用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑及沙呂點揀?
樓主: QQlove
go

培僑及沙呂點揀?

QQlove 發表於 18-1-19 09:01
謝謝大家意見,私小是SFA,所以是否放培僑抽沙呂呢?

我覺得睇你自己同你小朋友, SFA 應該傳統, PKC 應該好唔同,如你鍾意SFA 個類,應該唔會鍾意PKC, 相反亦然,但係SFA 讀得好,一定可更上一層樓,睇你自己想點,其他人意見都只能作參考,始終最了解你小朋友係你

kaka-bb 發表於 18-1-18 20:29
如果sfa呢?

sfa好熱門呀,想抽一呂梗係唔介意學校傳統同深,咁都應該鍾意sfa多過培僑,實抽啦!

PanMada 發表於 18-1-19 09:20
我覺得幾好呀,表明我係懶媽先,我自問同唔到我仔一齊谷6 年,我覺得一條龍煩少升中好多野,我想小朋友多 ...

我都係咁,所以我都唔想抽獎,但我估樓主唔同,如鍾意一呂,sfa都係好好嘅backup,搏得過

deco99 發表於 18-1-19 11:00
我都係咁,所以我都唔想抽獎,但我估樓主唔同,如鍾意一呂,sfa都係好好嘅backup,搏得過
...

樓主唔係想抽沙呂咩?沙呂同一呂應該有d 唔同

手揸SFA咁梗係抽la

個人意見

回覆樓主:

要係第一個1,其他010, 011, 001都唔得。
我記得兩年前去叩,有張form比我填,列晒所有combination 睇下我屬於邊個。

回覆樓主:

係沙呂only, 一呂我唔知

PanMada 發表於 18-1-19 11:04

一呂成績比沙呂好。

SFA 比吾比抽獎?

PanMada 發表於 18-1-19 11:04

哦,咁都係,都要樓主自己諗下可以接受讀乜類型學校

培橋今年dse成續已去到band 1b,未來成續會更上,只要一出狀元就會爆紅,而且一條龍,不用中學再同成班龍仔女打拼。

我都認為手執SFA去抽沙呂~

黃大力 發表於 18-1-19 15:49
培橋今年dse成續已去到band 1b,未來成續會更上,只要一出狀元就會爆紅,而且一條龍,不用中學再同成班龍仔 ...

我信, 成績真係上緊。

培橋今年dse成續已去到band 1b,未來成續會更上,只要一出狀元就會爆紅,而且一條龍,不用中學再同成班龍仔 ...

我見你在不同的post,好欣賞培僑,亦都見到你有其他學校等緊結果!想請教,你是否有其他收你小孩,你也會讀培僑呢?

回覆樓主:

沙呂是电子教學, 多用平板, 有部份家長不喜愛(對眼睛不好). 所以有家長偏愛一呂。

band 1b 大家定義不同, 但事實, 成績是一年比一年好, 学校在拔尖補底方面做得好, 亦開拓不同升學路線俾不同能力学生。

李大人 發表於 18-1-20 09:59
喜愛活動教學揀培僑,喜愛塡鴨式揀其他,讀書靠自己,就算中學入到皇仁,亦有學生入唔到三大,睇小朋友性格 ...

好正確, 沙呂, SFA 亦有学生入普通中學, 樓主選擇合適学校俾小朋友。

回覆樓主

問得呢個問題,即係你心意培僑同沙呂多個SFA, 咁如果最後放左培僑又抽和叩不到沙呂只有SFA, 你各方面都支持到大的讀SFA+細的再時再戰小一嗎?