用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 Dse 中文自修難嗎
go

Dse 中文自修難嗎 [複製鏈接]

各位
本人因工作可升職賺多d, 想考返中文, 因只欠中文科1科, 要考第二級先得.
自己會考出生, 未考過dse
想問是否只得自修dse這選擇才可拿回中文料合格?, 如有其他途徑請比意見.
自己又一定要做野不能full time讀
如真的只有dse這條路, 請比下意見應該點溫好, 已有十幾年沒拿起書包, 請高人指點一下.
   2    0    0    0

如果之前已經有2,攞3又唔會太難。

其實難在妳唔知道點玩呢個遊戲
因為而家考試方式同以往唔一樣
所以要學應試方式
對比在校生,妳的思想比較成熟會有另一種優勢
如果真係想考,就要先了解考咩

利申:現職中文教師,DSE考官

zi2chi 發表於 18-2-10 12:22
其實難在妳唔知道點玩呢個遊戲
因為而家考試方式同以往唔一樣
所以要學應試方式

可以分享吓嗎?我考過ce 和as 文化。

你唔好彩, 今年中文科閱讀卷考番範文, 即係要溫書, 但有啲係舊制課文例如出師表, 六國論等, 如你考過CE應有印象, 買本精讀回家自習啦!

不過範文只佔閱讀百分之三十, 另外七十係課外篇章, 依家啲閱讀理解難過CE好多, 可買本練習做下你就知道!

作文都係三選一, 但依家多左說話卷同綜合卷, 說話卷好似以前AS都有, 小組討論啫, 你自己睇下課程大綱就知

最麻煩係綜合卷, 以前年代冇, 其實好似AS英文既PRACTICAL SKILL咁, 但用中文做, 不過你唔做過唔知佢既要求, 不如搵個私人補習補下啦, 補習社都得既, 但你冇實戰經驗囉, 呢卷要操練下

‹ 上一主題|下一主題