用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問可否不回覆所讀的小學,阿仔自行收生報咗邊間? ...
樓主: rainbowpiggy
go

請問可否不回覆所讀的小學,阿仔自行收生報咗邊間?  

王家爸爸 發表於 18-1-17 10:37
St. Joe 唔少自行一係QC。

上次上報個個咪St.Joe仔

esmehouse    發表於 18-1-17 14:49

MayChung 發表於 18-1-17 09:28
我女小學都有問呀!
小學有問係正常,因為老師需要呢啲資料估小朋友係大抽獎定自行入。

奇奇媽媽 發表於 18-1-17 10:39
上次上報個個咪St.Joe仔
公開背叛?

rainbowpiggy 發表於 18-1-16 22:41
請問學校有無問阿仔自行收生報咗邊間?我的仔仔所讀的小學有直屬中學的。
昨天班主任要求每位小朋友講出報了邊兩間,如果唔知,一定要回家問清楚然後今天回覆老師。校長又到飯堂問無報直屬中學的同學報邊間。
咁有些過份 (emoji)
上次中學校長到小學部簡介中學時,已經講貪慕虛榮的家長報其他學校,叩門時一定唔收,又吩附大家一定只可以報一間— 自己的直屬中學!
唔呈分已經可以趕絕啲中游份子了. 出埋呢啲口術感覺真係好低裝.

PS "貪慕虛榮" 都講得出, 咁既校長都有.

去年去該中學聽簡介會,就不太喜歡,校長給人的感覺有些虛偽。

kekeboy 發表於 18-1-17 10:46
去年去該中學聽簡介會,就不太喜歡,校長給人的感覺有些虛偽。
其實係邊間?

rainbowpiggy 發表於 18-1-16 22:41
請問學校有無問阿仔自行收生報咗邊間?我的仔仔所讀的小學有直屬中學的。

昨天班主任要求每位小朋友講出報 ...

高主教係咁喎,照講囉,反正講唔講都一樣,都會知你自行有無入表~~~

ahjoechan    發表於 18-1-17 13:26

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-1-17 11:52
高主教係咁喎,照講囉,反正講唔講都一樣,都會知你自行有無入表~~~
...
醜婦終須見家翁

little_yolky 發表於 18-1-17 09:10
是的, 家長是找適合既學校, 身為校長竟然用「貪慕虛榮」嚟形容家長, 點解佢哋每況愈下, 一定有道理。 ...

對,學校退歩都係因為一位無品的校長。我仔仔只係考70名內,原本諗住直升算,但係覺得校長太差,所以先報一下其他學校試試。

昨天班主任要求每位小朋友講出報 ...
我對個中學校長無好感

果區自以為事又少氣的名校何只佢一間! 當個個當佢地係寶的時候, 其實
真係有其他比佢地更好(論師資, 論關愛, 論教學理念/方法, 論設施.....)的學校.
走吧! 不要留戀了!  必然找到更理想的!  

rainbowpiggy 發表於 18-1-17 13:38
對,學校退歩都係因為一位無品的校長。我仔仔只係考70名內,原本諗住直升算,但係覺得校長太差,所以先報 ...

其實派位都大機會派返入去啦,你睬佢啦
8-)

回覆 artroboy 的帖子

why?

crazyhippo 發表於 18-1-17 14:29
回覆 artroboy 的帖子

why?
由仔四年級開始有去唔同目標學校簡介會取經,去聽過兩次佢既talk , 難聽d講,明顯比其他校既流於表面。

回覆樓主:

樓主及孩子真係壓力大!應有食雞肋之感,食之無味,棄之可惜

mcl203 發表於 18-1-17 11:52
...
我又估高主教翻身可能快過港華。

王家爸爸 發表於 18-1-17 18:01
我又估高主教翻身可能快過港華。

咁人地連單性別學校變做雙性別學校呢招都出埋,咁都無起色的話呢......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-17 18:10
咁人地連單性別學校變做雙性別學校呢招都出埋,咁都無起色的話呢......
...
今年有啲好轉,唔知道明年可唔可以持續。

hkpapa852 發表於 18-1-17 18:10
...
佢哋女仔其實好少。

王家爸爸 發表於 18-1-17 18:11
今年有啲好轉,唔知道明年可唔可以持續。

咁佢上年最差,應該仲比今年既港華好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。