用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A ----> B2
樓主: 妹妹頭
go

B1A ----> B2   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-1-17 17:23
簡直難於上青天!
唔好話B1A, 就算係B1都好難, 我想像唔到阿妹個款可以兩年後升到去B1。
...

錯1做20,加D辣~~~

little_yolky 發表於 18-1-17 16:46
我覺得除非學校跨區率高, 否則真係好難估全港既banding。我哋學校唔講A, B, C架, 老老實實俾個呈分排名你而 ...
我覺得咁樣反而好好喎, 有實數排名, 家長可自訂保守定穩陣.我地係將全級分5 組, 每20% 一組, 話你知你係邊一組, 頭20% 同尾20%就好肯定係B1 同B3啫, 中間嗰三組真係估死人囉.  話你知你係21-40%, 咁21% 同40% 都已經好唔同啦, 21% 都係B1, 但40% 已經係1C-2A 邊緣人啦.  策略就已經好唔同啦.

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 15:11
我朋友個仔上年升中,一至五年級都前十,呈一二都系前十,呈三跌去四十幾,老師話邊緣人後來入左1c中學, ...
男仔係無女仔咁穩定㗎喇。

王家爸爸 發表於 18-1-17 18:01
男仔係無女仔咁穩定㗎喇。

但他是一向穩定型,咁多年來只有呈三跌到咁,所以我地听到超意外

若呈一加呈二是1A,通常幾乎大局已定, 1A生通常考試都比較穩定,就算失些少手,正常仍會是B1生,很少機會跌到B2。不過除了寶校就唔敢講,呢類學校band1生太少,若學生真的考得太差,咁就有可能啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-17 19:23
若呈一加呈二是1A,通常幾乎大局已定, 1A生通常考試都比較穩定,就算失些少手,正常仍會是B1生,很少機會 ...

如果有D學校D學生整體都非常高分,之前有D人講三A一B已是B3果D學校,會不會一吾小心就跌去b3呢?之前我朋友果間呈分6科A都話系b2生

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 19:48

如果有D學校D學生整體都非常高分,之前有D人講三A一B已是B ...
我覺得所謂整體高分都要睇咩學校,樓上講緊1A生,一線小學學生成绩通常相對較穩定,叻果批學生就算跌少少都仍會在前列。至於你所講嘅3A1B成绩已是B3生,就要睇咩學校同呈分時排名,卷淺好多學生都可以攞A,所以只睇A/B/C好難肯定。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-17 20:41
我覺得所謂整體高分都要睇咩學校,樓上講緊1A生,一線小學學生成绩通常相對較穩定,叻果批學生就算跌少少都 ...

其實我想講D人整體都咁高分,如果學校一級有好多人果D大校,好像數學一吾小心即失手跌十分,名次可能會跌得好勁,隨時都有可能跌band,不過間間學校吾同,我覺得乜嘢情況也會發生的

妹妹頭 發表於 18-1-17 11:23
回覆 jk923 的帖子

未考呈三, 只係同朋友傾計時, 佢有咁既擔心, 我幫佢問下大家意見

比你嚇死…

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 20:47

其實我想講D人整體都咁高分,如果學校一級有好多人果D大校 ...
小学雜談果边有个帖问級头三既有乜秘訣。當中Ruby提到,無論份英文卷有幾深,佢都-定9x. 有批1A同学都-定100。我都同意,我地呈三英文突然深左?好多同学跌,但1A班人“屹立不倒”!-d都同平时無分别。或者强校同普通学校既1A都係有分别就係实力果度。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-17 20:41
我覺得所謂整體高分都要睇咩學校,樓上講緊1A生,一線小學學生成绩通常相對較穩定,叻果批學生就算跌少少都 ...
好認同~我未見过我女小学1A生大失手……

Yanamami 發表於 18-1-18 07:29
好認同~我未見过我女小学1A生大失手……
我仔小學都算地區一線,精英班同學底子的確較穩,頭果批同學考試上落都不會太大。

Yanamami    發表於 18-1-18 08:03

回覆 Yanamami 的帖子

我都同意, 阿女學校級三果幾個, 無論份卷係深係淺, 佢地都100分, 99.5分, 99分, 就算視藝同音樂, 佢地都可以95/100, 真係唔知點至可以教到自己果個女係咁樣

lololala    發表於 18-1-18 09:48

chanwendy 發表於 18-1-17 17:56
我覺得咁樣反而好好喎, 有實數排名, 家長可自訂保守定穩陣.我地係將全級分5 組, 每20% 一組, 話你知你係邊 ...
唔係自己讚自己學校, 我哋係B1率低D啫, 但數據都好透明既, 家長升中部署真係方便好多。

mcl203 發表於 18-1-17 17:33
錯1做20,加D辣~~~
阿妹唔用得咁辣, 太辣, 佢望唔見家鄉, 會放peah的。

妹妹頭 發表於 18-1-18 08:45

我都同意, 阿女學校級三果幾個, 無論份卷係深係淺, 佢地都100分, 99.5分, 99分, 就 ...
資質天生的……

妹妹頭 發表於 18-1-18 08:45

我都同意, 阿女學校級三果幾個, 無論份卷係深係淺, 佢地都100分, 99.5分, 99分, 就 ...

系咪意味著前三果三個先糸b1A?

回覆 瑩希媽媽 的帖子

應該唔係, 只係果3個永遠都係站在頂, 其實級4-10, 基本都好穩定, 只係唔會出現100分依D卷

妹妹頭 發表於 18-1-18 10:41
回覆 瑩希媽媽 的帖子

應該唔係, 只係果3個永遠都係站在頂, 其實級4-10, 基本都好穩定, 只係唔會出現100分 ...

就算俾人知道人地用咩方法,一樣既方法套系自己個度,都未必有一樣既效果,資質好緊要
‹ 上一主題|下一主題