09:33

除非兩校BANDING 差很多,如果唔係,咁最重要你個仔係咩B ...

就咁睇, ST JO係神校, 我都係從EK睇資料, 有錯請各位高人指正.  

就成績分析, 我就係唔明BAND 1A/B/C如何區分? 只係略看過分析
這裡常有專家作出分析, 懇請專解能解開我心中之惑

真心想多了解, 擔心自己錯過其他優質學校

mimi222shi 發表於 18-1-23 09:44
很想了解小學部精英制, 希望各位高人作出指點!

不如你解釋一下為何你認為spb是精英制?

applewatch 發表於 18-1-23 09:53
不如你解釋一下為何你認為spb是精英制?
1.收生人數少
2.很多人一面倒推介
3.之前有人說很難考
4.名校不是收精英嗎?
5.有名中學作後盾, 小學部當然收精英  

mimi222shi 發表於 18-1-23 09:52
就咁睇, ST JO係神校, 我都係從EK睇資料, 有錯請各位高人指正.  

你仍然係拘泥於個標籤。。。

聖祖係咪神,有排拗。佢係咪1A 亦有排拗,仲有世間上根本無ABC分,除非係NO。1, 否則又係自 HIGH 而已。

但可以肯定兩校都係B1。

假定你仔係1A,去1C 學校會考差左嗎?

所以我想話,重點係兩校文化與費用差異。

回覆 mimi222shi 的帖子

1.收生人數少 - 收生少係受到教局開班限制,同行唔行精英制完全冇關
2.很多人一面倒推介 - 多人推介係大家都覺得學校值得推介,同行唔行精英制完全冇關
3.之前有人說很難考 - 近年黎,有邊間私直唔難考,同行唔行精英制完全冇關
4.名校不是收精英嗎? - 點解名校一定要收精英?SPC前校長親口講過,收生標準係要個小朋友受教,而唔一定要叻
5.有名中學作後盾, 小學部當然收精英 - 只要睇小學部升中要求,就只中學部對小學部嘅關顧,唔一定係精英都可以升中

利申:SPC用家,我家小朋友亦唔係精英。

mimi222shi 發表於 18-1-23 09:57
1.收生人數少
2.很多人一面倒推介
3.之前有人說很難考

小學收生少,我段估係確保佢哋中學可盡子弟兵。

保羅男最威水年代可能係三,四十年前。而家呢代媽媽唔係咁識,型像亦未必係媽媽們心頭好。

retriever 發表於 18-1-23 10:09
你仍然係拘泥於個標籤。。。

聖祖係咪神,有排拗。佢係咪1A 亦有排拗,仲有世間上根本無ABC分,除非係NO ...
咁我其實唔係認真手緊, 如果間學校好, 我真的不介意付6年學費
但老實講, 俾唔俾學費就會視乎間中學既業績, 最現實就係成績,
所以應該唔只我一個關心呢樣野, 又怕被升中版資訊誤導, 好奇怪點解唔可以問清楚呢?

retriever 發表於 18-1-23 10:14

保羅男最威水年代可能係三,四十年前。而家呢代媽媽唔係 ...
#172的回覆,我已經講左收生少的原因

Ryan_baba 發表於 18-1-23 10:11
回覆 mimi222shi 的帖子

1.收生人數少 - 收生少係受到教局開班限制,同行唔行精英制完全冇關
多謝您的詳細分析!

Ryan_baba 發表於 18-1-23 10:16
#172的回覆,我已經講左收生少的原因

如果收生少講緊小學,可否講下所謂教局限制係咩?

mimi222shi 發表於 18-1-23 10:16
咁我其實唔係認真手緊, 如果間學校好, 我真的不介意付6年學費
但老實講, 俾唔俾學費就會視乎間中學既業績,  ...

無話唔可以。

不過香港中學入U 統計寫得清清楚楚既唔係咁多。有D 只公報個英雄榜,亦算幾片面。

除咗費用,你覺得學校文化是否重點考慮?

保羅男最威水年代可能係三,四十年前。而家呢代媽媽唔係 ...
如果講以前,原來KC係 勁過QC,港華曾經都風光一時。 spcc原來係spc 分出來的女校生⋯,睇戰績LS 、DBS ,St.joe 從未失色過,呢d都係威水史。現今社會架構已經變咗,肯改革才能keep 到延續威水史。對新校長上任,我係抱「樂觀持有」。

現代人係會睇名校, 但業績重要過"名"
俾學費更要睇清楚業績, 所以我想了解究竟係BAND幾?
好讓有心的家長好好預備一下, 同時升中資訊太多太亂, 擔心被誤導!呢!

‹ 上一主題|下一主題