用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 內地生來港讀Bachelor Degree
樓主: beautifulbabies
go

內地生來港讀Bachelor Degree

Yanamami 發表於 18-1-19 19:01
香港学生讀副学士已係燒銀紙……大陸学生咪仲更加貴?讀左升唔到degree咪……何必呢? ...

大陸父母貪香港近,隨時來得。好多大陸中高產好中意系香港買樓,順便叫阿仔阿女來香港讀書,讀唔到大學就讀副學士,讀夠七年(副學士加學士加研究院)欏埋香港身份證,做新香港人。以後中港兩邊走,幫父母處理香港資產、保險、生意。

nobody2018 發表於 18-1-19 15:14
不是有錢有能力交非資助學士學位課程的學費就可以來嗎?

我是回覆樓主,似乎佢親戚經濟非充裕。

Yanamami 發表於 18-1-19 20:38
单程證果d......另-类别啩……中港司机、工人番去娶老婆……四五十歲娶个廿靚……果种?另一極端,好有錢 ...

做咗香港人,可以用回鄉証來回中港,方便做生意,拿特區護照,又方便去歐美。
因此某程度比移民英美更吸引。

kwunpa 發表於 18-1-20 02:40
大陸父母貪香港近,隨時來得。好多大陸中高產好中意系香港買樓,順便叫阿仔阿女來香港讀書,讀唔到大學就 ...
我見過有人父母係天津,留個仔係香港買樓,然後叫個仔讀樹仁。讀完都係返大陸工作,香港,只不過是管理在港資產而已,畢業後大多數日子都唔係香港。