用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問可否不回覆所讀的小學,阿仔自行收生報咗邊間? ...
樓主: rainbowpiggy
go

請問可否不回覆所讀的小學,阿仔自行收生報咗邊間?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-1-18 11:17
呢個又係考小學前要思考既問題,完全否定左直屬中學,為何要讀佢地既直屬小學~~~
...
人係充滿矛盾, 尤其不少人鼓吹"有升中保障"時, 郤忽略了"作繭自縛"既可能

現實中, 又唔止RC一間講明自行要選番中學部先有得叩門, 以我所知, 至少還有聖心同九龍民生係有呢個要求

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-1-18 11:17
呢個又係考小學前要思考既問題,完全否定左直屬中學,為何要讀佢地既直屬小學~~~
...
我都係咁諗,讀得呢啲學校,預咗讀足十二年。

hkpapa852 發表於 18-1-18 12:07
人係充滿矛盾, 尤其不少人鼓吹"有升中保障"時, 郤忽略了"作繭自縛"既可能

現實中, 又唔止RC一間講明自行要 ...
所以揀龍小時,應該先睇龍中係唔係一條龍,定係係蛇扮既。

hkpapa852 發表於 18-1-18 12:07

現實中, 又唔止RC一間講明自行要 ...

都係,直屬小學教左D學生6年,某程度上都希望自己學生可以直升~~~

我哋源自有直屬既小學,都見唔少D忘本例子,未畢業有中學收就高姿態週圍講,甚或將FB個人資料改做ABC中學~~~

回覆樓主:

其實我諗樓主原本想ㄧ心ㄧ意上中學,但p6簡介會聽完校長用詞先打左個突,之後前兩天再不斷被班主任迫逼,才會產生反感和離意

rainbowpiggy 發表於 18-1-17 23:18
阿仔好驚,老師和校長不停盤問佢。我諗緊好唔好去教統局投訴。但又怕俾佢知道係我投訴,會對阿仔不利 (emo ...

其實照直跟學校講自行選了邊間也沒所謂吧,反正抽獎若你放乙一又派到,中學部係唔可以唔收。另外,去年聽聞高小學生叩門階段沒優勢,中學部是摘優取錄叩門生,所以真係唔洗驚自行唔選中學部會有影響啊

WinnieCatCat 發表於 18-1-18 12:58
其實照直跟學校講自行選了邊間也沒所謂吧,反正抽獎若你放乙一又派到,中學部係唔可以唔收。另外,去年聽 ...

exactly. 通常希望自行時人選它就話有優勢,但到叩門時一樣是選成績好的

cmchang0927 發表於 18-1-18 12:35
其實我諗樓主原本想ㄧ心ㄧ意上中學,但p6簡介會聽完校長用詞先打左個突,之後前兩天再不斷被班主任迫逼,才 ...

你完全講中我的心聲 !

雲牛 發表於 18-1-18 09:59
回覆 artroboy 的帖子

唔係啩,好似一向都爭SJC 好多班.....
最多快一條街啫。我講緊八、九十年代。如果要比近期,前十年各大band 1學都收唔少成績唔達標既學生,殺校邊緣既都唔少,特別兩、三年前沙士期,供過於求。KC都有band 2頭入到。好難衡量學校質素。

之前阿仔升小時,高小都係坊間熱過一排,收既學生都唔會太差,係個小學校長事件搞到人心惶惶,搞到中途跳船既不少,但舊年升中果批係換完校長之後,情況隱定。實力應該唔錯。輪到睇中學校長點發揮啦。

artroboy 發表於 18-1-19 08:08
之前阿仔升小時,高小都係坊間熱過一排,收既學生都唔會太差,係個小學校長事件搞到人心惶惶,搞到中途跳船 ...

你係高主教家長,不太好跟你拗。

高主教是否只爭SJC 一條街,睇DSE 就知。

高主教收生不差,重點在於早年轉了男女校;將冇咩人讀的聖猶達幼稚園變成高主教幼稚園,加深課程,鎖定生源,再食住出生率高、入小一競爭大的年代;港島男直資、私校選擇不多,唔敢搏抽St Joe, 大抽獎前都唯有簽紙讀高小。市場定位在St Louis 及玫瑰崗之上,睇下vs post 就知。

補底講番句,中學部的老師不錯,親友仔在中學開朗過小學。

雲牛 發表於 18-1-19 09:42

我幾時變咗高小家長?!

我只係恨鐵不成鋼啫,話哂我呢輩有親友係高記畢業,大部分係商界發展唔錯。

雲牛 發表於 18-1-19 09:42

係有高幼之前,高小收生都唔差。

有直屬中學 的, 老師真是會不斷追問自行有否選直屬, 我女上年六年級, 老師交表前逐個問學生, 到家長日取成績表時班主任又問我, 我就輕輕帶過, 話乙一會選直屬中學, 已很有保障。之後的幾個月, 班主任仍不時問我女有無 直資offer, 一直問到7月放榜呀! 我都明老師不想自己的學生向外闖的, 不過我女結果被自行一取錄了

artroboy 發表於 18-1-19 10:29
我幾時變咗高小家長?!

Sorry^^

artroboy    發表於 18-1-19 10:58

仔的小學都有直屬中學,不過班主任和校長都好希望學生可以去到更好的中學。鼓勵大家考直資試試,並表明如有Offer可與校長研究是否接受。

kekeboy 發表於 18-1-19 11:02
仔的小學都有直屬中學,不過班主任和校長都好希望學生可以去到更好的中學。鼓勵大家考直資試試,並表明如有 ...
個校長咁好既

回覆 kekeboy 的帖子

從另一個角度睇, 學校可能只不過係改了查詢的方式, 避免惹人反感的同時又家長細路又願意透露資料. 大家免傷和氣, 你開心時, 學校又知想知的野. WIN WIN

‹ 上一主題|下一主題