用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A ----> B2
樓主: 妹妹頭
go

B1A ----> B2   [複製鏈接]

回覆 瑩希媽媽 的帖子

叩門依樣野真係好難玩, 不過, 校長總有辦法幫1A生去番1B學校

妹妹頭 發表於 18-1-17 15:41
回覆 瑩希媽媽 的帖子

叩門依樣野真係好難玩, 不過, 校長總有辦法幫1A生去番1B學校

你地校長咪好咯,靠自己好難啦,不過派得差總要試下叩

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我相信好多校長都會出手, 如果真係b1a派到b1c, 甚至b2, 我識早年既學兄學姐都有錯派得差, 最後都係由校長出手搞掂左

妹妹頭 發表於 18-1-17 16:11
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我相信好多校長都會出手, 如果真係b1a派到b1c, 甚至b2, 我識早年既學兄學姐都有錯派 ...

暫時來講,推薦位就成日聽,校長幫就無聽過喇,可能家教會同学校好熟果D校長會幇?反正我就吾使諗

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 15:17

係難架, 但學校也只有根據呢D資料了。

little_yolky 發表於 18-1-17 16:37

咁有D学校告知是1a,1b,1C,也不知道指的是校內定全港banding

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 16:43
咁有D学校告知是1a,1b,1C,也不知道指的是校內定全港banding
我覺得除非學校跨區率高, 否則真係好難估全港既banding。我哋學校唔講A, B, C架, 老老實實俾個呈分排名你而已, 然後話你聽過去呢個排位大概入咗乜學校, 無其他喇。

little_yolky 發表於 18-1-17 16:37

我見某小學,一級只有八十人,上年派位大約二十五人入b1中学,但今屆升中,學校告知12名之前是1A,如此累推,三四十名也説是1c,不知道学校是怎樣計

little_yolky 發表於 18-1-17 16:46
我覺得除非學校跨區率高, 否則真係好難估全港既banding。我哋學校唔講A, B, C架, 老老實實俾個呈分排名你而 ...

我地学校也一樣,沒講abc.只講屬第幾組別,也有告知呈分實際名次

瑩希媽媽 發表於 18-1-17 16:47
我見某小學,一級只有八十人,上年派位大約二十五人入b1中学,但今屆升中,學校告知12名之前是1A,如此累 ...
個別學校點計就難以討論了, 家長只有好自為知。我知有D學校連往年升中個統計表都唔公布的, 家長知既資料真係有限。

little_yolky 發表於 18-1-17 16:52
個別學校點計就難以討論了, 家長只有好自為知。我知有D學校連往年升中個統計表都唔公布的, 家長知既資料真 ...

家長乜都吾知既情況下也只能信學校

有無假設呈1 呈2 從B2 升到呈3 B1A

回覆 YDLFATHER 的帖子

咁個小朋友一定好有鬥心至得

回覆樓主:

不進則退,沒有甚麼是不可能的。

回覆樓主:

話明抽獎咩都有可能。兩次B1a成績,就算呈三点失手,我估都在B1b或B1c.

但玩法係B1a生唔保証入倒B1a校。只要在band 1 ,隨机号碼決定一切,不是平均分數。排前位的band 1c都可得第一志願,e.g..B1a.
而排尾的band 1a如填表太進取,頭三走願如一早滿額,係有机会跌去四或五志願,e.g.. B2A.

所以頭三志願要一级级落安全d。e.g..
1. B1a
2. B1b
3. B1c

咁填,跌落band 2的机会大减。如三個都填B1a, 好快滿,咁number排尾的入band2机会率大增。

Jasmine-4711 發表於 18-1-17 17:19
話明抽獎咩都有可能。兩次B1a成績,就算呈三点失手,我估都在B1b或B1c.

但玩法係B1a生唔保証入倒B1a校。只 ...
其實, 大部份時間B1A如果唔填乙一, 根本係白填, 所以乜情況下都係要乙二以下填B1B或以下了。

言下之意,如果小朋友係邊緣人,志願次序方面,可能第二志願已經要填B2A的中學?

妹妹頭 發表於 18-1-17 16:58
回覆 YDLFATHER 的帖子

咁個小朋友一定好有鬥心至得
簡直難於上青天!
唔好話B1A, 就算係B1都好難, 我想像唔到阿妹個款可以兩年後升到去B1。

nillnill 發表於 18-1-17 17:23
言下之意,如果小朋友係邊緣人,志願次序方面,可能第二志願已經要填B2A的中學? ...
咁緊係啦, 除非你輸得起。

B1邊緣人因為可能係B1, 亦可能係B2, 之間可能只差一名。如果係B2, 仲要係夠B1位既校網至有機偷雞入, 否則B2熱門都無埋了。當然, 你可以諗小朋友可能最後係B1, 咁入B2好唔抵, 所以要睇你自己承受能力。

YDLFATHER 發表於 18-1-17 16:56
有無假設呈1 呈2 從B2 升到呈3 B1A

難度仲高,要望A仔全失手~~~

YDLFATHER    發表於 18-1-17 18:39
‹ 上一主題|下一主題