用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 二月河的著作
go

二月河的著作 [複製鏈接]

兒子已看了好幾套金庸著作,正在繼續找更多好書。因爲他喜歡歷史,有朋友推介二月河的著作,我沒有看過,請問大家覺得怎樣?適合高小學生嗎?

0    0    0    0

阿Yan 發表於 18-1-16 22:43
兒子已看了好幾套金庸著作,正在繼續找更多好書。因爲他喜歡歷史,有朋友推介二月河的著作,我沒有看過,請 ...
二月河邊本?如果係指康熙雍正乾隆嗰三套書,肯定唔適合高小學生。建議你自己去圖書館借來看看,朋友、網友都未必最了解你的孩子。

emmyfok 發表於 18-1-17 10:33
二月河邊本?如果係指康熙雍正乾隆嗰三套書,肯定唔適合高小學生。建議你自己去圖書館借來看看,朋友、網友 ...
康熙我覺得都適合。因為前面康熙皇帝還是一個少年,慢慢成長,都幾好睇。中間都好,最後講到幾個兒子掙皇位,小朋友可能興趣不大。雍正,乾隆就唔係好適合。

阿Yan 發表於 18-1-16 22:43
兒子已看了好幾套金庸著作,正在繼續找更多好書。因爲他喜歡歷史,有朋友推介二月河的著作,我沒有看過,請 ...
對小學生,二月河啲作品有啲深。

b3410 發表於 18-1-17 12:44
康熙我覺得都適合。因為前面康熙皇帝還是一個少年,慢慢成長,都幾好睇。中間都好,最後講到幾個兒子掙皇位 ...
睇完電視劇之後再睇可能容易啲。

回覆樓主

多謝大家的意見

拋書包的傢伙

最近看什麼書
‹ 上一主題|下一主題