用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問直資學校可否問edb拎報讀學生的rank order? ...
樓主: sfuhsg
go

請問直資學校可否問edb拎報讀學生的rank order? [複製鏈接]

yvonnetsang 發表於 18-1-18 14:33
B1生去B2直資, 當然係易入啦.  因為學生高banding, 俾你係B2學校, 都想收B1生啦.  
好似王家爸爸甘講, 點解 ...
問題是在邊緣人同邊緣校上啦.    邊緣人冇人肯定自己係咩band, 1B-2B 都會報, 加上不想煩的家長, 應該有好多唔想俾人抽, 情願去心儀又收佢的學校啦.

HaYi 發表於 18-1-18 15:00
問題是在邊緣人同邊緣校上啦.    邊緣人冇人肯定自己係咩band, 1B-2B 都會報, 加上不想煩的家長, 應該有好 ...

我好明呀, 所以報得, 其實都係鐘意, 或者已經報咗幾間, 騎牛搵馬中....
我都係唔想煩的家長.  所以如有直資offer, 我都會註冊.  

HaYi    發表於 18-1-18 19:47
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

回覆樓主:

請問呈一嘅考試會唔會等埋呈二考試完晒, 至一次過交比育署?
定係當呈一考完咗就即刻send 畀教育處?

oralb 發表於 18-1-18 15:59
請問呈一嘅考試會唔會等埋呈二考試完晒, 至一次過交比育署?
定係當呈一考完咗就即刻send 畀教育處?
...
每次考完試、改完卷之後,小學用校管系統輸入資料。

小時了了 發表於 18-1-18 14:03
教育局好似只會出一次次第名次係呈一 + 呈二, 如有向教育局攞呈分次第嘅中學, 全港中學會係2月尾3月頭收到 ...

咁係咪即係SSC都係會睇埋教局個弟先會出offer信?因有JM話一月前會出一批信, 跟住二月又再出一批⋯直到三月....

Aeiing 發表於 18-1-18 16:06
咁係咪即係SSC都係會睇埋教局個弟先會出offer信?因有JM話一月前會出一批信, 跟住二月又再出一批⋯直到三 ...

dgs講明會攞ranking, 但 點解 dgs可以喺1月23號就出offer?

王家爸爸 發表於 18-1-18 16:03
每次考完試、改完卷之後,小學用校管系統輸入資料。

咁可不可以理解為。。十二月尾ㄧ月中出offer的沒有看呈分排名, ㄧ月尾二月出offer的只看呈ㄧ;三月出的看了呈ㄧ加呈二呢

cmchang0927 發表於 18-1-18 16:12
咁可不可以理解為。。十二月尾ㄧ月中出offer的沒有看呈分排名, ㄧ月尾二月出offer的只看呈ㄧ;三月出的看 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3592848&extra=page%3D1&page=2 "上次教育局講座有提過呈分順位學校問就會俾, 大概三月份會有. 咁即係呈一加呈二." 可以問問 網友os_ecu, 佢有親身去聽教育局講座

oralb 發表於 18-1-18 16:10
dgs講明會攞ranking, 但 點解 dgs可以喺1月23號就出offer?

攞ranking可以用黎參考番收左既學生學生既全港排名,可以下年用嫁嗎~~~

取ranking唔一定只限收生用,收完生一樣可以用黎參考番,調整明年收生策略~~~

況且,呢級既直資對大部分強校水平暸如指掌~~~

cmchang0927 發表於 18-1-18 16:12
咁可不可以理解為。。十二月尾ㄧ月中出offer的沒有看呈分排名, ㄧ月尾二月出offer的只看呈ㄧ;三月出的看 ...

我估,EDB有無咁好服務態度,一間間中學去招呼~~~

小時了了    發表於 18-1-18 16:19

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:32
一線直資,一定係睇咗EDB既次第先決定有無得面試。
DG 唔算一線 ? 佢出第一輪面試名單時應該未有 ranking order

mcl203 發表於 18-1-18 16:17
我估,EDB有無咁好服務態度,一間間中學去招呼~~~
教育局學位分配組嗰位負責人講過, 學校問就會俾 ranking order, 並無分佢係乜嘢學校.

os_ecu 發表於 18-1-18 16:19
教育局學位分配組嗰位負責人講過, 學校問就會俾 ranking order, 並無分佢係乜嘢學校.
...

