用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A ----> B2
樓主: 妹妹頭
go

B1A ----> B2   [複製鏈接]

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我都係講下遮, 依家阿女既成績, 我都已經非常滿意, 眼見考到級頭果D, 一係就冇朋友, 一係就讀到呆若木雞, 我都唔想阿女係咁, 總之有B1A成績, 又活躍, 又有社交圈, 我OK了

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-1-18 10:48
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我都係講下遮, 依家阿女既成績, 我都已經非常滿意, 眼見考到級頭果D, 一係就冇朋友, ...
何解會無朋友?

回覆 CALVEN 的帖子

因為在有意無意間, 會比人覺得佢地 "寸", 而且, 其他同學既圈子都好少位置容納依D高質素既同學...

CALVEN 發表於 18-1-18 10:49
何解會無朋友?
通常被人眼紅又或者被人觉得高不可攀。佢地本身可能係無乜问題既……

CALVEN    發表於 18-1-18 11:08

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 19:48

如果有D學校D學生整體都非常高分,之前有D人講三A一B已是B ...
6科A可能係6科都係85分。响我哋學校都有機係B2生。

妹妹頭 發表於 18-1-18 10:52

因為在有意無意間, 會比人覺得佢地 "寸", 而且, 其他同學既圈子都好少位置容納依D高質 ...
你哋學校咁奇怪既? 我哋學校叻唔叻既同學都一樣喎。可能我哋無精英班, 年年撈來撈去, 打成一片。

妹妹頭 發表於 18-1-18 10:48
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我都係講下遮, 依家阿女既成績, 我都已經非常滿意, 眼見考到級頭果D, 一係就冇朋友, ...

可能關性格事,阿女佢級考第一個女仔,好多人中意同佢玩,吾覺佢冇朋友,佢個人好開朗,個個岩傾,同學老師都中意佢

回覆 little_yolky 的帖子

我地係有精英班的, 其他班既人好少會同我地班玩, 我女因為比較活躍, 所以至個個岩玩, 人人岩傾, 其他人就....

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 18:25
但他是一向穩定型,咁多年來只有呈三跌到咁,所以我地听到超意外
...
同學發力

little_yolky 發表於 18-1-18 10:53
6科A可能係6科都係85分。响我哋學校都有機係B2生。

只知中常是九字頭,其他可能剛A吧,今次呈二,佢兩科B兩科A,名次都冇了,學校五十打后沒名次啊

瑩希媽媽 發表於 18-1-18 10:59
只知中常是九字頭,其他可能剛A吧,今次呈二,佢兩科B兩科A,名次都冇了,學校五十打后沒名次啊
...
好慘。太多人高分了。好似阿女上次數學測驗, 88分都係A啦, 但剩係佢班都有7個9X, 四班加埋..........., 所以多人9字頭, 8字頭就拉低咗了。我好欣賞有D學校會出每科平均分俾家長知道。

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-1-18 10:52

因為在有意無意間, 會比人覺得佢地 "寸", 而且, 其他同學既圈子都好少位置容納依D高質 ...
我仔是级一,無物朋友,我以為我仔是亞氏小朋友,唔識同人相處先搞到無朋友。

little_yolky 發表於 18-1-18 11:03
好慘。太多人高分了。好似阿女上次數學測驗, 88分都係A啦, 但剩係佢班都有7個9X, 四班加埋..........., 所 ...

數学比較難搞,特別吾細心果D,識都冇用

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-1-18 12:12
我仔同我講,舊年佢唔喜歡叻既同學,因為嗰啲叻既同學好寸,又喜歡告人。但今年佢啲叻既同學唔係咁,所以 ...
HaHa,我仔係成日被人告果個,佢係幼稚園毫不出色時都無物朋友,好在佢自得其樂。

little_yolky 發表於 18-1-18 10:55
你哋學校咁奇怪既? 我哋學校叻唔叻既同學都一樣喎。可能我哋無精英班, 年年撈來撈去, 打成一片。 ...
我仔學校都係,就算佢地精英班,叻果班同學都會打成一片,互勵互勉,有部份仲一齊派入同一中學添。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-1-18 13:15
咁即係你仔無朋友唔係因為佢叻?定唔叻囉!不過,你仔既然自得其樂,你又何須煩惱呢!
...
我又無特別煩惱,本身我自己都唔係朋友遍天下既人,知心朋友唔使多,一两個就夠。

瑩希媽媽 發表於 18-1-18 10:59
...
就算幾科A如果只是一兩科九字頭,其他科只是八十幾或者緊緊拎倒A,咁 b2好正常,若高分科目非主科,部份勁學校就算b3亦唔出奇。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-18 13:28
就算幾科A如果只是一兩科九字頭,其他科只是八十幾或者緊緊拎倒A,咁 b2好正常,若高分科目非主科,部份勁 ...
不過中文有9X, 正常肯定係高分了, 我哋只有級一、二可以長年保持中文9X。英文8X攞A都應該平均以上, 可能真係科數學同閒科累事, 數學攞100分唔係話唔可能, 仲要話呈二跌到2B2A, 真係好傷。
‹ 上一主題|下一主題