用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁收我有可能嗎?面試對答用中or英
go

皇仁收我有可能嗎?面試對答用中or英   [複製鏈接]

今年我小六,我的成績一般,全班第九 有二十七人,全級第二十一 有七十七人。今次我數學全級第一,四科75分以上,1個9,2個8,1個7。我在五六年級都有拎過獎,五年級有有全國華夏杯奧數三等獎和數學棋(rummikub)優異獎,六年級上學期有全國華夏杯奧數三等獎。我讀聖公會基恩小學,有機會嗎?謝謝(^.^;)

elbar    發表於 18-1-17 08:59
   10    0    2    0

回覆樓主

王家爸爸    發表於 18-1-17 09:15

純個人意見自供參考,假如自行未交表不如考慮下選第二間。假如已經交左就一切隨緣!

恕我直言,冇希望!

回覆樓主:

小朋友自己出post?

雲牛 發表於 18-1-17 08:51
小朋友自己出post?

如果是小朋友本人,我覺得好值得勉勵他不要言敗,努力嘗試;可是現實是殘酷的

回覆樓主:

有4A都未必入到

回覆樓主:

小朋友,努力讀書,人生唔一定讀QC,可以有好多選擇。

kkhon    發表於 18-1-17 09:48
王家爸爸    發表於 18-1-17 09:16
2jkidsfather    發表於 18-1-17 09:14

Thomas213 發表於 18-1-17 00:16
今年我小六,我的成績一般,全班第九 有二十七人,全級第二十一 有七十七人。今次我數學全級第一,四科75分 ...
小朋友自己升中事情自己處理,讚 !!!
能自己找資料在這裏發文,這份能力已比大部份同齡小孩優勝!!!
自行巳截止,如巳報皇仁,不妨放膽一試,never say never 加油!!!..

奇奇媽媽 發表於 18-1-17 09:05
如果是小朋友本人,我覺得好值得勉勵他不要言敗,努力嘗試;可是現實是殘酷的
...
如果係小朋友寫,我都會勉勵佢永不言敗,努力讀好中一,等中二插班。

小鹿揀學校 發表於 18-1-17 09:15
能自己找資料在這裏發文,這份能力已比大部份同齡小孩優勝!!:
自行巳截止,如巳報皇仁,不妨放膽一試,never say never 加油!!!..

申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期為2018年1月2日至1月17日]

DELETED

心誠則靈, 抽獎不無機會

Thomas213 發表於 18-1-17 00:16
今年我小六,我的成績一般,全班第九 有二十七人,全級第二十一 有七十七人。今次我數學全級第一,四科75分 ...

如果你係小六既學生,我會欣賞你既勇氣,同關注自己前途既心。

不過,不論你有否機會面見皇仁,以下既問題,你需要注意一下:

1. 表達不夠清晰:

你#1既內容, 多句都係意思含糊, 如:

全班第九 有二十七人,全級第二十一 有七十七人。

以上兩句,其實你想表達D咩呢?係咪話自己既排名係全班第9全級21呢?

今次我數學全級第一,四科75分以上,1個9,2個8,1個7。

以上呢幾句,估計你話你4大主科,一科有9X分(相信係數學吧!),另外2科有8X分,同1科7X分

坦白講,如果你平常溝通也是用相近的描述手法,絕對有問題,極之需要改善

2. 認清目標既要求和合理性:

如果理解無錯,你係基恩考級21/77,即你係校內排~27%。可以好肯定話你知,連皇仁面試既機會都無。

如果你目標係皇仁,其實應該一早去瞭解佢既收生要求。當坊間不少學校,都可能只得級3以內才有機會面試,相信應該知道難度有多少。

以你現今既排名,自己衡量一下,是否有機會吧!

最後,建議你努力考好呈三,保持排名在級20內,因為基恩過去2/3年只有~1/3學生可成功升讀B1水平既中學, 你現在其實在B1/2邊緣.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 18-1-17 09:15
能自己找資料在這裏發文,這份能力已比大部份同齡小孩優勝!!!:g ...
其實唔可以完成放手,我哋當年都係小朋友自己揀學校,填申請表既初稿。但係佢哋係喺家長指導下做,有學校篩選名單,只能夠係名單內揀。

王家爸爸 發表於 18-1-17 09:18
如果係小朋友寫,我都會勉勵佢永不言敗,努力讀好中一,等中二插班。
QC好似一向不接受街外人插班, 想插班要用另一方法

入咗另一官校, 向該官校提出能否推薦去QC

官校之間, 有另一條隊可安排學生轉校 (如因為搬屋想轉入一間較近家的學校), 不過我認識既人仕之中, 只有小數成功, 而且通常集中係小學階段
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-17 09:41
QC好似一向不接受街外人插班, 想插班要用另一方法

入咗另一官校, 向該官校提出能否推薦去QC
我個同事當年都係插班入QC,反而QES唔收佢。

小朋友,不一定要讀皇仁才有出路,條條大路通羅馬!好的學校還有很多,努力未來吧!

王家爸爸 發表於 18-1-17 09:44
我個同事當年都係插班入QC,反而QES唔收佢。
因為當年QES勁過QC

王家爸爸 發表於 18-1-17 09:18

去年自行面試時QC校長同家長講,基本上唔收插班生,因她説根本冇人會走。
‹ 上一主題|下一主題