用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六生要求去同學家過夜玩
樓主: Ivy18018
go

小六生要求去同學家過夜玩 [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

唸多d係好,有咩事發生起碼唔會嚇窒。

IloveJJ 發表於 18-1-19 11:58
做父母真係好多野諗,哈哈!我為咗打機呢樣野,已舖排咗好耐。好彩我啲仔,睇落唔似會帶女仔返嚟瞓,唔駛煩 ...

仔去人地屋企都會擔心架。

我既年代到近年,都聽過D 呀媽怕乖仔去人屋企後被 “屈機”。。。

唔同立場有唔同擔憂。

Jane1983 發表於 18-1-18 23:53
我唔比去,但如果女的朋友仔好想來,我唔一定唔答應。因為我主場,我有把握唔會出咩大事。但責任係大,始 ...
最怕係比個同學仔來留宿一晚之後,個個星期六都要求過黎瞓就煩了....

HK-MAN 發表於 18-1-19 12:59
最怕係比個同學仔來留宿一晚之後,個個星期六都要求過黎瞓就煩了....

而家d細路日理萬機,幾多活動係週末,唔使驚wor。怕都係怕長假期。

回覆樓主:

玩甚麼需要玩到留宿?

男仔女仔都好,比著我就唔會比。
香港有幾大、有幾遠,為何一定要响人地屋企過夜,夜晚返自己屋企有幾難喎。

asweetmom 發表於 18-1-19 20:37
玩甚麼需要玩到留宿?

覺得係唔同的體驗,又可以同朋友多親近,唔洗擔心玩一陣就要走,女仔可以玩睡衣派對,臨訓仲可以睇星星,一齊傾心事傾到訓著,想像一下,諗起都開心。

我女而家六歲,有時去表堂姊妹家過夜,真係超開心。

同學家長就真係多些顧慮,必須很信任,大家溝通好才可。

liliankaykay 發表於 18-1-21 00:34
覺得係唔同的體驗,又可以同朋友多親近,唔洗擔心玩一陣就要走,女仔可以玩睡衣派對,臨訓仲可以睇星星, ...

其實很開心的活動,如果唔放心去同學到,去下表兄弟姊妹到sleepover 都可以,第日到camp都易慣D。

回覆 liliankaykay 的帖子

可惜我班表姐都大我三四十年,否則我都聯想到應該會好好玩。我細個同幾個表姪女 sleepover,真係晚晚都有野玩有野傾,就算係講爛笑話、接龍、用被包住自己扮公主都可以晚足成晚(箇中開心大人係唔會明 )。小六畢業 camp 就更加開心,我同朋友 3 人 1 床訓。
不過除非係好相熟嘅同學家長,否則都唔好留過夜。我阿媽嚴格,所以都冇試過去任何同學生日會、屋企玩。

回覆樓主

我只會俾去公公或者舅父屋企其他信唔過

Ivy18018 發表於 18-1-18 13:15
阿囡要求去同班女同學家過夜,話其它同學仔都會去。而家係唔係好普通?請問你地仔仔囡囡有冇要求過?
...

我識既family,好熟先得

回覆樓主

咁如果係親戚呢,去唔去好?我先生那邊兄弟姊妹就不時組織去某家家中過夜,通常一大班,有埋各人的伴侶。有時我地去唔到,佢地會叫我送我個女去就得。我就唔係咁想……

Christi 發表於 18-1-22 20:18
咁如果係親戚呢,去唔去好?我先生那邊兄弟姊妹就不時組織去某家家中過夜,通常一大班,有埋各人的伴侶。有 ...

我的親戚都會,我信得過既就會俾,但有些都好熟、識左好耐的朋友,但感覺唔係100%信任,就唔俾。相信你的直覺!

阿囡要求去同班女同學家過夜,話其它同學仔都會去。而家係唔係好普通?請問你地仔仔囡囡有冇要求過?
...

我有兩三個家長互相從學校認識的,所以大仔有去同學家過夜,也有同學來我家過夜。

我會睇下佢哋玩甚麼,講甚麼……又問下同學仔關於我仔嘅學校嘅傻事啦!所以好brother嘅。

到現在中四,不同中學,考試完嘅Friday,都有來我家過夜,睇住佢哋 由细细個打mario、 到打神魔之塔 、到現在打 王者聯盟……見證着他們一起長大, 兩脅插刀,互助互勉,我都好開心。過我就永遠不過問成績,佢哋講我就偷聽下啦。 佢哋都好乖,唔會鎖房門,我隨時可自出自入嘅……有時會whatapps相片俾同學家長,好讓對方安心。

呢D友誼係好珍貴的。

...

如果係幾個同學仔一齊,問題唔大,咁多人,壞嘅大人都唔敢亂嚟。

Christi 發表於 18-1-22 20:18
咁如果係親戚呢,去唔去好?我先生那邊兄弟姊妹就不時組織去某家家中過夜,通常一大班,有埋各人的伴侶。有 ...

親戚又一大班人應該ok吧,其實真是很開心的事

yovin 發表於 18-1-23 09:14

我有兩三個家長互相從學校認識的,所以大仔有去同學家過夜, ...

男仔更加冇咁驚啦

HideAndSeek 發表於 18-1-24 16:58
如果係幾個同學仔一齊,問題唔大,咁多人,壞嘅大人都唔敢亂嚟。

雖則是大人唔敢亂嚟,但如果以小人之心咁諗,如果佢大人壞心腸喺廁所/睡房裝cam偷拍咁就防不勝防。
‹ 上一主題|下一主題