用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克同多多邊間適合(emoji)
go

約克同多多邊間適合(emoji) [複製鏈接]

想請教下各位爸爸媽媽關於幼稚園,約克同多多幼稚園邊間好呢?多多好似小一都係國際學校多嗎?好矛盾,可以幫我分析下嗎?但如果想讀國際學校係唔係耀中會好地,金巴倫,約克,多多,耀中,邊間好呢?
   0    0    0    0

Lukebaby 發表於 18-1-17 22:28
想請教下各位爸爸媽媽關於幼稚園,約克同多多幼稚園邊間好呢?多多好似小一都係國際學校多嗎?好矛盾,可以 ...

你想幾時入international school ? 考慮n 班或k1 ? Target 那一間或那一類international school ? 家中用英文?

"但如果想讀國際學校係唔係耀中會好地"
應該寫
"但如果想讀國際學校係唔係耀中會好d' 或 '好一些'

You better proof read after translate 簡to 繁

貝珠 發表於 18-1-17 23:44
"但如果想讀國際學校係唔係耀中會好地"
應該寫
"但如果想讀國際學校係唔係耀中會好d' 或 '好一些'

(emoji)好啊,多謝

貝珠 發表於 18-1-17 23:39
你想幾時入international school ? 考慮n 班或k1 ? Target 那一間或那一類international school ? 家中用 ...

明年K1,因為屋企講英文好少,主要廣東話為主,所以都會唸緊會不會小朋友唔適應,其實我自己係覺得到時本地或者國際都可以讀的小學

讀國際學校基本英文底子不能太差,有學校收生果時都會評估下家庭生活語境,我職好多小朋友都係放棄中文,聽寫講都係以英文為主。

QQfishs 發表於 18-1-18 07:38
讀國際學校基本英文底子不能太差,有學校收生果時都會評估下家庭生活語境,我職好多小朋友都係放棄中文,聽 ...

所以我都驚我女唔適應,你覺得約克好嗎?看看到時候讀下在決定讀Local或者國際學校,兩種學校區別應該都好大

Lukebaby 發表於 18-1-18 10:58
所以我都驚我女唔適應,你覺得約克好嗎?看看到時候讀下在決定讀Local或者國際學校,兩種學校區別應該都好 ...
York 係主打英文, 但個人覺得吾算係名幼。

回覆樓主

適合自己的需要便可以。沒有必要選名幼。小學才考慮國際學校,比較冇把握,York 也是好選擇,萬一考不到心儀國際學校,也可以去考直私(因為中文也不賴)

QQfishs 發表於 18-1-18 15:21
York 係主打英文, 但個人覺得吾算係名幼。

你覺得還有什麼好的幼稚園推薦嗎?

貝珠 發表於 18-1-18 19:00
適合自己的需要便可以。沒有必要選名幼。小學才考慮國際學校,比較冇把握,York 也是好選擇,萬一考不到心 ...

你知道直資同國際有邊幾間好嗎?可以推薦下嗎?

Lukebaby 發表於 18-1-18 22:59
你覺得還有什麼好的幼稚園推薦嗎?

各有心水要求吾同,同意樓上所講名幼不一定好,有好多人睇數據聽人講就考左入去,結果變培跑,由所謂名幼結果咪升左二線小學。首先你要攪清礎想小朋友行咩路,再用客觀角度評下小朋友能力,加上投放資源能力包括金錢同父母親子時間。

別人的好,不代表合適你。要配合自己的期望,小孩的能力,性格。

QQfishs 發表於 18-1-19 08:35
各有心水要求吾同,同意樓上所講名幼不一定好,有好多人睇數據聽人講就考左入去,結果變培跑,由所謂名幼 ...

小朋友太细都好难评估什么学校适合她,都系大人选择,其实我都无太多要求,只不过諗住如果有好的就提供多d好的条件给小朋友去学习,所以有时候选择学校会有小小矛盾(emoji)

貝珠 發表於 18-1-19 13:12
別人的好,不代表合適你。要配合自己的期望,小孩的能力,性格。

覺得你講的有道理,小朋友現在都比較細,或者試試先,唔適合在轉呢

Lukebaby 發表於 18-1-19 14:52
覺得你講的有道理,小朋友現在都比較細,或者試試先,唔適合在轉呢

我明白的。但你自己的期望是什麼?如何你覺得是好學校?教得深?深淺適中?語境好?重啟發?傳統?遊戲中學習?

小朋友幾歲可能唔知佢適合什麼,但大人一定要知道自己想要什麼

貝珠 發表於 18-1-19 17:22
我明白的。但你自己的期望是什麼?如何你覺得是好學校?教得深?深淺適中?語境好?重啟發?傳統?遊戲中 ...

有時候覺得作為家長都好矛盾,又想成才,有時候又唔想佢壓力太大,我覺得其實應該學多D野,最好在玩探索中學習,培養自信心,有時候我又會覺得如果讀國際學校又太過自由,無功課,我又驚到時如果讀local會跟唔到,都係順其自然看看先啦

Lukebaby 發表於 18-1-17 22:28
想請教下各位爸爸媽媽關於幼稚園,約克同多多幼稚園邊間好呢?多多好似小一都係國際學校多嗎?好矛盾,可以 ...

想入國際學校一定係多多,佢地大部份學生入國際學校,但考入本地就很一般
York就大部份入返本地學校
耀中就大部份係國內同香港小朋友,識人小朋友由幼稚園讀到上小學英文都講得麻麻

Forgetmenot999 發表於 18-1-20 13:32

耀中感覺應該都好好的喔,如果讀約克你覺得點樣,我比較想本地或者國際小學都適應到的

Lukebaby 發表於 18-1-20 16:28
耀中感覺應該都好好的喔,如果讀約克你覺得點樣,我比較想本地或者國際小學都適應到的
...

耀中幼稚園係遊戲模式為主,如果你想打好學術基礎唔啱你
‹ 上一主題|下一主題