用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問直資學校可否問edb拎報讀學生的rank order? ...
go

請問直資學校可否問edb拎報讀學生的rank order?

因直資冇公開收生準則

其實直資可唔可以問rank order?定淨睇成績表來揀人?

sfuhsg 發表於 18-1-18 12:17
因直資冇公開收生準則

其實直資可唔可以問rank order?定淨睇成績表來揀人?

以我所知都有直資係會問教育局攞 rank order 收生 e.g. 培基, 匯基(東九龍), 赤柱聖士提反......

因直資冇公開收生準則

如果佢哋收生時已有呈二, 佢哋係可以向EDB要rank order的。但有D好早收既, 就係睇成績表+特異功能+面試。

因直資冇公開收生準則

以我所知係會.  但好似係2月尾3月頭先會有rank order.   所以如果是早收生的直資, 係無睇rank order, 只睇成績表+面試.  
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

因直資冇公開收生準則

一線直資,一定係睇咗EDB既次第先決定有無得面試。

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:32

一線,冇我地份

sfuhsg 發表於 18-1-18 12:48
一線,冇我地份
三線直資,睇交唔交得起學費。二線直資,中間落墨。

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:50

即係三線睇家底?唔想學生申請資助?

sfuhsg 發表於 18-1-18 12:52
即係三線睇家底?唔想學生申請資助?
講笑咋,唔好當真。

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:50

真識講笑.
不論B1, B2, B3, 都有同樣banding 的學生去考.  都存在競爭, 只係競爭大定小.  

王家爸爸    發表於 18-1-18 12:58
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:53
講笑咋,唔好當真。

王家爸爸,其實b1生,報b2直資,係咪好易收?

講就講到好多人爭,但見身邊b1都收曬

sfuhsg 發表於 18-1-18 13:22

除非情況好特殊,B1生,報B2直資,一定收。問題反而係點解需要咁樣做。

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:32

又唔係喎。。dgs十二月已面試、spc2月頭會寄信叫人3月面試、hy已ㄧ路second inㄧ路收人。。

cmchang0927 發表於 18-1-18 13:42
又唔係喎。。dgs十二月已面試、spc2月頭會寄信叫人3月面試、hy已ㄧ路second inㄧ路收人。。
...
呈一次第其實好快可能攞到,所以起碼都有呈一次第睇。

因直資冇公開收生準則

直資及自行都應該有向EDB取ranking哦!

王家爸爸 發表於 18-1-18 13:43

不是呈ㄧ加呈二到2月尾3月頭教局才比到次第?

cmchang0927 發表於 18-1-18 13:50
不是呈ㄧ加呈二到2月尾3月頭教局才比到次第?
印象中學校只可以攞一次既次第,無規定幾時攞,如果早攞就只有呈一。

王家爸爸 發表於 18-1-18 13:43
王家爸爸 發表於 18-1-18 14:01
印象中學校只可以攞一次既次第,無規定幾時攞,如果早攞就只有呈一。

教育局好似只會出一次次第名次係呈一 + 呈二, 如有向教育局攞呈分次第嘅中學, 全港中學會係2月尾3月頭收到資料.

舊年聽赤柱聖士提簡介會, 校長講過教育局 ranking 係2月尾3月俾佢哋.

另外, 我有朋友係津校教係 In 中一自行嘅老師, 佢又係話教育局 ranking 係2月尾3月俾佢哋

從無聽過會有一個只有呈一次第嘅教育局 ranking 喎, 亦無聽過除咗2月尾3月嗰次嘅教育局 ranking 外, 會額外有另外一....N次嘅教育局 ranking喎

中學早向教育局攞次第, 教育局係咪應該都會一次過係2月尾3月俾學校呀?

"印象中學校只可以攞一次既次第,無規定幾時攞,如果早攞就只有呈一。" 呢個係您估定真係事實呀?

如有錯, 請更正

王家爸爸 發表於 18-1-18 14:01

謝謝指教

sfuhsg 發表於 18-1-18 13:22

B1生去B2直資, 當然係易入啦.  因為學生高banding, 俾你係B2學校, 都想收B1生啦.  
好似王家爸爸甘講, 點解B1會去報B2? B1學校都有高底之分, 點解唔報B1?