用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 世界數學測試 牛津、劍橋STEM資優生夏令營 ...
go

世界數學測試 牛津、劍橋STEM資優生夏令營

最近阿仔考完成績不錯, 老師說可以推薦他去牛津、劍橋STEM資優生夏令營
http://www.worldclassarena.hk/beyond/1
(但學費很貴)

2017:
http://std.stheadline.com/daily/ ... 576374&target=2

請問有沒有人知道有關情況, 不知有沒有其他選擇, 謝謝

dinofans 發表於 18-1-17 14:50
最近阿仔考完成績不錯, 老師說可以推薦他去牛津、劍橋STEM資優生夏令營
http://www.worldclassarena.hk/bey ...
承辦的是商業機構(TRUMPTECH HK LTD),無特別喎。

醒目開學勳章 貢獻勳章

CTY 都有summer camp响HKU搞,用WCT result都報到,唔清楚兩個$$分別,只知孩子去過嘅家長話值得去一次!
恐龍家

回覆 Radiomama 的帖子

是呀, 這也是我 concern 呀. 但學校老師說難得機會

小曳人 發表於 18-1-17 19:15
CTY 都有summer camp响HKU搞,用WCT result都報到,唔清楚兩個$$分別,只知孩子去過嘅家長話值得去一次! ...

如果可以的話, 我都想讓他在香港參加, (現在是初中),但老師說是難得機會 可以體驗英國2所大學的教學...
1516...

dinofans 發表於 18-1-17 20:04

是呀, 這也是我 concern 呀. 但學校老師說難得機會

學校老師有幾認識這類型summer course呢?
Oxbridge每到summer都會借出campuses 讓不同機構辦類似的programs; 感覺都是商業化的。

去年小兒參加了CTY在美國其中一個program, 三個星期,花了約$50000;起碼有一定認受性。

EK有位網友曾列出US的summer programs,都是大學辦的,感覺較似樣。

另Stanford uni 有個pre collegiate summer institute, 也有課程為Grade 8以上學生,可參考。

Radiomama 發表於 18-1-17 20:37
學校老師有幾認識這類型summer course呢?
Oxbridge每到summer都會借出campuses 讓不同機構辦類似的progra ...
謝謝你的回覆,冇錯, 我也是覺得由CTY/大學直接舉辦的,質素較有保證, 我再了解下

回覆 小曳人 的帖子

WCT result 已報不到CTY summer camp啦!

scyauchris 發表於 18-1-18 11:36
回覆 小曳人 的帖子

WCT result 已報不到CTY summer camp啦!
CTY 的summer camp應該要用番SCAT果D成績去報,但對資優生來說,不難。
我仔今年試報Stanford那個summer program,不用考試但要提交相當多資料及相關school works,阿仔覺得這邊更難入。(未知成功否)

醒目開學勳章 貢獻勳章

scyauchris 發表於 18-1-18 11:36
回覆 小曳人 的帖子

too bad,舊年好似仲得
不過考個SCAT都唔難,又隨時考得,仲方便
恐龍家

i see, 謝謝大家回覆
請問是否 CTY /大學直接舉辦的課程較好? 是質素, 認受性及延續?
而類似STEM資優生夏令營由教育機構開辦, 感覺似順應"STEM" 熱潮吧?!
兒子應該唔願再考其他試,現時上學比較忙, 當初都是老師 suggest ,才考WCT (且是在學校考呢)

回覆 小曳人 的帖子

我也會撰擇考SCAT, 不過有時我比了建議人地, 個父母想乜真是唔知。其實最初我比個囡考SCAT是給爸爸鬧, 因為個試太貴我提名個女入HKAGE, 又比佢丙。不過當佢見到個囡好有心機上CTY online course及發現HKAGE的課程是不用付錢就無再話我。

祝你囝囝成功。希望我囡囡遲些肯試吓唔同的課程。

scyauchris 發表於 18-1-18 12:33
回覆 小曳人 的帖子

我也會撰擇考SCAT, 不過有時我比了建議人地, 個父母想乜真是唔知。其實最初我比個囡考 ...
開心知到你女女做cty的online courses,是好好的learning path。遲d試在us 的summer program,值!(但真係貴,stanford仲貴!)

回覆 dinofans 的帖子

我自己是對坊間的教育機構無信心,所以只信hkage及本地大學提供的課程; 對外國的認識更少,只能憑學術機構去定。
其實去年MIT也到香港,在漢基國際辦stem暑期課程,同樣不便宜。

dinofans 發表於 18-1-17 14:50
http://www.worldclassarena.hk/bey ...
如果有錢,又無其他活動,可以玩下嘅。

謝謝你和其他家長的經驗分享, 我只認識HKAGE, CU HKUST 的gifted courses, CTY 不太認識, 看來不少家長都推介呢

回覆 王家爸爸 的帖子

都係...連機票應該要 50K,/14 天...我多數會找其他活動

王家爸爸    發表於 18-1-18 21:56

dinofans 發表於 18-1-18 16:50
回覆 王家爸爸 的帖子

都係...連機票應該要 50K,/14 天...我多數會找其他活動 ...
講真,一半多啲,已經有唔少英國夏令營可以揀。

dinofans 發表於 18-1-18 16:47

謝謝你和其他家長的經驗分享, 我只認識HKAGE, CU HKUST 的gifted courses, CTY 不 ...

之前有個帖專討論CTY的,可參考。這是來自美國Johns Hopkins University 的資優中心 (Centre for Talented Youth)。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241968&extra=page%3D3