用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油麻地天主教小學vs聖方濟各英文小學 ...
go

舊油麻地天主教小學vs聖方濟各英文小學

真心求教!請問大家點比較佢地?邊間谷d?邊間升中成績好d?我準備比小孩去約克幼稚園,吾知道學術上夠吾夠上呢兩間的小一呢?

回覆樓主

當然係聖方濟各,雖然我係油天舊生都要咁講。

tkinwong 發表於 18-1-17 16:56
當然係聖方濟各,雖然我係油天舊生都要咁講。

你可以告訴我為什麼嗎?點比較?

Janjaniceice 發表於 18-1-17 17:19
你可以告訴我為什麼嗎?點比較?
學校網站會有派位結果睇,比較一下就知道。

一定係SFA升中赢晒

輪谷,SFA。論成績,也是 SFA

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 23:37
輪谷,SFA。論成績,也是 SFA
SFA 成績好的一班同學仔去邊間都會係 top student,同學校未必有關。

回覆 yuenkw 的帖子

我打漏左,係「升中成績」。

yuenkw 發表於 18-1-18 00:09
SFA 成績好的一班同學仔去邊間都會係 top student,同學校未必有關。

呢個唔認同。

SFA 小一收生,第一批唔少放棄,入讀左其他學校。入讀後成績好既,又有唔少跳去名校。

最後昇中入其他名校的也是至TOP, 咁樣既業績,點會同學校無關?

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 18-1-18 07:13
呢個唔認同。

SFA 小一收生,第一批唔少放棄,入讀左其他學校。入讀後成績好既,又有唔少跳去名校。
我有個故事...有位SFA學生A轉校到津校,遇上當年小一時考第一嘅同學B
插班生當年小一3甲不入,但响津小,聞說A考第2,第一係B

我認同,有d叻嘅去邊都叻 (e.g. B同學)
但經過SFA 4年嘅課程,A肯定有所提升!要知道班中亦有其他年級加入嘅插班生,而一般插班生會係班頭5名內

所以,响SFA嗰幾年嘅付出,係肯定建立到優厚學術基礎!

IYY    發表於 18-1-19 18:47
恐龍家

小曳人 發表於 18-1-18 08:33
我有個故事...有位SFA學生A轉校到津校,遇上當年小一時考第一嘅同學B
插班生當年小一3甲不入,但响津小,聞 ...

咁如果係sfa級中後、甚至100外,佢地升中能力又係點?多靠自行仍可有滿意offer,定要抽獎?

回覆 chingchub 的帖子

視符有無優異的特異功能,前兩年試過3次呈分,平均考級13x都入到九華、9x入到SJC,不過呢 d 都係《非常個別》的例子。

醒目開學勳章 貢獻勳章

chingchub 發表於 18-1-18 08:45
咁如果係sfa級中後、甚至100外,佢地升中能力又係點?多靠自行仍可有滿意offer,定要抽獎?
...
以往前輩分享,就算最終去到band 2學校,唔少都會考頭幾名!SFA真係多數靠自行
仲有叩門

恐龍家

樓主小朋友年紀尚幼,俾心機教好再作打算

如果唔介意俾錢及願意努力讀書,SFA係很好的選擇;早兩年有家長聲稱佢仔响SFA係包尾果班,但最後中學都入返一間地區BAND 1C的學校,SFA教出來的學生真係好有實力。
自強不息 厚德載物

以津校來說,油天已是很好的選擇。
如願意付學費的話,可考慮在SFA接受挑戰。
在SFA,我相信無論學生成績如何,都一定有付出努力讀書,唔會hea讀!

回覆 Janjaniceice 的帖子

首要條件,妳個小朋友谷唔谷得,SFA 係好,加上係英文小學,升中派位一定有保證,但要谷 6 年,妳要陪佢一齊谷,妳又承受得到嗎?至於舊油,妳手持多少分,因為呢間都好多人爭。

mimi222shi 發表於 18-1-18 09:47
以津校來說,油天已是很好的選擇。
如願意付學費的話,可考慮在SFA接受挑戰。
在SFA,我相信無論學生成績如 ...
兩間油天其實只係俾人神化咗.....

如果真係睇番升中派位表現, 佢地係九龍B1學位較充足既區份, 升B1中學既學生既比例亦不如深水埗既荔天, 觀塘既聖馬太同李兆強等, 可見佢唔係真係坊間想像咁神
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-18 10:18

如果真係睇番升中派位表現, 佢地係九龍B1學位較充足既區份, 升B1中學既 ...

屋苑有唔少油天學生,我唔覺佢哋中英數好出色。感覺係一間普通津校

hkpapa852 發表於 18-1-18 10:18

如果真係睇番升中派位表現, 佢地係九龍B1學位較充足既區份, 升B1中學既 ...
兩間李兆強在觀塘升中網都有咁好表現,呢樣先神奇

識幾位油天家長,都話唔錯。
不過,佢地子女學中英數音體忙過不停!

其實,有好多人選小,重點係免費,所以真係睇家長肯付出幾多。