用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好想搵同路人傾下 (發展遲緩)
go

[其他] 好想搵同路人傾下 (發展遲緩)

我女14個月大 發展落後好多
囡囡7個月大時大仲未用手撐住坐到 個時開始發覺佢發展有啲慢 但只係諗人人發展有快有慢唔太擔心
到佢8個月先可以用手撐住坐幾秒 13個月先坐穩

12個月先開始扶野企起身 但到而家都未可以扶住傢俬行 13個月先識自己踏步玩手推學行車 之前係架車郁但佢個人唔會郁 mj45度咁...

7個月開始用手撐住海軍式爬 12個月先識郁下隻腳 但到而家14個月仲未可以個肚離地爬

如果啲野被遮住 佢係唔識搵返樣野出黎
佢行動係極慢 係超慢動作
未識叫爸爸媽媽未識講野 聽唔明人講野剩係識拜拜 但唔知拜拜係點解 叫佢拜拜媽咪竟然會好開心

而家係政府同佢每星期一次物理治療 職業治療仲未排到 做左5星期物理治療係有進步左啲啲 但可能我太貪心 真係覺得唔夠 CAC又未排到 醫院話最快要5月先到我地

好唔開心 見到佢74 cm高都但仲未識扶野行
心好攰 好怕佢係智力有問題 又怕佢個腦有事所以咁慢 好難過見到啲細過佢既b都已經識行 佢就爬都未識...係街啲人成日問佢識行未 聽到就好心up 我每日等 等佢進步 每日同做家居練習 到底可唔可以追得返
有冇發展遲緩寶寶既媽咪可以分享下 大左會唔會追得返 其實我仲可以做啲咩幫到佢

What did the gov't child clinic say?

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

冇特別講啲咩 剩係話佢唔慢都唔會轉介過黎咁 下次見想要求佢幫囡囡抽血同照腦

Nicolewck 發表於 18-1-17 14:53

冇特別講啲咩 剩係話佢唔慢都唔會轉介過黎咁 下次見想要求佢幫囡囡抽血同照腦 ...
The gov't child clinic won't arrange 抽血 nor 照腦...

The kid is still very small, there is no any training can be done no matter what, or until he/she is able to understand certain instructions.

咁其實係咪自費出面做訓練都係浪費錢 因為佢真係聽唔明人講野

Nicolewck 發表於 18-1-17 16:30

咁其實係咪自費出面做訓練都係浪費錢 因為佢真係聽唔明人講野 ...
Before training, the therapist will do an assessment for the kid, which is a sequence of questions or instructions. The kid needs to answer, or response by body movement. Based on the assessment, the therapist can determine what kinds of training can be provided to the kid.

If the kid don't understand the instructions, I don't think the therapist can get any correct data, or she will just get a set of data of "no".

14 months old is very small.

AndrewHo_FB 發表於 18-1-17 17:12
Before training, the therapist will do an assessment for the kid, which is a sequence of questions o ...

Interesting guess.

Hm, may be an experienced  therapist've got something called professional training, knowledge, skills and experience to have a rather reasonable impression about the client in order to facilitate a personal rehab program?

Since you often mention about the YMCA, why don't you ask the therapists with the program, they should be able to answer you.

Letter_lalaland 發表於 18-1-17 19:22
Interesting guess.
Not a guess. We experienced it.
The therapists will use standardised assessment tools, either developed in-house or international kits to do the assessment.

If the therapists use their experience to "observe", or "talk", or "communicate with" the target, the methods are not systematic and not scientific at all. They may be able to tell the target is having delay, but without an assessment kit, the therapist can't tell how many months are the delay, and what area are the delay.

Experience alone nowadays is not good enough for an accurate result. Telling yes or no is far not enough, but the therapist needs to give points to the target, say a number from 1-10 in language development, and another number in motoring skill etc.

But in order to take the assessment, the target must have certain degree to understand the instructions or make response. 14 months is too young.

咁我都係繼續等政府cac唔浪費錢出去做評估...

AndrewHo_FB 發表於 18-1-17 23:03
Not a guess. We experienced it

Yes, you've got a point there about using standardized tools, yet there's always limitation in each tool, esp. when people are trying to "measure"quality, younger in age, greater the variation in individual quality.

Yes, it is good to know the age equivalent scores after finishing the checklist, scoring sheet and the calculation, but what's important to both child and the family would be the quality of whatever aspect under concern.

Just want to say there are standardize test for infants and toddlers, a 14 months is not too young for many assessments. We urge parents to seek professional advice from paediatric doctors ASAP.   And finally, experience and professional training count and would make a difference in the result consistancy of particular standardized test among raters, Just my two cents.

Nicolewck 發表於 18-1-17 13:44
我女14個月大 發展落後好多
囡囡7個月大時大仲未用手撐住坐到 個時開始發覺佢發展有啲慢 但只係諗人人發展 ...

hihi, 我都係同道中人!