我根本唔係講呢D喎~~~

os_ecu 發表於 18-1-18 16:19
...

嘻!嘻! 網友係想知教育局學位分配組會唔會 1月出ranking order, 2月又出, 3月出 final 嘅 ranking order 啊?

同一間中學出幾轉 ranking order  ? (即係同一樣野做幾次, 如果越多中學咁攪, 工作量乘大幾倍!)

小時了了 發表於 18-1-18 14:03
教育局好似只會出一次次第名次係呈一 + 呈二, 如有向教育局攞呈分次第嘅中學, 全港中學會係2月尾3月頭收到資料.
舊年聽赤柱聖士提簡介會, 校長講過教育局 ranking 係2月尾3月俾佢哋.
另外, 我有朋友係津校教係 In 中一自行嘅老師, 佢又係話教育局 ranking 係2月尾3月俾佢哋
從無聽過會有一個只有呈一次第嘅教育局 ranking 喎, 亦無聽過除咗2月尾3月嗰次嘅教育局 ranking 外, 會額外有另外一....N次嘅教育局 ranking喎
中學早向教育局攞次第, 教育局係咪應該都會一次過係2月尾3月俾學校呀?
"印象中學校只可以攞一次既次第,無規定幾時攞,如果早攞就只有呈一。" 呢個係您估定真係事實呀?
如有錯, 請更正
從無聽過會有一個只有呈一次第嘅教育局 ranking 喎 << 負責人有講 ranking order 會因應學校要求而俾, 時間係三月左右. 但講座中無提過/無人問過, ranking order 係咪只俾一次.

嚮答問環節中有人問 "某一間直資如果一月收生, 佢手上有無 ranking order ?" 但記憶中教育局負責人無正面回應呢個問題.

小時了了 發表於 18-1-18 16:23
嘻!嘻! 網友係想知教育局學位分配組會唔會 1月出ranking order, 2月又出, 3月出 final 嘅 ranking order 啊?
同一間中學出幾轉 ranking order  ? (即係同一樣野做幾次, 如果越多中學咁攪, 工作量乘大幾倍!)

佢有提過三月左右出 ranking order, 亦有提過學校問教育局就會俾.

但無正面回應教育局會唔會一月份就出到 ranking order.

同一間中學出幾轉 ranking order  ? (即係同一樣野做幾次, 如果越多中學咁攪, 工作量乘大幾倍! <<< 會中無人問呢啲無聊問題.

小時了了 發表於 18-1-18 16:23
嘻!嘻! 網友係想知教育局學位分配組會唔會 1月出ranking order, 2月又出, 3月出 final 嘅 ranking order  ...

仲有過千個組合,A校交左1+2,B校只交左1,C校交左1,到份表搞掂,C校又上左2~~~

mcl203 發表於 18-1-18 16:29
仲有過千個組合,A校交左1+2,B校只交左1,C校交左1,到份表搞掂,C校又上左2~~~
...
所以咪等到三月先出到囉.

os_ecu 發表於 18-1-18 16:33
所以咪等到三月先出到囉.

我都係咁諗~~~

回覆樓主:

我之前理解都係三月ㄧ次出哂呈ㄧ加二,只呢排細仔考直資,報左paul boys and hkuga. 咁例如paul boys只看p5成績表,二月頭出信選人in。我就疑惑, 咁paul boys究竟有冇睇呈分名次選人in呢因為三月才出呈ㄧ加二名次。但又有網友話教局only呈ㄧ也會比該校只要該校要求。但paul boys三月頭才in,可能三月尾才出offer。咁ask ranking只可ㄧ次,in this case, paul boys是選人in時已拿了呈ㄧ名次, or wait for 3月頭in完,才向教局拿呈ㄧ加二名次去決定offer 呢
‹ 上一主題|下一主題