用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁收我有可能嗎?面試對答用中or英
樓主: Thomas213
go

皇仁收我有可能嗎?面試對答用中or英   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-17 12:18
IB係其中一個因素,幾年前有個考第一既去咗DBS讀IB,亦有前幾名既去SPCC,前校長係家長會提咗幾次話係唔係 ...

QC 點轉直資啊,啊爺直接注資,教育未來棟樑

lm251099 發表於 18-1-17 18:08
QC 點轉直資啊,啊爺直接注資,教育未來棟樑
我哋講緊SJC,唔係QC。

王家爸爸 發表於 18-1-17 17:59
傳統男校都係好受old boys影響。
跟孫中山先生讀醫?

王家爸爸    發表於 18-1-18 11:02

BBKDWLAM 發表於 18-1-17 18:44
跟孫中山先生讀醫?
跟住去搞革命

回覆 edithtsoi 的帖子

謝謝,我專讀數學保持第一好嗎,還是科科一起溫習

Thomas213 發表於 18-1-17 00:16
今年我小六,我的成績一般,全班第九 有二十七人,全級第二十一 有七十七人。今次我數學全級第一,四科75分 ...
同學:

你懂得主動爭取自己想得到的學額, 已經比很多只靠虎媽虎爸的人優秀

最新看到資料, 皇仁書院今年接獲自行階段申請與往年相若,約六百份, 如果面試安排與往年相同, 應該選二百人面試, 若你有交申請表, 要看看能否過這一關。

若能過此關, 剩下來是面試, 可能對你有利, 因皇仁去年更改評選準則, 加重面試, 特別側重數理提問。

現階段, 努力讀好書, 提升呈三成績。繼續參加數理相關比賽, 提升自己的強項。

至於面試用中或英, 希望有經驗的家長可以解答。建議你中英文都準備好, 一定用得着。

Thomas213 發表於 18-1-17 20:35

若然你以QC為目標,四科全部穩定在9X分是基本要求,不存在溫習那一科的問題。我已經替你問過一位在你校網的家長,他說你現在情況要獲得QC面試的機會不是很大,而且你校網自行有很多區外生,競爭很大。所以你應該盡量考好呈三,確保大抽獎時是在band1區!

Thomas213 發表於 18-1-17 20:35

還有,小小年紀,不需要太功利,讀書要enjoy,才有持續後勁。

hkpapa852 發表於 18-1-17 09:37
如果你係小六既學生,我會欣賞你既勇氣,同關注自己前途既心。

不過,不論你有否機會面見皇仁,以下既問 ...
謝謝提醒,除了這四科,普通話,電腦,音樂,宗教都有A+,這些會令人增加印象嗎?

回覆 小黃豆B 的帖子

我統一排位跨網去灣仔,機會會不會大一點

回覆 MC1128 的帖子

今天學校邀請了幾位中學老師來模擬面試,老師評價我都不錯,但是他說我有稍微緊張,這可如何解決

Thomas213 發表於 18-1-17 22:58

今天學校邀請了幾位中學老師來模擬面試,老師評價我都不錯,但是他說我有稍微緊張,這 ...
多練習

我記得有位EK友好曾分享, 佢真係好厲害,  每周同孩子練習:

1.首先預備一篇個人介紹,中英文都要, 分別用廣東話、英語及普通話練熟 (如果知道皇仁不用普通話面試,便可省下這方面的功夫, 若有時間也可以預備, 因你還有自行二)

2.預備大量問題及答案, 包括學術上、時事、日常生活

網友每周堅持反覆練習

最後, 成功入喇沙

如果父母未能幫助你, 自己來, 加油!

如果一向無睇新聞, 要開始準備了

可以錄下自己的聲音翻聽, 速度會否太快? 吐字是否清楚? 有無懶音?

當練得多, 自然信心增加

Thomas213 發表於 18-1-17 22:58

今天學校邀請了幾位中學老師來模擬面試,老師評價我都不錯,但是他說我有稍微緊張,這 ...

加強信心. 如果你自信力強就唔會緊張.

多謝,我會加油

回覆樓主

Try your best!
其實香港仲有好多好學校!可以揀d適合自己的,愉快學習都好緊要
加油

Thomas213 發表於 18-1-17 22:53
回覆 小黃豆B 的帖子

我個人意見係你唔好想咁多,假如有機會面試就盡力去試,但最重要係考好呈三保住係band1,只要係band1生,大抽獎不是沒可能的。但我問了那位家長關於你學校程度,就算你幸運入了QC,你現在學術水平都有待提升,否則未必能追得上進度。

回覆樓主:

不好强求入皇仁 找一间適合你的中学 可以的话 盡力入到英文中学为目标

Thomas213 發表於 18-1-17 22:53
回覆 小黃豆B 的帖子

請問你呈一和呈二的級名次是多少呢?

學校最遲要你遞交轉網申請?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

RiboMM 發表於 18-1-17 22:35
還有,小小年紀,不需要太功利,讀書要enjoy,才有持續後勁。
又唔算功利既! 難得咁細個就知道自己想要什麼,努力爭取, 好正面! 可惜遲左小小,樓主應該初小開始每年試轉校插入軒尼詩道官立小學,直入QC機會大大提升。如今,還是努力考好個呈分試啦!
加油!

‹ 上一主題|下一主題