用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四揀科
go

中四揀科 [複製鏈接]

我地以前理科就一定要揀phy, chem, bio,咁DSE 多唔多人都揀phy, chem, bio三科呢? 我聽人講,現在揀請呢3科係勁多野讀,是否真呢?請指教,謝謝
   9    0    0    0

最紅組合係Phy Chem Econ M2......

洋蔥頭媽咪    發表於 18-1-20 13:36

回覆樓主:

Bio易合格難高分,需要天分加努力。其實遠兩科都得,因為三科麻麻不如兩科勁得。

Econ 昜取高分? 5* , 5** 係咪容易攞到?

aliceandleo 發表於 18-1-18 10:23
我地以前理科就一定要揀phy, chem, bio,咁DSE 多唔多人都揀phy, chem, bio三科呢? 我聽人講,現在揀請呢3 ...

現今DSE 課程係將HKCEE +AL compress埋, 科科都唔會少野讀。最緊要小朋友興趣。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

我認為首先要了解自己興趣。例如,希望將來做醫生,便應選擇 Phys, Chem & Bio. 如未有定案,如數學基礎好,可選擇理科。因為有基礎,隨後可轉科目。

ECON Vs HIST 边科易讀吔?

YDLFATHER 發表於 18-1-19 22:52

我睇香港2017.2016兩年數據,歷史科合格率最高,英文合格率最低

aliceandleo 發表於 18-1-18 10:23
我地以前理科就一定要揀phy, chem, bio,咁DSE 多唔多人都揀phy, chem, bio三科呢? 我聽人講,現在揀請呢3 ...
現今同我地果代唔同,學校較鼓勵學生文中有理或理中有文,出路較大,不一定要纯理或纯文。

其实你地成日问边科易讀d係無意思~个学生A對呢科有能力有兴趣,自然就易;反之亦然,对学生B可能要drop科添……只知音乐、视艺係花时间与收穫不成正比,吃力不討好。而Eng Lit文学又少人讀亦唔易高分……其他,真係好睇学生个人~

Yanamami 發表於 18-1-20 16:07
其实你地成日问边科易讀d係無意思~个学生A對呢科有能力有兴趣,自然就易;反之亦然,对学生B可能要drop科添 ...

小女數理強, 但老師建議文理搭配, 最好選二理一文.  佢Hist讀得好好, 級前10內, Econ未讀過,唔知深淺

RiboMM 發表於 18-1-18 11:47
Bio易合格難高分,需要天分加努力。其實遠兩科都得,因為三科麻麻不如兩科勁得。
...
Bio太多野需要記。

記性好唔好,如果記性好當然HIST容易啲。

BS129 發表於 18-1-18 13:48
Econ 昜取高分? 5* , 5** 係咪容易攞到?

吾係,啊女舊年呻 Cut-off 拉到好高

王家爸爸 發表於 18-1-22 21:23
記性好唔好,如果記性好當然HIST容易啲。

THANKS!

YDLFATHER 發表於 18-1-22 22:27
THANKS!

Phy, Chem, Bio 中三時都是剛起步,唔太難,但去到中五中六就可能深好多了!所以揀科好頭痛,只讀過一年就要決定。

Isaacmommy 發表於 18-1-25 20:33
Phy, Chem, Bio 中三時都是剛起步,唔太難,但去到中五中六就可能深好多了!所以揀科好頭痛,只讀過一年就 ...

興趣和能力來決定

睇完呢個topic 想中六合彩送走阿仔

artroboy 發表於 18-1-26 22:19
睇完呢個topic 想中六合彩送走阿仔
逃避唔係辦法……阿仔有無去大学开放日望下有乜科会有兴趣(或eliminate左d一定無兴趣既)?我大女係His/Geog/BAFS. 文科呀~咪又係禁入U, 唔洗死既~~总之有兴趣有能力就ok.咪成曰諗边科易讀,無科係易讀既~禁易人人去讀,人人高分,人人入U就無意思了~

回覆樓主:

請問如果想做天文台科學主任係咪最好要 phy chem geog 㗎?如果想 drop 一科,drop 邊科呀? 唔讀 maths extended module 係咪唔多好呀?
‹ 上一主題|下一主題