用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 確認自閉症及發展遲緩 請介紹邊間幼稚園i位好及感統訓練 ...
go

確認自閉症及發展遲緩 請介紹邊間幼稚園i位好及感統訓練

3歲小朋友剛確認中度自閉症及發展遲緩一年
請介紹九龍區邊間幼稚園i位好及感統訓練?

kby 發表於 18-1-17 23:41
3歲小朋友剛確認中度自閉症及發展遲緩一年
請介紹九龍區邊間幼稚園i位好及感統訓練?
...

跟據社署資料,兼收位嘅服務對象為有一項或多項輕度殘疾的幼兒(p.5); 另外兼收位所提嘅職業治療及物理治療訓練有限,只有每三至四個月一次 (p.13).  E位或S位 訓練節數應該較多,中心設備亦較完善及較適合大小肌肉發展遲緩嘅小朋友。

https://www.swd.gov.hk/

Letter_lalaland 發表於 18-1-18 23:51
跟據社署資料,兼收位嘅服務對象為有一項或多項輕度殘疾的幼兒(p.5); 另外兼收位所提嘅職業治療及物理治 ...

同意。我仔感統差。本來排到兼收位。經了解之後都放棄咗。
樓主媽媽如果想了解清楚俾咩治療阿仔最適合,就上嚟問啦。我當時咩都唔識,都係上嚟問咋。你仔係邊個項目遲緩一年呀?

lobb2015 發表於 18-1-19 16:13
樓主媽媽如果想了解清楚俾咩治療阿仔最適合,就 ...

言語上
其實佢好多野講,而且講野清楚,但唔明白言語既意思,成日重覆講喺嗰個環境個腦記得既野,佢有眼神接觸多數都係只係同大人講野,講一句就無,對答唔識。
行為上
佢唔聽指令,坐唔定,只接收有興趣既野。
詳細報告我都未有

lobb2015 發表於 18-1-19 16:13
樓主媽媽如果想了解清楚俾咩治療阿仔最適合,就 ...

但係好多家長唔知道兼收位得咁少服務,如果知道好大機會唔揀!不過有啲諗住唔駛接送咪入咗讀住先。

只係客觀比較小朋友得到職業治療同物理治療嘅服務密度的話,有大小肌肉發展遲緩或者感統問題真係選擇E/S位、到校服務會較為合適。

kby 發表於 18-1-20 23:10

言語上

咁大小肌點呀?

lobb2015 發表於 18-1-22 19:24
咁大小肌點呀?

評估時口頭上無咩點講,要等睇報告

kby 發表於 18-1-26 22:59
評估時口頭上無咩點講,要等睇報告

咁睇咗先啦。對症下藥。