用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心救教: 直資取錄. 先交學生資料表副本有無危險? ...
go

真心救教: 直資取錄. 先交學生資料表副本有無危險? [複製鏈接]

醒目開學勳章

剛學校打來通知取錄. 並要於星期六前交文件. 如限期前不交文件. 等同自動放棄.
我表明沒有正本學生註冊表(資料表)在手 (事實真的被學校keep起左)

如星期六前我先交學生註冊表(資料表)副本 及其他 一切所需文件. 同時簽下什麼協議書及`留位費的話
我是否((不等同)) 已完成註冊? 因我好想等埋另一間直資的結果作決定. (等梗果個要月尾先有消息)

謝謝各位. 感激!!
   1    0    0    0

giveupaguy 發表於 18-1-18 10:48
剛學校打來通知取錄. 並要於星期六前交文件. 如限期前不交文件. 等同自動放棄.
我表明沒有正本學生註冊表( ...
副本無用的, 同學校攞返, 話要去直資註冊。你註冊咗A直資, 月底B直資收你, 你係可以問A直資攞返, 然後到B直資註冊的。交副本無人會理你, 快D同學校攞返。

我表明沒有正本學生註冊表(資料表)在手 (事實真的被學校keep起左)

如星期六前我先交學生註冊表(資料表)副本 及其他 一切所需文件. 同時簽下什麼協議書及`留位費的話
我是否((不等同)) 已完成註冊? 因我好想等埋另一間直資的結果作決定. (等梗果個要月尾先有消息)

謝謝各位. 感激!
佢就係要收咗你張正本嚟 lock 住你/迫你決定,正本只得一張副本千千萬萬,個個好以你咁咪即係人人可以 hold 住幾個位囉.

無正本即係未完成註冊. 我諗你問學校佢會答你唔交正本即係放棄 ,

我表明沒有正本學生註冊表( ...

副本是無用的, 一定要正本先得.
又會甘急, 問學校攞返都要時間....
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-1-18 10:51
副本無用的, 同學校攞返, 話要去直資註冊。你註冊咗A直資, 月底B直資收你, 你係可以問A直資攞返, 然後到B直 ...

會盡快取回. 不過學校明天放假...明白了. 唔該晒

little_yolky    發表於 18-1-18 11:08

快啲去拎返正本,冇辦法,升中只能keep 一間。好多時決定時間只有幾日,甚至一日(轉音樂椅果時),唯有不停請假,去註冊,取消,再註冊

little_yolky 發表於 18-1-18 10:51
副本無用的, 同學校攞返, 話要去直資註冊。你註冊咗A直資, 月底B直資收你, 你係可以問A直資攞返, 然後到B直 ...

我理解係,若中學肯俾你註冊,只係要係某個日期前交正本係無問題,(如果佢地唔遞上EDB,甚或唔使交),問題係佢地肯唔肯,和有乜合理既原因你可以唔交正本。

唔交正本,即係鎖你唔到~~~

醒目開學勳章

yvonnetsang 發表於 18-1-18 11:03
副本是無用的, 一定要正本先得.
又會甘急, 問學校攞返都要時間....
我都嚇了一跳. 真係急到無時間處理. 直資說 我可後補學生資料表正本.

giveupaguy 發表於 18-1-18 11:21
我都嚇了一跳. 真係急到無時間處理. 直資說 我可後補學生資料表正本.

請問是否將軍澳某直資?

giveupaguy 發表於 18-1-18 11:21

如果一時聽唔到電話, 乜大件事.
你快D 打去學校話要攞正本.  
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

mcl203 發表於 18-1-18 11:14
我理解係,若中學肯俾你註冊,只係要係某個日期前交正本係無問題,(如果佢地唔遞上EDB,甚或唔使交),問 ...
唔交正本,即係鎖你唔到 <==== 呢個就係main point。佢會懷疑, 係咪你想食幾家茶禮。

醒目開學勳章

我理解係,若中學肯俾你註冊,只係要係某個日期前交正本係無問題,(如果佢地唔遞上EDB,甚或唔使交),問 ...
學校只叫我盡交補回正本. 可以先給副本及留位費.

醒目開學勳章

sfuhsg 發表於 18-1-18 11:30
請問是否將軍澳某直資?

是的. 上星期六剛見完. 說好是2個月內才有消息. 所以原先自己次序唔係甘...而家有點不知點處理....

醒目開學勳章

yvonnetsang 發表於 18-1-18 11:31
如果一時聽唔到電話, 乜大件事.
你快D 打去學校話要攞正本.

一陣LUNCH留言給小學......他們好少即日回電.....

醒目開學勳章

不交正本= 鎖唔到? (我真係唔識...所以想問個清楚)

giveupaguy 發表於 18-1-18 12:04

我估,唔少直資係一定要交正本,正本得一張,交左就近乎不可能去註冊另一間。要註冊另一間,就要取回正本,即係直資已確定你放棄學位~~~

但唔交正本會唔會當你唔讀俾位第二個?

對, 正本得一張, 你交咗就代表你去唔到另一間註冊.

醒目開學勳章

Saracl 發表於 18-1-18 12:08
但唔交正本會唔會當你唔讀俾位第二個?
問了直資. 我真係無正本在手. 學校都叫我先去留位及先交其他文件. 再盡快補回正本

醒目開學勳章

yvonnetsang 發表於 18-1-18 12:09
對, 正本得一張, 你交咗就代表你去唔到另一間註冊.
明白晒...真的感激. 我原先一舊雲.
‹ 上一主題|下一主題