用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血K1 VS 麗城Joyful K2
go

寶血K1 VS 麗城Joyful K2 [複製鏈接]

收到寶血K1 PM offer, 阿囝讀緊荃灣麗城Joyful K1 做細仔,英文好。如果轉寶血就repeat一年做大仔。考慮灣仔區校網好,但驚寶血會唔會太淺?大家覺得邊間好啲?
   0    0    0    0

Jan1108 發表於 18-1-18 10:42
收到寶血K1 PM offer, 阿囝讀緊荃灣麗城Joyful K1 做細仔,英文好。如果轉寶血就repeat一年做大仔。考慮灣 ...

小學派位睇地址,在邊間幼稚園讀不相關,除非龍校。由荃灣去跑馬地有點遠吧?

beecheng 發表於 18-1-18 10:47
小學派位睇地址,在邊間幼稚園讀不相關,除非龍校。由荃灣去跑馬地有點遠吧?
...

因為以前住開跑馬地,所以可以搬番去,先考慮寶血。依家住阿媽荃灣屋企

咁K1喺JOYFUL讀得開心嗎????

socosally 發表於 18-1-18 11:20
咁K1喺JOYFUL讀得開心嗎????

N班時好開心,上左K1就有時話開心,有時話唔想番學,唔鍾意老師。但我覺得老師質素參次,N班老師好好,K1老師3個有2個都係新,成日做錯野。阿仔番屋企都有成日唱歌,啲英文都好好。

Jan1108 發表於 18-1-18 11:33
N班時好開心,上左K1就有時話開心,有時話唔想番學,唔鍾意老師。但我覺得老師質素參次,N班老師好好,K1 ...
咁睇嚟可能要啲彩數,睇下遇唔遇到好老師

socosally 發表於 18-1-18 11:38
咁睇嚟可能要啲彩數,睇下遇唔遇到好老師

係呀,今班啲老師冇愛心,上年啲老師好好多。寶血12人一班有3個老師,我諗會有愛心啲。但有冇寶血用家可以講下寶血好唔好,語文好唔好?

Jan1108 發表於 18-1-18 11:47
係呀,今班啲老師冇愛心,上年啲老師好好多。寶血12人一班有3個老師,我諗會有愛心啲。但有冇寶血用家可以 ...

寶血老師/嬸嬸都有愛心,德育好。happy school.語文方面有三個外籍老師,每級一個。大班同小組英文都有。當然如果要小朋友好流利單靠學校未必夠。

回覆樓主:

寶血

beecheng 發表於 18-1-18 14:30

寶血老師/嬸嬸都有愛心,德育好。happy school.語文方面有 ...

我都覺得寶血好有愛心,咁我諗可能要外補英文。

回覆樓主:

我女都麗城joyful 對老師有点失望

yeung0821 發表於 18-1-18 21:29

Joyful 課程其實唔錯,但老師真係未夠經驗配合,N班都冇諗過轉,但上到K啲老師真係好令我失望(emoji)
你個女依家讀k1?

Jan1108 發表於 18-1-19 09:11
Joyful 課程其實唔錯,但老師真係未夠經驗配合,N班都冇諗過轉,但上到K啲老師真係好令我失望(emoji)
你個 ...

N班咋

可否Share 多d? 有joyful k1 offer 1516中

Jan1108 發表於 18-1-19 09:11
你個 ...

發生咩事?可否Share 下,Thanks

我都想知點失望法啞?
因我都1516中

Jan1108 發表於 18-1-18 10:57
因為以前住開跑馬地,所以可以搬番去,先考慮寶血。依家住阿媽荃灣屋企
...

跑馬地校網好喎,樓主可以搬返去,我強烈建議樓主, 小朋友讀得唔開心,唔好拖,唔好勉強讀落去,如果唔係小朋友失去學習興趣。搬返去跑馬地,小朋友升小升中都好。

唔知樓主讀緊A M 定PM,我而家讀緊間思x都好差,語境唔掂,小朋友又係唔鐘意老師,我已決定下學期立即轉校,心儀York 同埋Joyful. YORK  美孚新開有位,但我怕遠同學費貴,首選Joyful, 但A M 冇位。唔知樓主會唔會下學期就可以插班寶血,咁我就有位插班。

喺呢個帖見咁多人話Joyful 老師唔好,可唔可以share 多D,等我比較下會唔會差過而家讀緊個間。

RadarBoy 發表於 18-1-19 19:27
跑馬地校網好喎,樓主可以搬返去,我強烈建議樓主, 小朋友讀得唔開心,唔好拖,唔好勉強讀落去,如果唔係 ...

平心而論,Joyful 其實唔太差,語境好,我見啲小朋友個個講英文都冇問題。只係可能學校仲新,老師留失率好高,所以老師質數參次,我囝囝上n 班老師成日寫手冊報導上學情況,亦感覺老師好有愛心。但上左K1轉晒老師,經常出錯,例如俾漏功課,我還左圖書話我未還,我寫手冊唔覆我....

咁至於問有冇好似迦X咁拋書包我就睇唔到校內情況,不過我又覺得應該冇既, 只係見過一個老師未等齊小朋友換完鞋就自己入課室。整體學校氣氛感覺係良好,可能只係個別老師。

以上只係我個人經驗,同唔代表其他分校。

我自己諗緊轉唔轉既原因係寶血好有愛心,但擔心語文同啲人話happy school 之後怕谷唔起

Jan1108 發表於 18-1-21 00:34
平心而論,Joyful 其實唔太差,語境好,我見啲小朋友個個講英文都冇問題。只係可能學校仲新,老師留失率好 ...

嚇鬼死,以為係老師無愛心,呢D似係助教問題多D。

‹ 上一主題|下一主題