用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收左幾多份表,幾時才可公佈?
go

自行收左幾多份表,幾時才可公佈?

今日打去學校問收左幾多份自行申請既form ,職員話唔可以向家長公佈,但點解皇仁又知幾多人爭幾多個位?

grass0720 發表於 18-1-18 10:27
今日打去學校問收左幾多份自行申請既form ,職員話唔可以向家長公佈,但點解皇仁又知幾多人爭幾多個位? ...

會公佈㗎咩?

grass0720 發表於 18-1-18 10:27
今日打去學校問收左幾多份自行申請既form ,職員話唔可以向家長公佈,但點解皇仁又知幾多人爭幾多個位? ...
學校自爆俾傳媒聽啩

王家爸爸    發表於 18-1-18 11:55

其實一般B1A係咪都會有600左右!?

回覆 littlecar 的帖子

去左學校交表, 自行紙家長留既 copy 被職員寫上號碼, 哩個號碼係咪已經代表申請人數目.

single_debbie 發表於 18-1-18 11:04

去左學校交表, 自行紙家長留既 copy 被職員寫上號碼, 哩個號碼係咪已經代表申請人 ...
有機會係咁,
但亦唔排除有啲學校可能會唔同日子用唔同 no. range 去等你估唔到.

os_ecu 發表於 18-1-18 10:56
學校自爆俾傳媒聽啩
其實係學校話俾傳媒知, 定係傳媒自行創作, 我都好有保留

事關近年教育新聞都係用娛樂新聞手法去報導. 相關記者, 就算做咗N年, 對香港教育制度既認知, 基本上仲係文盲級別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

littlecar 發表於 18-1-18 10:58
其實一般B1A係咪都會有600左右!?
睇今日報紙話 QC 600, KC 500, 聖芳濟 350 迦密 500

都要預成十個以上爭一個學位

hkpapa852 發表於 18-1-18 11:18
其實係學校話俾傳媒知, 定係傳媒自行創作, 我都好有保留
事關近年教育新聞都係用娛樂新聞手法去報導. 相關記者, 就算做咗N年, 對香港教育制度既認知, 基本上仲係文盲級別
哦其他人就係文盲,咁剩係你啲料先至最堅囉.

多謝你常常分享.

os_ecu 發表於 18-1-18 11:21
哦其他人就係文盲,咁剩係你啲料先至最堅囉.

多謝你常常分享.

你認真留意個D教育版記者講既嘢吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bb鼠 發表於 18-1-18 10:45
會公佈㗎咩?
簡介會有啲會 講(or 可以答問環節問) 舊年收咗幾多份表,呢啲資料有助你估計競爭既激烈程度.

os_ecu 發表於 18-1-18 11:19
睇今日報紙話 QC 600, KC 500, 聖芳濟 350 迦密 500

我相信學校會公開一個約數

single_debbie 發表於 18-1-18 11:04

去左學校交表, 自行紙家長留既 copy 被職員寫上號碼, 哩個號碼係咪已經代表申請人 ...
要睇個數字合唔合理,我報其中一間自行係13XX,太跨張

littlecar 發表於 18-1-18 11:28
我相信學校會公開一個約數
我都覺得學校會同報館講個大概數字, 呢啲都某程度會為間學校做下勢.

os_ecu 發表於 18-1-18 11:32
我都覺得學校會同報館講個大概數字, 呢啲都某程度會為間學校做下勢.

除非申請人數突然下跌得好犀利,如果唔係作大極都有限,
無論點參考下都無壞,一句到尾競爭非常大

littlecar 發表於 18-1-18 11:35
除非申請人數突然下跌得好犀利,如果唔係作大極都有限,
無論點參考下都無壞,一句到尾競爭非常大:igiveup ...
十幾個爭一個位嗰啲,無級十內行埋去都係陪跑居多. 自行嗰張 "飛" 多數都浪費了

os_ecu 發表於 18-1-18 11:37
十幾個爭一個位嗰啲,無級十內行埋去都係陪跑居多. 自行嗰張 "飛" 多數都浪費了
...

我個仔都無級十呀,但係佢要試我會俾佢試,陪跑都係一種經驗,
我成日同佢講人生係佢自己嘅,分析咗利幣佢仍有莫名嘅信心,都係時候要佢面對下失敗

kat0318    發表於 18-1-18 13:32

littlecar 發表於 18-1-18 11:52
我成日同佢講人生係佢自己嘅,分析咗利幣 ...

浪費總比因為無試過而後悔來得安心

os_ecu 發表於 18-1-18 11:19

反而聖公會鄧肇堅年年都係收到大約800份,係灣仔最多。  

littlecar 發表於 18-1-18 11:52
我成日同佢講人生係佢自己嘅,分析咗利幣佢仍有莫名嘅信心,都係時候要佢面對下失敗
之前有朋友又係咁樣入自行,最後無得 in,

賽後檢討係佢唔後悔,因為唔入飛搏都無搏過 真係會過唔到自己.