用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田Band 1中學前五?
go

沙田Band 1中學前五? [複製鏈接]

不計排名,大家會認為是那幾間中學呢??
應該一定有呂明才及曾記,
之後會是??
   1    0    0    0

回覆 feverfans 的帖子

我估聖羅撒應該有份。

林裘謀?

SillyU    發表於 18-1-18 18:10

簽名被屏蔽

浸信會呂明才中學        資助        沙田區        1A        英中        男女        基督教
聖公會曾肇添中學        資助        沙田區        1A        英中        男女        基督教
聖公會林裘謀中學        資助        沙田區        1A        英中        男女        基督教

info from: https://www.schooland.hk/ss/

Stitch_BB 發表於 18-1-18 18:19
浸信會呂明才中學        資助        沙田區        1A        英中        男女        基督教
聖公會曾肇添中學        資助        沙田區        1A        英中        男女        基督教
聖 ...

如果計入大學率,沙田幾間1B中學都差吾多

所謂前五只用成績計? Dse 成績每年都會上上落落, 其實咁比較冇意思。
每間學校都會有自己嘅特色,為子女選校合適才是最重要。

每個人心中把尺都不一樣, 這個問題是沒有答案的.
最重要是當眾人把入U率作為選校的指標時要緊記一點, 人地入到吾代表自己果個都入到. 每間校都有吾達標的人! 入U率高的學校吾代表你果個坐左直通車入U架. 合適才是最重要.

crazyhippo 發表於 18-1-19 08:07
最重要是當眾人把入U率作為選校的指標時要緊記一點, 人地 ...
同意你,不過很多家長睇得唔夠通透。入U率高嘅中途趕走了幾多未達標嘅學生才達至亮麗成绩,有幾多家長又會留意。

回覆樓主:

體藝計唔計?沙官呢?

crazyhippo 發表於 18-1-19 08:07
最重要是當眾人把入U率作為選校的指標時要緊記一點, 人地 ...
依種意見其實參考性不大。
某學校的入u% 長期高,就是代表這學校多人入U囉,事情就是這樣簡單。
每種現象都有背後的理由,睇吳明不代表不合理。人地有方法令多d學生入U,起碼數據證明了這間學校的方法是有效的,人地老師、校長付出多幾多又有冇人公道地評論過?
能夠入到這些學校,只要肯努力,入U的%就比其它學校高。反之,低U%的學校就算努力,入U%也較低。
有人離開有人插班,每間學校都有。現在的年代,仲邊有hea 讀就惦架?
樓上講的幾間,其實包容性都好。有啲學生確實不適合而中途離開,但其中大部份都是經過家教雙方努力不果後,才決定放棄的,家長大多沒有怨言。
就憑一次半次成績差就強迫學生退學,家長不把事情鬧大才怪呢~

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-19 08:24
同意你,不過很多家長睇得唔夠通透。入U率高嘅中途趕走了幾多未達標嘅學生才達至亮麗成绩,有幾多家長又會 ...

林鄭一上場,已經實施資助大學學位量化寬鬆,SSSDP學額馬上由原本大約1100個, 急增至2700個以上.

入U率既參考價值越嚟嚟低了!

洋蔥頭媽咪    發表於 18-1-19 12:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-19 07:54
所謂前五只用成績計? Dse 成績每年都會上上落落, 其實咁比較冇意思。
每間學校都會有自己嘅特色,為子女 ...

所以吾明樓主前五系咩意思,計成績只好計下入u率,合格率尼D,計其他真系無標準,都系個句,岩你未頭ㄧ囉

angiehouse 發表於 18-1-19 15:35
所以吾明樓主前五系咩意思,計成績只好計下入u率,合格率尼D,計其他真系無標準,都系個句,岩你未頭ㄧ囉
...
計成績, 起碼要睇DSE整體4+比例, 或者整體5+比例

入U率根本無法評估學校之間既水平, 而且參考價值亦越來越低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

路過搭咀,入u率其實我只覺得係學校+學生玩配對成功。你可以平均成績一般,但學生跟自己成績去揀科,咁已經增加入U機會,所以入U率高唔等於學校係band 1a。

leafun 發表於 18-1-19 16:41
回覆 hkpapa852 的帖子

路過搭咀,入u率其實我只覺得係學校+學生玩配對成功。你可以平均成績一般,但學生 ...

甘ㄡ吾可以抹殺學校功勞,你可以話入u 率系其中一個指標

Hoining 發表於 18-1-18 17:58
曾、呂、崇、培...第5諗唔到
曾、呂、崇、培 + 林
最受欢迎top 5

hkpapa852 發表於 18-1-19 16:08
計成績, 起碼要睇DSE整體4+比例, 或者整體5+比例

入U率根本無法評估學校之間既水平, 而且參考價值亦越來越 ...
除非學校肯全面公開數據 (不過相信冇乜可能), 否則入U%, 5+%....都只係比較到學校之間面嗰浸. 我反而想睇下底嗰浸

ok3 發表於 18-1-19 17:47
除非學校肯全面公開數據 (不過相信冇乜可能), 否則入U%, 5+%....都只係比較到學校之間面嗰浸. 我反而想睇下 ...
3322率 再加 整體4+比例, 都可以睇在大部份學生既成績

如果入U率詳盡到好似曾記, DSE成績詳盡到好似沙官咁, 就更加唔駛估

hkpapa852 發表於 18-1-19 17:59
3322率 再加 整體4+比例, 都可以睇在大部份學生既成績

如果入U率詳盡到好似曾記, DSE成績詳盡到好似沙官咁 ...
想请教:
对于Band1学校排名,是否看三大入学率更加准确?
对于Band2&3, 整体升大学率就比较合理。

‹ 上一主題|下一主題