女而家11歲,6年級, 讀緊主流小學,下年升中學啦。我仲記得當年阿女嘅情況同你個女差唔多。當然月數有出入。我女9个月先叫做坐穩, 14個月先識爬,16個月先識行,行得仲係唔係好穩陣。

我好擔心嗰陣時候,所以就搵去cac做評估。 我有排政府訓練但係未排到之前我已經自己畀錢出去做訓練。我覺得唔好等政府,要自己把握黃金時間!因為黃金機會好寶貴,時間唔等人,越早做訓練越好,呢個係我嘅建議。

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai 發表於 18-1-18 07:10
hi我係同道中人!女而家11歲,6年級, 讀緊主流小學,下年升中學啦。我仲記得當年阿女嘅情況同你個女差唔多 ...

我帶阿女去做私家訓練係18個月的時候。其實未到18個月17個幾月已經出去做訓練了! 有單對單訓練亦都有小組訓練。 我哋算好彩 ,未到兩歲已經排到職業治療、物理治療、言語治療同埋早期訓練。而幼稚園我就幫我女揀咗一間有兼收位嘅幼兒園,2歲入學。因為我相信越早做訓練越好,所以我就越早畀佢入學校。

我嗰陣時都擔心得好緊要,周圍打電話 ,周圍搵資源,周圍去問人,我就連去搵幼稚園嘅時候我都同啲幼稚園老師不斷請教問佢地:我可以點樣幫阿女!有啲真係好有心幫我,畀好多建議我。仲記得有個幼兒園主任畀埋一間ngo嘅電話我叫我去嗰度做訓練tim. 於是我就長途跋涉攀山涉水咁樣去云香港九龍新界幫呀女去做訓練。

个幾年我好攰好攰,我已經發咗慌咁周圍同個女做訓練,就係因為唔知係咪我嘅努力啦,上天都體諒同埋憐憫我地,阿女嘅進步神速!响5歲第二次嘅評估阿女已經可以追得返了。意思話阿女可以上主流小學,於是我就幫我女報統一派位,亦都係同佢考私小,結果阿女考到一間私小 。

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

回覆 weiwai 的帖子

阿女今年六年班了,就快升中學。係六年嘅小學生活裏面阿女嘅學習都遇到不少困難的,都唔係完全順暢,但係問題唔係大蘿。

呀佢嘅英文能力幾好,中文就特別弱。我記得佢兩三歲嘅時候言語治療師同佢做排卡,呀女排得好吃力,排極都錯都!而家小學阿女嘅重組句子同埋排句成段佢依然都係好弱,依然都成日都錯,經常都攞唔到分㗎。係因為當時言語治療師話女嘅邏輯同埋抽象嘅嘢係弱啲 ,咁你知啦語文都係抽象㗎啦,如果邏輯同抽象嘢弱嘅話呢就好影響作文……時序亂晒!我個女就係咁所以中文作文較弱。

阿女整體讀書都可以,佢今年考第八,老師建議我報band1c嘅英中. 尋日就係第一輪自行派位嘅deadline,我哋都報咗兩間b1c嘅中學.感恩!

我喺呢度講咁多, 係想鼓勵你,同建盡早做訓練,小朋友的進步是可以快到你想像吾倒的。家長嘅支持同愛係非常緊要㗎。如果你有需要可以再分享。加油!

回覆 Letter_lalaland 的帖子

你有冇咩建議我可以去邊道搵人做評估 協康?

Nicolewck 發表於 18-1-18 10:21
回覆 Letter_lalaland 的帖子

你有冇咩建議我可以去邊道搵人做評估 協康?

其實我同意如果已排CAC就未必有急切須要為咗加快排資助服務去另外評估,因為已經排緊隊

如果你想盡快為小朋友安排自費嘅訓練,咁你帶小朋友去註冊西醫,諮詢下醫生覺得職業治療同物理治療對你小朋友身體現況有冇幫助,有咪請醫生寫做治療嘅轉介信,然後帶埋封轉介信帶去揾治療師約時間。  我見理大診所嘅個求診人士須知網頁都係寫著 "按現行香港法例,接受物理治療或職業治療者,必須先由香港註冊西醫(普通科、專科) ...... 轉介。  醫生轉介書必需於6個月內由醫生簽署並蓋章方為有效。"

由治療師進行訓練前嘅初次評估喺邊度進行就要睇你自己選擇咗邊間機構、公司、治療師;
評估目的大致上係去了解情況同需要、設計訓練、對比訓練前後效果同進度

但如果你好需要比較詳盡知道咁細個小朋友各方面發展情況,價錢又唔係問題的話都有著名私家醫院或私人執業兒科醫生專睇兒童發展嘅可供選擇。  如果錢係問題,就喺政府醫院兒科覆診時問得詳細啲,向醫生報告自己小朋友最新情況,了解一下有冇醫院治療服務可安排。

回覆 weiwai 的帖子

睇完好感動 你囡囡一定好愛你 唔知我幾時先有呢一日....